Animale de companieFe și Zn în alimentația pisicilor – Statisfacerea cerințelor nutriționale prin dieta...

Fe și Zn în alimentația pisicilor – Statisfacerea cerințelor nutriționale prin dieta crudă corespunzătoare

Pentru a avea o pisică sănătoasă este important să iei în considerare cerințele nutriționale ale acesteia, pentru a te asigura că dieta ei este echilibrată, bogată în nutrienți. Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea pisicilor, contribuind la formarea hemoglobinei și a enzimelor. De asemenea, zincul este important pentru sănătatea pielii, a blănii și a sistemului imunitar al pisicilor.

O dietă crudă, alcătuită în special din carne, va conține astfel de nutrienți și va fi o sursă de proteine. Ea ar trebui să includă carne, organe și pește, care pot furniza majoritatea nutrienților esențiali de care au nevoie pisicile. În plus, ai putea să consulți și un medic veterinar, pentru a te asigura că dieta pentru animalul tău de companie este echilibrată și corespunde nevoilor individuale ale pisicii. Este indicat să introduci noile alimente în dieta pisicii treptat, astfel vei putea fi atent la orice dezechilibru nutrițional sau la orice semn de intoleranță alimentară.

Importanța fierului în dieta pisicilor asupra metabolismului lor

Fierul este un oligoelement care are rol în metabolismul energetic, deoarece este un element al multor enzime din organism. Fierul este important pentru hemoglobină, care se găsește în celulele roșii de sânge. Fierul este important și pentru mioglobină, care se găsește în mușchi. Ambele au un rol esențial în transportul oxigenului.

Carența de fier la pisici produce anumite probleme, cum ar fi: anemie, scădere în greutate, letargie, sânge în urină, sânge în fecale, mucoase palide. Și infestarea cu purici, căpușe, paraziți duce la pierderi de sânge.

O pisică are nevoie de fier, cam de 17 mg de fier la 1000 kcal. Fierul se găsește în alimente crude, precum carnea și organele, leguminoasele, semințele, nucile, legumele cu frunze verzi.

Beneficiile zincului și dieta crudă pentru pisici

Zincul este important pentru imunitate, reproducere, vindecarea pielii și a rănilor. Primele semne ale lipsei de zinc la pisică sunt acelea ce țin de piele și blană, respectiv apare căderea părului, iar blana devine aspră și plictisitoare. La un pisoi mic, lipsa de zinc provoacă întârzierea creșterii.

Carența de zinc la pisici poate cauza disfuncții ale sistemului imunitar, probleme de reproducere, anorexie, leziuni ale pielii.

Pentru a preveni deficiența de zinc, alimentația pisicii trebuie să conțină pește, carne, organe. De asemenea, zincul apare în nuci, cereale integrale, leguminoase. Zincul se găsește în ficat, inimă și rinichi. Carnea de vită crudă este bogată în zinc.

Hrana pentru pisici

Unii medicii veterinari consideră oasele mici cu bucățele de carne în jur ca fiind adecvate pentru dieta pisicilor. Ei spun că oasele au calciu și pot fi date la pisici. Pot fi utilizate oase mici, precum gâturile de pui.

Dieta unei pisici ar trebui să includă 80% carne, 10% organe și 10% oase. Ficatul trebuie neapărat să facă parte din dietă, deci cam 5% din organe să fie cu ficat, iar restul alte organe – rinichi, inimă, plămâni, limbă, creier, splină, pancreas. Organele pot fi considerate chiar și părți suplimentare la carne, mai exact pot înlocui carnea roșie. Ficatul este bogat în vitamine și nutrienți și este și o sursă de vitamina A. Celelalte organe conțin diferite minerale, cum ar fi zinc, cupru, fier, magneziu.

O dietă crudă ar trebui să includă 80% carne, respectiv carne de pui, carne de vită, carne de oaie, carne de vițel, carne de iepure, etc. În mod ideal ar fi bine să fie un echilibru între carnea roșie și carnea albă, respectiv să fie 40% carne roșie și 40% carne albă. Carne roșie înseamnă carne de vită, rață, oaie, miel, vițel, capră, struț, etc. Carnea albă este de fapt carnea de pui, curcan, bibilică, iepure, prepeliță, etc.

Alimente care sunt considerate potențial toxice pentru pisici

La pisici nu se dă carne sărată, condimentată, afumată. Se spune că prea multă sare și condimente face rău pisicilor, aceste ingrediente pot fi toxice pentru ele. Ficatul este bun pentru pisici dar nu se dă în exces pentru că le poate provoca hipervitaminoză A, simptome de letargie, malformații fetale, probleme ale scheletului.

Din hrana pisicilor nu trebuie să facă parte: ceapa, usturoiul, cafeaua, alcoolul, produsele din aluat dospit. Cafeaua poate fi chiar fatală pentru pisici, le produce diaree, vărsături, tremurături și convulsii. Alcoolul le produce intoxicații severe și chiar moarte. Ciocolata are teobromină – o substanță care este toxică pentru pisici. Ceapa și usturoiul pot cauza probleme respiratorii și de circulație la aceste animale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.