Animale de companieDirofilarioza canină sau infecția cu viermi cardiaci, vezi care sunt simptomele și...

Dirofilarioza canină sau infecția cu viermi cardiaci, vezi care sunt simptomele și metodele de tratament

Dirofilarioza canina este o boala parazitara care este transmisa de tantari atat la caini, cat si la alte animale de companie. Boala este cauzata de Dirofilaria immitis – un parazit cu ciclu de viata indirect, larvele sale trebuie sa-si petreaca o parte a vietii lor intr-o gazda intermediara – care in acest caz este un tantar. Conform cercetatorilor speciile de tantari care pot raspandi acesti viermi sunt foarte multe, peste 70.

Acest lucru arata clar ca orice caine risca sa faca aceasta boala chiar si daca traieste in casa. Este suficient sa fie ciupit de un tantar purtator al agentului patogen si imbolnavirea sa a avut loc. Impactul asupra animalului este oarecum diferit, poate prezenta sau nu simptome, dar in multe cazuri boala creeaza o epuizare puternica a patrupedului si moartea acestuia. Acest lucru este posibil mai ales la cainii de vanatoare sau la cainii de la stane care sunt supusi la efort intens si astfel mor rapid de insuficienta cardiaca.

Transmiterea parazitului are loc de la cainele infectat la cel sanatos prin intermediul tantarului. Acesta inteapa animalul deja infectat cu viermii cardiaci si absoarbe prin sange si microfilarii – ce nu sunt altceva decat viermii nedezvoltati complet ai acestui parazit Dirofilaria immitis. Organismul tantarului devine gazda pentru ei, astfel microfilariile ajung in interiorul sau la stadiul de larve.

In momentul in care tantarul inteapa un alt animal sanatos ii injecteaza in piele si astfel de larve, deci ii produce infectia. Acestea migreaza din piele in sistemul circulator, dupa 6-7 luni ajung in stadiul de adult si se deplaseaza spre inima si plamani, cauzand probleme respiratorii si cardiace grave. Astfel de viermi impiedica circulatia normala a sangelui si obosesc inima, rinichii, plamanii si ficatul deoarece traiesc in vasele de sange.

De obicei dirofilarioza canina se transmite in lunile de vara, pentru ca larvele evolueaza in interiorul gazdei (a tantarilor sau altor insecte ce se hranesc cu sange) la temperatura medie de 19ºC.

Dirofilarioza canină sau infecția cu viermi cardiaci

Simptomele care apar in cazuri de dirofilarioza canina:

  • La unii cainii este posibil sa nu apara simptome, desi au in sange viermii cardiaci. Acest lucru se explica prin faptul ca simptomele clinice apar datorita viermilor adulti care afecteaza inima si plamanii. Cand boala este intr-un stadiu avansat, ei incep sa manifeste semne clare, insa uneori poate fi prea tarziu si mor.
  • Un animal infectat nu mai are pofta de mancare, este mereu obosit, are respiratia suieratoare, dificultati de respiratie, este foarte slabit, scade in greutate si nu mai este rezistent la efort. Are senzatie de mancarime pe piele, dupa ce face miscare are tuse uscata, prezinta noduli subcutanati, leziuni pe plamani, tulburari ale sistemului nervos si sufera de anemie. Cainele poate prezenta hemoptizie (tuse cu sange) si avea diferite probleme neurologice (pareze, dificultati in coordonarea miscarilor, convulsii).
  • Cand boala se agraveaza (in cazul cand nu este tratata la timp) este afectat ficatul, apar stari febrile, in abdomen are loc acumularea de lichid in cantitate mare, se ajunge la embolie pulmonara, insuficienta renala si cardiaca, convulsii si moarte. Insuficienta cardiaca provoaca umflarea membrelor posterioare.

Pentru stabilirea unui diagnostic, medicul veterinar va face o serie de teste cainelui: analiza sangelui, testul Knott si testul filtru prin care se face diferentierea microfilariilor si examen histochimic care este mai scump si mai greu de realizat.

Metode de tratament pentru dirofilarioza canina:

  • In cazul acestei boli tratamentul este foarte complex si se bazeaza pe administrarea de medicamente atent alese de medicul veterinar in functie de stadiul infectiei si de cat de scazut este sistemul imunitar al cainelui. De asemenea, se tine cont de cat de tare este afectata inima patrupedului si de starea sa de sanatate in general. Foarte importanta este si varsta cainelui.
  • De regula boala afecteaza inima si prejudiciul cauzat ei nu este mereu reversibil, de aceea cainele trebuie sa urmeze un tratament si dupa terapia in cazul acestei boli. Prin profilaxie continua boala poate fi tinuta sub control.
  • Tratamentul pentru dilofilarioza canina este dureros si periculos pentru caine pentru ca implica injectarea muschilor cu un medicament arsenic derivat, doar acesta poate sa omoare viermii cardiaci si in timp poate duce la necroza musculara.

Ideal ar fi ca dilofilarioza canina sa fie prevenita prin evitarea contactului cu astfel de daunatori purtatori ai agentului patogen – tantari si in general insecte care se hranesc cu sange. Mai ales in lunile calde aceste insecte sunt in numar mare, se pot folosi pesticidele pentru indepartarea lor, insa aceasta nu este o solutie sigura. La cabinetele veterinare exista anumite medicamente care pot preveni boala si care se administreaza oral sau prin injectare in fiecare luna. Pana in prezent nu exista un vaccin care sa aiba un efect indelungat pentru protejarea cainelui de infectia cu viermi cardiaci.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.