Dragoste și relațiiExistă libertate în cuplu și la ce nu ar trebui să renunți...

Există libertate în cuplu și la ce nu ar trebui să renunți într-o relație?

Libertatea in cuplu – o utopie sau o realitate? Exista asa ceva in cadrul unei relatii de cuplu: libertate si independenta? Sau a fi liber si independent inseamna a nu te angaja intr-o relatie? Adevarul se afla la mijloc: pe de o parte, nu vei avea cum sa fii liber si complet independent daca te implici cu adevarat intr-o relatie. Pe de alta parte, iti poti pastra totusi partea esentiala a ceea ce implica independenta si autonomia ta.

Cand discutam despre libertatea in cuplu, tindem uneori sa o consideram un ideal si mai ales tindem sa idealizam libertatea „de dinainte”, „cand puteam face orice”. Sa fie oare astfel: chiar era atat de grozava viata singuri, eram cu adevarat mereu liberi sa facem orice? Sigur ca nu: fiecare tip de relatie pe care il construim de-a lungul vietii – si avem nevoia normala de a ne construi diverse relatii, afective sau de interes – asadar, fiecare relatie ne impune unele limite, dependente si constrangeri. Dintr-o perspectiva extrema, nimeni nu este cu adevarat liber sau independent!

Ce inseamna insa libertatea in cuplu? La ce ne referim cand spunem ca, in cuplu, partenerii ar trebui sa isi mentina o parte din libertate si independenta?

Libertatea de a fi tu insuti. Poate cel mai important – sa nu te simti constrans sa fii altfel, sa te schimbi, sa te porti, sa te imbraci, sa gandesti altfel de cum esti si cum simti. Atentie: aceasta constrangere poate veni direct de la partener – cand ti-o cere, sau poate fi de fapt o constrangere interioara – te schimbi tu singur, crezand ca ii vei fi mai pe plac partenerului. Incontestabil, toti ar trebui sa gandim: „daca ma place si ma iubeste, ma place si ma iubeste asa cum sunt”.

Libertatea de a iti urma visele si scopurile in viata. Nici o relatie de cuplu armonioasa si iubitoare nu ar trebui sa iti ucida visele si sa te impiedice din dezvoltarea ta ca persoana: ceea ce ti-ai propus sa faci in viata. Cand se intampla astfel, relatia este mai mult o cusca!! Insa nu confunda schimbarea prioritatilor – daca tu insuti pui relatia pe prim plan din iubire si lasi astfel cariera pe al doilea plan – cu constrangerea si limitarea de catre partener – daca el/ea iti cere sa renunti la scopurile tale…

Libertatea de iti pastra prietenii si interesele. Si aici, depinde mai mult de tine: daca tu esti cu adevarat o persoana independenta, atunci nu iti va fi extrem de dificil sa iti impui autonomia in relatie si sa ii dai de inteles partenerului ca nu esti dispus sa renunti nici la prieteni, nici la interese si pasiuni – ele sunt parte din tine. Sigur – poti fi nevoit sa faci compromis: pentru a face in viata ta loc pentru cuplu, va trebui sa restrangi spatiul ocupat de celelalte – insa nu pana acolo incat sa renunti la acestea

Autonomia ca persoana. A fi capabil sa te descurci singur, a fi independent financiar, a avea propriile resurse si capacitatea de a trece peste dificultati fara a cere ajutor – toate acestea te fac o persoana cu adevarat independenta. Si doar tu ti le poti fura singur: daca uiti ca esti un individ autonom si incepi sa te bazezi prea mult pe partener, devenind mai mult sau mai putin dependent de acesta.

Libertatea de a fi singur si lasat in pace. Iata de fapt care este neplacerea unora care se plang ca si-au pierdut din libertate odata cu relatia de cuplu: ei nu mai sunt singuri, ci au acum o persoana apropiata, care ii poate suna, vizita sau le poate cere sprijinul oricand si cu care la un moment dat impart locuinta. Cand esti singur, nu ai pe nimeni care sa depinda de tine, sa te „deranjeze” in momente nepotrivite si poti face aproape ce vrei pe moment – insa de asemenea, cand esti singur, nu ai pe nimeni care sa te iubeasca!

libertate in cuplu

Cat despre micile libertati: cea de a merge mereu doar unde vrei si cand ai chef, cea de a sta 5 zile in casa in chiloti, cea de a merge de 4 ori pe saptamana la bere/cafea, cea de a lasa camera in dezordine – toate acestea sunt doar mici lucruri la care renunti – insa nu acestea te fac cu adevarat un om mai liber sau mai putin liber! Simplul fapt ca vei face un compromis si vei merge si unde doreste partenerul, sau ca te vei vedea cu partenerul cand de fapt ai prefera sa stai in pat – nu inseamna ca ti-ai pierdut libertatea, ci ca iti adaptezi stilul de viata pentru unul ce se potriveste relatiei.

Cand discutam despre libertatea in cuplu, de fapt, o relatie de cuplu iubitoare si armonioasa ar trebui sa iti creasca puterea, confidenta, increderea in scopurile tale – sa iti daruiasca iubire si in acelasi timp sa te lase sa fii cine esti! Partenerii nu trebuie sa se schimbe unul pe altul, sa devina dependenti si „lipiti” unul de altul – ei ar trebui sa ramana fiecare cine era inainte si sa isi mentina o parte din independenta. Din pacate, nu se intampla des chiar asa – si micile compromisuri devin din ce in ce mai mari…

Libertatea in cuplu – la ce nu ar trebui sa renunti intr-o relatie

La activitati individuale. Partenerul ce iti cere sa renunti la hobby si la alte interese incearca sa te controleze – ceea ce nu inseamna o relatie armonioasa. Retine diferenta intre a iti cere sa renunti (inacceptabil) si a iti cere sa scazi din timpul alocat activitatii (acceptabil)… Fiecare partener, pentru o relatie de succes, trebuie sa isi pastreze unele activitati individuale.

La prietenii tai. Niciodata nu ar trebui sa te indepartezi de prietenii tai. Chiar daca ii vezi mai rar, mentine legatura! Prietenii ii ai pentru o viata – nu uita asta…

La tine. Nu renunta pur si simplu la ceea ce visai si doreai sa faci cu viata ta – in cazul in care o faci, nu da vina pe partener, ci mai degraba pe tine!

La fericirea ta. In clipa in care simti ca fericirea, veselia, tristetea, furia – toate acestea depind in totalitate de partenerul de cuplu, care are posibilitatea in cateva momente sa iti transforme starea de spirit, ai devenit cam dependent! Sigur, partenerul ne influenteaza starea de spirit – insa nu ar trebui sa aiba control absolut asupra ta. In plus, tu ca individ autonom, ar trebui sa ai si alte „surse de fericire” – daca ajungi sa traiesti doar pentru relatie si sa depinzi in mod total de cum evolueaza relatia, ti-ai pierdut singur din libertate (caci de cele mai multe ori, nu partenerul iti fura libertatea, ci tu o pierzi)…

La reguli de trai in comun. Sigur, odata cu o relatie de cuplu stabila, iti vei pierde din libertati, in special cand trebui sa transformi spatiul tau personal intr-unul comun (va mutati impreuna). Insa puteti instaura reguli de bun-simt care sa va permita sa pastrati independenta: fiecare poate avea un mic spatiu doar al lor, in care celalalt nu se baga; fiecare are o zi/doua saptamanal in care isi are activitati individuale; fiecare intelege importanta timpului personal si incearca sa nu ii limiteze constient libertatea celuilalt – de exemplu, prin verificari si controale…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.