Sarcină & BebeEfectele frigului asupra bebelușului - cum îl îngrijim pe micuț pentru a...

Efectele frigului asupra bebelușului – cum îl îngrijim pe micuț pentru a nu răci

Efectele frigului asupra bebelusului – cum protejam micutul de vremea ostila? Atunci cand temperaturile scad sub 0 grade, frigul va intra in oase si vantul este necrutator, un bebelus are nevoie de protectie suplimentara. Bebelusul nu isi regleaza inca temperatura corporala eficient, asadar frigul si caldura il afecteaza mai usor pe micut.

Afara, in ger…

Atunci, trebuie sa il tineti pe micut inauntru pe durata celor trei luni de iarna? Nu – insa trebuie sa limitati expunerea sa la frig. Cand vine vorba de un bebelus in primul an de viata, iesirile afara trebuie limitate daca este ger si daca vantul este puternic. O plimbare de 30 minute este suficienta daca temperaturile si vantul sunt rezonabile – insa daca gerul si vantul va ingheata imediat, temperaturile au multe grade cu minus (mai ales sub -5 grade), nu il tineti pe bebe afara mai mult de 5-10 minute – nu uitati de expunerea progresiva la aer si temperaturi scazute.

Nu iesiti cand afara este ceata, viscol, umiditate crescuta, vant puternic. Retineti ca, desi nu vi se pare foarte frig, bebe are probabil o alta parere – el este mai sensibil la temperatura scazuta, de aceea la semne de iritare (se agita, plange, este nervos) sau daca pielea ii este rece sub haine (verificati mainile daca este posibil, gatul si nasul), mergeti inauntru.

Trebuie sa il echipati adecvat

Ii puneti un strat de haine in plus fata de cat puneti pe dumneavoastra – insa asa incat bebe sa se simta comod. O geaca impermeabila, care sa il protejeze de ninsoare, ploaie, vant este necesara; la fel o caciulita care ii acopera complet urechile; atentie la maini si picioruse – bebelusii resimt rapid frigul la extremitati, asa ca protejati-i picioarele de frig folosind o salopeta cu laba piciorului si sosete pe dedesubt si eventual puneti-i o paturica peste picioare in carucior.

In special daca micutul deja merge pe propriile picioare, achizitionati bocanci captusiti impermeabili si lejeri, care nu il strang (degeraturile la extremitati sunt posibile efecte ale frigului asupra bebelusului vulnerabil). Cand este totul acoperit de zapada, razele UV pot afecta ochii – puteti prefera sa ii protejati si ochii cu o pereche speciala de ochelari protectie – aceasta cand planuiti o iesire mai lunga in zapada (deci cand vremea este mai blanda).

Pentru o scurta plimbare in primele luni de viata, in loc de carucior, puteti alege un port-bebe – daca tineti micutul lipit de trupul dumneavoastra, ii poate fi mai cald. Dupa o iesire, puteti vedea daca bebe a fost imbracat adecvat si daca nu a fost afectat de frig verificand picioarele si mainile – daca sunt reci, i-a fost frig.

In casa…

Inauntru, pastrati o temperatura echilibrata – nici prea cald nu este bine (20-23 grade Celsius)! Cand este ger, bate vantul, ninge, putem dori sa cream in casa o atmosfera tropicala – insa astfel bebe se poate supraincalzi. Pastrati umiditatea (umidificator) si aerisiti camera lui bebe regulat. Cat despre hainute, il imbracati cum sunteti dumneavoastra, in hainute cat mai comode, adaugand o bluza in plus daca vi se pare ca i-ar fi frig – daca are obrajii, gatul si mainile reci.

efectele frigului asupra bebelusului

Dar verificati si daca ii este prea cald – puneti mana in spatele gatului sau sa vedeti daca transpira, vedeti daca respira rapid si daca fata ii este rosie. Bebe nu poate sa spuna daca ii este frig sau cald si de multe ori nici macar nu plange cand se simte incomod – de aceea este important sa verificati. La culcare, nu il infofoliti cu multe paturi – il puteti infasa sau inveli cu o patura de bumbac comoda. Cand vorbim despre efectele frigului asupra bebelusului, inauntru, cea mai frecventa greseala este cealalta extrema – supraincalzirea lui bebe, infofolirea sa incomoda si o temperatura prea mare in casa!

Frigul si raceala bebelusului

Oricat il protejati, se intampla – sistemul imunitar al micutului este vulnerabil si poate raci in sezonul rece (nu frigul cauzeaza imbolnavirea, insa creste riscul). In primul rand, pentru un bebe sub 2 ani, nu folositi nici un tip de medicatie pentru raceala si tuse! Daca tuseste urat, mergeti la medic si acesta va va recomanda masuri adecvate.

Nasul infundat este o neplacere comuna pentru bebelusi cand este frig – il poate impedica sa se hraneasca adecvat; puteti sa apelati la aburi – stati cu bebe in baie dupa ce ati facut aburi si la pompita si apa salina. Cand ii curge constant nasul, stergeti-l des. Daca, insa, bebe respira extrem de rapid mai mult timp, daca intre respiratii exista o pauza de 10-15 secunde si nu poate inspira, mergeti la spital.

Frigul si febra bebelusului

Cand apare febra, o infectie virala este sigura – de obicei, o gripa. Cand febra este mica, puteti incerca o baie calduta, hidratare si pastrarea unei temperaturi medii in casa – nu il supraincalziti si nu il infasati! Cand bebelusul are sub 3 luni, febra persista sau in caz ca ea creste, sunati medicul. Daca febra este acompaniata de letargie, episoade de voma si probleme in respiratie, mergeti la medic.

Frigul si pielea bebelusului

Temperatura scazuta si vantul, dar si incalzirea in casa si lipsa umiditatii inauntru afecteaza pielea sensibila a micutului, asadar pe timpul iernii ingrijiti-i cu atentie pielea. Aceasta se poate usca, iar eczemele si iritatiile cauzate de infofolirea bebelusului in multe straturi de haine sunt frecvente. A-l imbraca cat mai lejer si comod este un prim pas util. Nu prelungiti baile bebelusului (5-10 minute), faceti-i bai caldute la 2-3 zile si nu in fiecare zi, folosind un gel sau sapun special pentru bebelusi si folositi dupa baie o lotiune hidratanta. Cand apare o eczema sau o iritatie extinsa, discutati cu medicul pentru a va recomanda un unguent.

Hipotermie

Expunerea indelungata si mai ales brusca, fara obisnuirea treptata a micutului cu temperatura scazuta, dar si trecerea brusca de la 23 grade la -5 sau sub, poate creste riscul de hipotermie; aceasta este una dintre cele mai serioase efecte la frigului asupra bebelusului – la orice semne, mergeti la spital.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.