Egoismul in cuplu il face pe partenerul persoanei egoiste se simta neapreciat, fara importanta, ignorat, chiar neiubit. Uneori, poate duce la limita rabdarii partenerului – atunci cand simte ca niciodata ceea ce simte sau doreste el nu are importanta pentru celalalt, ca ramane intotdeauna pe locul doi (daca nu chiar ignorat complet). O persoana egoista sa gandeste mereu in primul rand la ea insasi, la ce nevoi si dorinte are ea si le ignora deseori pe ale celorlalti – iar in relatia de cuplu, aceasta este o atitudine in mod clar distructiva.
Egoismul in cuplu scade sau chiar distruge sentimentul de parteneriat, de comuniune, de egalitate intre parteneri. Cu un partener egoist, in relatie mereu cuvantul de ordine va fi „eu” si nu „noi”! Persoana egoista si egocentrica se crede centrul lumii si se asteapta sa fie tratata ca fiind centrul lumii, in timp ce partenerul sau, oricat de mult ar iubi, ajunge sa se sature de acest egocentrism si egoism, ajunge sa se sature sa fie constant cel care trebuie sa acorde atentie, insa care nu primeste in schimb mai nimic.
Persoana egoista se considera in general indreptatita sa fie astfel, avand un sentiment (mai mult sau mai putin justificat) de superioritate. Aceasta persoana traieste cu convingerea ca stie intotdeauna ce este mai bine si ce este de facut, reusind chiar sa isi convinga si partenerul de acest fapt. Un om egoist cu sentimentul propriei superioritati isi alege uneori un partener influentabil, pe care il poate manipula si convinge sa ii faca pe plac, facandu-l chiar dependent – aceasta pana ce partenerul astfel jucat ajunge la o limita a tolerantei.
Egoismul in cuplu inseamna ca persoana egoista pune accent doar pe propriile nevoi. Ce crede si ce simte el/ea, ce doreste el/ea are o importanta majora, iar daca nu gaseste la partener atentia ceruta, aprobare si supunere la dorintele sale, il va face sa se simta vinovat pe acesta. Persoana exacerbat de egoista priveste lumea doar din propria sa perspectiva, nu doreste sa inteleaga sau nu poate sa inteleaga si sa valorizeze perspectiva celuilalt.
Uneori, cand aceasta trasatura este exacerbata, persoana se poarta aproape ca un copil: cere mereu atentie; cere reasigurare ca este cel mai bun si cel mai important; cere sa i se faca pe plac, iar cand este refuzat, se poarta exagerat (furie sau tristete). In cuplu, partenerii fac impreuna ceea ce doreste el/ea sa faca – doar interesele sale sunt valoroase.
Persoana egoista vrea si cere tot – cere sa fie in centrul lumii partenerului de cuplu, cere atentie, cere apreciere, cere aprobare si admiratie, cere iubire si dedicatie din partea celuilalt. Ii cere uneori sa faca unele compromisuri in numele relatiei de cuplu, sa i se dedice renuntand la alte activitati ce ii ocupa din timp. Insa nu considera ca ar trebui sa ofere la fel de multe – simpla sa prezenta ca partener ar trebui sa il satisfaca pe celalalt!
Persoana egoista nu asculta cu adevarat: cand partenerul incearca sa isi exprime propriile nevoi, dorinte si sa ii explice ca este prea centrat pe sine, va observa la celalalt prea putin interes si si mai putina atentie reala. Exact cum spune proverbul, ii intra pe o ureche si ii iese pe celalalta…
Egoismul in cuplu apare des in viata intima a partenerilor. Atunci cand nu exista interes si preocupare pentru dorintele partenerului si pentru satisfactia acestuia. Atunci cand viata intima se centreaza doar pe propria sa satisfactie si nu pe a celuilalt. Atunci cand refuza dorintele intime ale partenerului, limitandu-se la actele ce il satisfac pe el/ea si cerand direct orice i-ar face placere, asteptandu-se sa ii fie indeplinite dorintele…
Ce implica egoismul in cuplu?
Inseamna fie ca partenerul este tipul de individ excesiv de egocentrist si egoist, cu un complex de superioritate vizibil, tipul de individ care cere de la toti cei din jur sa roiasca in jurul sau si sa ii faca pe plac (atitudine nascuta si incurajata cel mai probabil inca din copilarie, din familie). Cand acesta este cazul, persoana se comporta intr-o maniera egoista si centrata pe sine in toate relatiile pe care le are: in cuplu; in familie; in grupul de prieteni; in grupul profesional.
O astfel de persoana atrage in jurul sau in general persoane slabe, influentabile, pe care le poate manipula si pe care le poate convinge de superioritatea sa; fuge, in schimb, de acele persoane care il confrunta si care refuza sa ii faca pe plac si care refuza sa il reasigure, sa il admire, sa il aprecieze. Mai mult, cauta in relatiile pe care si le face avantajul personal – nu este atras de persoane decat daca obtine ceva.
Totusi, desi se poate comporta inacceptabil, un individ excesiv de egoist isi poate, totusi, iubi partenerul de cuplu cu sinceritate – insa aceasta nu inseamna ca nu va continua sa se puna pe el insusi pe primul loc… Un om exacerbat de egoist poate simti, bineinteles, iubire reala pentru partenerul de cuplu – insa deseori, iubirea de sine primeaza si umbreste orice alt sentiment…
Insa egoismul in cuplu (mai ales in viata intima) poate insemna si ca persoana nu isi iubeste partenerul si nu valorizeaza relatia! Egoismul in cuplu nu semnifica in mod obligatoriu ca persoana este excesiv de egoista si centrata pe sine: in cadrul altor relatii, nu afiseaza acest comportament egoist. Insa in cadrul relatiei de cuplu, deoarece nu o priveste ca fiind ceva serios, ci ca pe o joaca de moment, se poarta egoist, dorind sa obtina tot ceea ce este de obtinut de la partener. Cere ceea ce doreste fara remuscari si nu valorizeaza nevoile sau dorintele celuilalt, deoarece nu il valorizeaza si iubeste pe celalalt!