In acest articol vom vorbi despre cateva dintre cele mai bune momeli recomandate pentru pescuitul pe balta, precum cocoloasele de paine, mamaliga, viermusii, ramele sau pestisorii.
Cocoloasele de paine (painea framantata) se folosesc cu precadere pentru babusca, oblete sau caras. Aceste momeli se realizeaza cu mare usurinta. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa scoateti miezul din paine si sa-l framantati pana cand devine un fel de aluat. Dupa aceea, impartiti-l in mai multe boabe, cu scopul de a le aseza pe tot carligul. Daca doriti, aveti si optiunea de a adauga coloranti, asta pentru a face momeala ceva mai aratoasa.
Mamaliga este o momeala excelenta pentru pescuitul pe balta. Aceasta se utilizeaza mai des pentru prinderea carasului si a crapului. Cum o pregatiti? In primul rand trebuie sa o fierbeti, dupa care sa o framantati. Daca doriti, se pot adauga arome in mamaliga, in timpul framantarii acesteia La fel ca si in cazul painii, este nevoie sa o transformati in mai multe cocoloase. Acestea se vor pune intr-un tifon si se vor fierbe inca o data, pentru circa jumatate de ora. Apoi se vor scoate pe un fund de lemn, se vor lasa sa se raceasca si se vor pune la frigider, dupa aceea. De indata ce ajungeti pe malul apei, trebuie sa faceti mai multe bile, de foarte mici dimensiuni, pe care se le puneti pe carlig, imbracandu-l.
Viermusii sunt si ei utilizati foarte mult de catre cei care pescuiesc pe balta si nu numai. De altfel, ei sunt cele mai comune momeli pentru pescuitul la feeder pe balta, asta si datorita faptului ca sunt extrem de usor de achizitionat, acestia gasindu-se aproape la toate magazinele pescaresti. Viermusii pot fi, in general, alb sau roz, iar in ceea ce priveste dimensiunile, acestia variaza destul de mult. Daca dupa o partida nu ati folosit intreaga rezerva de viermusi si nu doriti sa-i aruncati, exista solutia sa-i puneti la frigider pentru a le prelungi durata de viata.
Ramele (atat cele negre, cat si cele rosii) reprezinta niste momeli foarte bune pentru pescuitul pe balta. Ramele negre sunt mai groase si mai mari decat celelalte si sunt indicate atunci cand planuiti sa prindeti somni sau carasi. Aceste momeli rezista excelent pe carlig, spre deosebire de ramele rosii, care sunt mai mici si mai subtiri. Acestea din urma se pot gasi in balegar si se folosesc cu precadere la pescuitul crapului, al mrenei sau al platicii.
Carcaletele este o combinatie formata din mai multe momeli intr-un singur carlig (spre exemplu cativa viermusi si o rama rosie sau cateva rame rosii si un cocolos de mamaliga).
Pestisorii se utilizeaza foarte mult la pescuitul somnului, al stiucii, al bibanului sau al salaului ( in general, cam la toti rapitorii). Cel mai des puteti gasi carasi de mici dimensiuni la majoritatea magazinelor de specialitate. Daca nu doriti sa-i cumparati, atunci aveti si optiunea de a-i prinde chiar dumneavoastra, pe malul apei. Cel mai bine este sa-i intepati de gura, de coada sau in inotatoarea dorsala, intrucat in acest fel le veti prelungi viata.