Ce tipuri de relatii de cuplu sunt nesanatoase pentru parteneri? Ce inseamna o relatie nesanatoasa si cum poti stii daca ai o astfel de relatie? Ei bine, testul este unul destul de simplu: ce iti ofera relatia ta de cuplu, ce oferi tu partenerului tau si el/ea tie?… Uneori, ramai prins intr-o relatie care nu este buna pentru tine, insa a iesi din aceasta este un pas de care te temi – este foarte simplu sa te pacalesti pe tine insati si sa-ti spui ca totul este in regula!
Ce relatii de cuplu sunt nesanatoase pentru parteneri
Relatia posesiva. Clasicul scenariu: unul dintre parteneri este extrem de posesiv, un adevarat maniac al controlului, iar celalalt ii accepta tirania, devenind in timp complet dependent de partenerul care il manipuleaza. Nu este dificil sa observi cand partenerul de cuplu este exagerat de gelos si posesiv: el incearca sa obtina control asupra vietii tale si sa te transforme intr-o persoana vulnerabila.
Partenerul posesiv te vede ca fiind proprietatea sa – astfel te si trateaza, cerandu-ti totul si asteptandu-se ca tu sa il asculti. Un astfel de partener te va convinge ca fara el nu esti nimic, iti va crea o frica intensa de a-l pierde, facandu-te dependent de relatie si facandu-te sa ii accepti fara prea multe ganduri pretentiile de posesiune. Poti sa il scuzi: se poarta atat de posesiv pentru ca te iubeste: insa cand iubesti o persoana, nu o privesti ca fiind posesiunea ta, nu incerci sa o tii sub control si nu o trantesti la pamant, furandu-i increderea in sine…
Relatia de ajutorare si protejare. Acest tip de relatie de cuplu implica doua roluri complet opuse ale partenerilor: unul este vulnerabil, neajutorat, cu viata in dezordine si ranit; celalalt este protectorul, salvatorul, cel care il „repara” pe celalalt. Este mai degraba ca un act de caritate: unele persoane sunt atrase si cucerite de cei emotional distrusi, de cei care au nevoie de ajutor – aceste persoane isi cauta si gasesc un scop in viata din a ii repara pe cei raniti… De ce ar fi o astfel de relatie de cuplu nesanatoasa?
Deoarece cel mai des se centreaza doar pe nevoia protectorului de a avea un scop – acela de a repara; si pe nevoia celui vulnerabil de sprijin, de ocrotire. Ce se intampla cand „munca de reparatie” este completa si partenerul vulnerabil isi revine, devenind o persoana fericita? Baza intregii relatii dispare…
Relatia fara iubire. Nu rareori, simti ca nu mai ai ce cauta intr-o relatie, o simti, dar incerci sa o negi – poate ca nu ai iubit niciodata cu adevarat, sau poate ca ceva adanc s-a schimbat in tine si sentimentele de iubire au murit incet-incet. Insa nu poti sau nu vrei sa termini relatia, din motive gresite.
Frica de a ramane singur este cel mai important motiv pentru a ramane intr-o relatie in care nu mai iubesti: te temi ca nu vei gasi pe altcineva si ca oricum, nu gasesti pe cineva mai bun! Alteori, este vorba de sentimentele de confort, siguranta si atasament: esti atat de obisnuit si de confortabil alaturi de partenerul tau de cuplu, incat iti spui ca iubirea oricum este doar un ideal, un vis irealist…
Relatia-pansament. Ce relatii de cuplu sunt nesanatoase pentru parteneri? Relatiile-pansament, relatiile incepute si mentinute doar pentru a uita de o suferinta din dragoste. Dupa o despartire dureroasa, cauti sa iti lingi ranile si sa uiti de fostul partener printr-o alta relatie: poate parea o idee buna pe moment.
Nu mai esti singur, ai pe cineva caruia sa ii impartasesti suferintele, ai pe cineva care te tine ocupat, ai pe cineva care iti creste increderea in tine si care iti reaminteste ca esti o persoana atractiva, arati lumii ca mergi mai departe… Dar a incepe o relatie cu o persoana pe care nu o iubesti (nu o poti iubi, caci inca suferi dupa o alta) doar pentru a uita de fostul partener nu este corect pentru acea persoana si nu este nici cea mai sanatoasa cale de a te vindeca de o inima ranita: dupa o despartire, sanatos este sa iti oferi timp singur si nu sa sari intr-o relatie-pansament!
Relatia bazata pe atractia fizica, in care iubitii nu pot fi prieteni. Tipul de relatie de cuplu in care iti spui: „daca nu te-as iubi, nu as putea sa te suport”; tipul de relatie in care nu simti cu adevarat apreciere si respect pentru cine este partenerul tau de cuplu. Il doresti, crezi ca il iubesti, insa el/ea ca om nu te atrage si nu-ti inspira mai deloc apreciere, admiratie. Este vorba aici de iubire?
Putin probabil – mai degraba ai dezvoltat o mica fixatie pe partener, bazata cel mai probabil pe atractia fizica; caci daca nu simti atractie intelectuala si emotionala pentru persoana asa cum este, daca nu simti apreciere si respect, cum ai putea iubi? Iar daca doi parteneri nu pot deveni si prieteni, isi vor face viata grea unul altuia. Oricat de satisfacatoare este, o relatie de cuplu bazata doar pe atractia sexuala nu poate fi una sanatoasa: te poti trezi ca nu iti placi, chiar ca nu iti poti suporta partenerul, insa esti mult prea orbit de dorinta pentru a-l lasa…
Relatia in care un partener insala – emotional sau sexual. O relatie de cuplu nesanatoasa pentru ambii: cel ce insala, care are sentimente sau dorinte pentru o alta persoana, se simte vinovat si traieste zi de zi mintind, ascunzandu-se; cel inselat simte ca se intampla ceva, suspecteaza, isi pierde mintile cautand indicii. Iar cel mai nesanatos lucru pentru ambii este atunci cand aceasta stare de lucruri se prelungeste: un partener insala, insa nu vrea sa termine relatia, astfel ca se ascunde; celalalt partener banuieste, insa nu vrea sa termine relatia, astfel ca alege sa ramana in mare parte orb…
In final, ce relatii de cuplu sunt nesanatoase? Cele care te fac slab, care te fac sa suferi, in loc sa te faca increzator si fericit! Cand, in loc de sprijin, apreciere si afectiune, obtii durere, resentimente, regrete. Cand a fi cu partenerul de cuplu te face sa te simti gol, furios sau trist, in loc sa te faca sa te simti confortabil, in siguranta, fericit, complet… Cand simti ca relatia iti fura orice veselie, energie, ca te goleste si te raneste…