Părinți și copiiCum educăm părinții să-și educe copiii

Cum educăm părinții să-și educe copiii

Educatia parintilor este elementul esential care influenteaza educatia copilului. Momentul in care decidem sa devenim parinti este momentul in care ar trebui sa constientizam ca rolul de parinte este pentru toata viata si ca de noi depinde buna dezvoltare si educatie a copilului nostru; de noi depinde daca va ajunge o persoana capabila, fara probleme de integrare sociala, cu scopuri bine definite in viata.

Din momentul nasterii, fiecare moment petrecut in preajma copilului nostru trebuie sa fie un prilej pentru a-i deschide acestuia apetitul pentru cunoastere, de a-i stimula curiozitatea. Combinand jocul, o activitate interactiva si distractiva pentru copil, cu informatii necesare dezvoltarii unei culturi generale solide reusim sa ii formam o directie, de la care nu se va abate mai tarziu.

Cand vorbim despre educatia parintilor nu ne referim la nivelul de studii al acestora, ci la nivelul de informare cu privire la  responsabilitatile care le revin. Nu de putine ori auzim despre tineri proveniti din familii modeste care exceleaza in diferite domenii pentru ca parintii au fost permanent preocupati de dezvoltarea armonioasa a copilului, s-au informat si chiar si in lipsa mijloacelor financiare au reusit sa valorifice aptitudinile copilui.

In mass media intalnim si opusul acestor situatii, numeroase exemple negative ale copiilor provenind din familii instarite, de intelectuali care si-au pierdut directia in viata. Prin urmare, cand vorbim de educatia parintilor avem in vedere asumarea in totalitate a acestei pozitii, atitudinea proactiva a parintilor de continua informare si perfectionare in acesta dificila “meserie”.

Baza fiecarei relatii, in special a celei care se stabileste intre parinte si copil, este comunicarea. In lipsa comunicarii totul se naruie; prin comunicare descoperim ceea ce este mai bine pentru copil, aflam ce ii place si ce nu ii place, care ii sunt lipsurile si plusurile. O buna cunoastere a copilului ne ajuta sa luam cele mai potrivite decizii legate de educatia acestuia. Un parinte educat este un parinte informat, procupat de buna dezvoltare a copilului, capabil sa indentifice din faza incipienta orice modificare de comportament sau atitudine. Educatia parintilor incepe cu disponibilitatea si deschiderea acestora de a invata lucruri noi pe care sa si le puna in aplicare.

Sistemul educational din Romania nu este perfect, dar se poate si mai rau. Din fericire inca mai sunt sperante pentru viitoarele generatii si inca exista posibilitatea pentru toti copiii de a invata pana facultate intr-un cadru institutionalizat, intr-o scoala publica, fara a apasa pe umerii parintilor povara unor taxe scolare mari.

cum isi educa parintii copilasii

 

Asta inseamna ca cei care doresc sa invete si sa se perfectioneze in anumite discipline au aceasta posibilitate. Scoala are un rol foarte important in formarea copilului si de ce nu si a parintilor, printr-o comunicare permanenta intre profesori si parinti. Cele doua autoritati prezente in viata copilului isi pun amprenta asupra felului in care acesta se dezvolta.

Educatia parintilor este o problema care ar trebui sa preocupe mai mult autoritatile si sa le motiveze in organizarea si sprijinirea unor activitati, de tipul cursurilor, seminariilor oferite gratuit pentru formarea parintilor. Investind in parinti investim in copiii, puterea exemplului presonal fiind intotdeauna cea mai mare; un parinte educat stie sa abordeze si cele mai delicate situatii din viata copilului si sa le gaseasca rezolvare cea mai potrivita. In prezent, exista o serie de cursuri organizate in mare parte de ONG-uri sau asociatii non-profit  al caror scop este acela de a educa, forma parintii pe anumite teme legate de ingrijirea, cresterea si educarea copilului.

Din pacate, aceste cursuri nu au acoperire nationala si nu au caracter de permanenta. Totusi, potrivit unor studii sociologice recente, in ultimii 3-4 ani s-a inregistrat un interes crescand al parintilor fata de tot felul de cursuri si activitati educationale. Educatia parintilor este un aspect demn de luat in consideratie de catre autoritatile statului abilitate sa intervina in aceasta directie.

Mijloacele de informare in masa au deschis noi orizonturi parintilor; in lipsa cursurilor sau a banilor necesari pentru urmarea acestor cursuri, exista metode mult mai ieftine si am putea spune la fel de eficiente. Traim in era internetului, orice tip de informatie poate fi accesata on-line, exista comunitati, forumuri on-line dedicate parintilor si copiilor unde se poate interactiona cu persoane care se confrunta cu situatii similare.

Informatia exista, trebuie doar se avem deschiderea de a o folosi in favoarea noastra. Nimeni nu se naste invatat si un parinte educat este acel parinte care realizeaza importanta misiunii sale si prin  toate mijloacele posibile incearca sa se educe, sa evolueze pentru a-si putea ajuta copilul sa evolueze.

Educatia parintilor este un proces complex care ar trebui inceput inca din scoala, atunci cand copilului, viitor parinte, i se prezinta intr-o maniera accesibila varstei, de exemplu in timpul orelor de dirigentie, educatie civica sau religie, elemente legate de responsabilitatea pe care o implica calitatea de parinte si cat e de importanta educatia pe care o primim si cum aceasta influenteaza formarea si dezvoltarea copiilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.