Timp liberAerul de munte face din vacanță o adevărată binefacere

Aerul de munte face din vacanță o adevărată binefacere

Vacanțele la munte sunt folositoare tuturor oamenilor care se confruntă cu anumite probleme de sănătate, precum: anxietate, depresie, boli de nervi, oboseală accentuată, slăbiciune, boli de plămâni, pleurezie, tuse măgărească și altele. Pentru aceștia este indicată o perioadă de relaxare la munte, mai ales în sezonul cald, pentru a se bucura de soare, plimbare, aer curat, mâncare sănătoasă cu lapte și carne.

Aerul de munte, liniștea, peisajul, mirosul de brad și mai ales lumina soarelui așa de puternică, fac din vacanța la munte o adevărată binefacere. Traseele pe munte reprezintă un exercițiu folositor pentru cei sănătoși, care nu au probleme de sănătate ce îi împiedică să urce în pantă. Bolnavii de inimă, sau cei care suferă de reumatism, arteroscleroză și presiune arterială ridicată, nu trebuie să urce la munte.

Un studiu de pe NCBI arată că pădurile montane sunt un mediu cu mari beneficii pentru sănătate. Efectele pădurilor asupra relaxării fiziologice sunt mari, cât și asupra refacerii imunității organismului. Compușii din aerul montan actionează ca agenți antimicrobieni, antidepresivi, antivirali, sedativi, antiinflamatori, antitumorali. Terpenele din plante și anumite specii de conifere – brazi, molizi – emise în aer au efecte bune asupra organismului, contribuie la îmbunătățirea sănătății.

Mersul pe munte combate oboseala psihică

Mersul pe munte este indicat pentru oamenii care au capacitatea de a merge în pantă și pe teren cu denivelări. Acest exercițiu este foarte benefic pentru organism în sensul că:

  • Reduce oboseala psihică
  • Scade tensiunea arterială
  • Combate stresul.

Oboseala psihică apare la mulți oameni în ziua de azi, din cauza multor factori, ce includ și stresul. Oboseala cerebrală este o stare în care creierul este obosit și simptomele sunt asociate mai ales cu suprasolicitarea nervoasă, cu stresul creat de excesul de informații negative. Toate acestea pot interfera cu funcțiile creierului, pot afecta mintea dar și corpul.

Prin mersul pe munte, mai ales dimineața se obțin mari avantaje. Saturația de oxigen în sânge are o valoare mai mare și sângele este transportat de la inimă în restul corpului, iar efectul este grozav. Asta face ca nivelul de energie să fie mai ridicat, de aceea oamenii pot fi mai activi fizic în orele dimineții.

Prin mersul pe munte se eliberează stresul. Prin acest exercițiu se reduce concentrația de cortizol din sânge. După cum se știe, secreția de cortizol în organism crește în caz de stres excesiv. Potrivit cercetătorilor, cele mai mari avantaje în ameliorarea stresului datorită mersului pe munte apar la oamenii care sunt mai tineri, care au un procent mai mic de grăsime corporală și un procent mai mare de mușchi scheletici.

Prin urmare, contează mult să previi obezitatea, să-ți tonifici musculatura, să faci drumeții în aer liber la munte. Mersul la munte ameliorează oboseala creierului, îmbunătățește starea de sănătate. În plus, contează să reduci stresul la muncă și în relații. Trăim într-un mediu prea poluat și cu prea multe informații despre conflicte globale, crize economice și alte informații false, iar toate acestea în exces nu pot fi procesate de creier, fapt pentru care el dă semne clare de oboseală.

Muntele, fitoncidele, beneficii pentru sănătatea fizică și psihică

Muntele este de ajutor bolnavilor cu tuse și astm, celor care vor să scape de poluare, care au nevoie de aer curat, ozonat. Pentru mulți oameni, muntele poate fi un loc relaxant și reconfortant. Aerul curat, mirosul de brand și liniștea peisajului au cu siguranță un efect benefic, reduc tensiunea, anxietatea, stresul, simptomele astmatice. Aerul de munte și mirosul de brad calmează simptomele afecțiunilor glandei tiroide.

Aerul de munte conține concentrații mai ridicate de ozon și fitoncide de la brazi și plantele locale și poate avea mari beneficii asupra sănătății respiratorii, mai ales în calmarea tusei.

Despre ozon s-a spus că are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, ajută la purificarea aerului, îmbunătățește calitatea aerului inhalat. Fitoncidele sunt substanțe volatile eliberate de brazi și alte specii de copaci, care au acțiune antiinflamatorie și antimicrobiană asupra organismului.

Conform unui studiu realizat de cercetători, fitoncidele au proprietăți medicinale, ajută în combaterea stresului, stimularea imunității, au beneficii în tratamentul tensiunii arteriale, anxietății, bolilor respiratorii, durerii și altele. De asemenea, fitoncidele cu efecte antimicrobiene, antiseptice, anticancer, etc. Cercetătorii au demonstrat că inhalarea aerului de pădure, de munte, bogat în fitoncide normalizează funcția imună, nivelul hormonilor neuroendocrini, îmbunătățește sănătatea fiziologică și psihologică.

În concluzie, prin vacanța la munte se ameliorează simptomele respiratorii, ceea ce este un lucru important.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.