Modul in care asiaticii percep spatiul este total diferit de modul in care il percem noi, europenii, iar acest lucru poate fi observat si in designul japonez, unul dintre cele mai intersante tipuri ale designului interior. Pentru popoarele asiatice, principiile vietii se invart in jurul simplitatii, in jurul elegantei si artei, iar principalul scop spre care aspira este echilibrul, acesta putand fi atins doar prin energie pozitiva. Cam as ar putea fi caracterizat si designul japonez, dupa cum veti putea vedea si in randurile care urmeaza.
Simplitatea va atrage intotdeauna atentia si, putem spune, nu se va demoda niciodata, iar designul japonez este minimalist prin excelenta, la fel cum este si arhitectura specifica acestui popor.
Desi la o prima vedere designul japonez pare foarte simplu, este mai complex decat v-ati putea imagina, la baza acestuia existand cateva principii bine stabilite pe care, daca le veti adopta in interiorul locuintei dumneavoastra, veti putea atinge echilibrul impus de acest tip de design interior.
Principiile care stau la baza designului japonez pentru interior
In spatele acestor principii care stau la baza designului japonez se afla traditii vechi de secole iar una dintre caracteristicile principale ale acestui design este tocmai aceasta legatura cu traditia.
Eficienta este unul dintre principiile acestui design pentru interior. Designul japonez pune accentul pe folosirea eficienta a tuturor resurselor si elementelor asa ca o locuinta amenajata in stil japonez trebuie sa fie perfect organizata.
Folosirea materialelor naturale reprezinta un alt principiu important care sta la baza designului japonez. Lemnul, bambusul, matasea si hartia sunt cele mai des intalnite materiale.
Alaturi de materialele naturale, un principiu important al acestui design este folosirea culorilor naturale. Culori precum bej, maro, crem, in combinatii cu negru sau gri, sunt cele mai potrivite pentru acest tip de design interior.
Un alt principiu este initimitatea sau, mai bine spus, respectarea intimitatii. Camerele sunt invaluite in lumini obscure, iar peretii din hartie nu lipsesc nici ei, acestia oferind intimitatea atat de necesara.
Simplitatea este un principiu de baza al intregii culturi japoneze, principiu care se reflecta si in interior.
Lumina naturala joaca un rol foarte important pentru acest tip de design, aceasta avand si o simbolistica aparte. Lumina este vazuta ca o forma de arta avand in vedere ca este lasa sa patrunda in locuinta prin accesorii din hartie.
Respectarea traditiei este un principiu ce se reflecta in designul japonez prin folosirea obiectelor decorative traditionale.
Caracteristici ale designului japonez
Pornind de la principiile care stau la baza designului japonez, nu este greu sa deducem care sunt caracteristicile de baza ale designului japonez.
Paleta cromatica este inspirata de natura, pentru ca, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, natura reprezinta una dintre principalele surse de inspiratie. In acest fel, culorile naturale contureaza un fundal simplu, elegant si relaxant ce va fi completat de texturi naturale.
Pe langa culorile naturale, texturile si materialele sunt tot inspirate de natura. Folosirea unor materiale precum lemnul, bambusul, hartia de orez, piatra, matasea si inul se numara printre cele mai intalnite materiale. Din punctul de vedere al texturilor, contrastul este cel care aduce echilibrul unui asemenea decor. In timp ce podeaua din lemn poate fi lucioasa, se poate opta pentru covoare cu o textura bogata.
Podeaua specifica designului japonez este din lemn.
Obiectele de mobilier sunt confectionate din lemn si au o caracteristica ce la face unice pentru acest tip de design: sunt joase. Lemnul poate fi imbinat armonios cu sticla, iar efectul va fi cu siguranta deosebit.
O locuinta amenajata in stil japonez este spatioasa si luminoasa. Lumina nu patrunde direct in locuinta ci este filtrata prin jaluzele din bambus, perdele din matase sau peretii din hartie cu diverse modele.
Plantele verzi, mari, in ghivece simple, pietrele si cateva accesorii traditionale se numara printre decoratiunile specifice designului japonez. Printre elementele traditionale care nu ar trebui sa lipseasca dintr-un decor in stil japonez se numara:
– Fusuma reprezinta pereti cu rol despartitor, realizati din lemn sau materiale textile. Sunt asemanatori unor usi pe sina si permit o comunicare flexibila intre camere.
– Shoki reprezinta un fel de ferestre specifice designului japonez. Rama acestora este confectionata din lemn, iar o hartie transparenta tine loc de geamuri. Si aceste panouri se folosesc frecvent in interiorul locuintelor pentru a delimita camerele si alte spatii. Acestea sunt un simbol al intimitatii si permit luminii sa patrunda suav in incapere.
– Tatami reprezinta un fel de covorase sau saltele folosite in cultura japoneza pentru a acoperi podeaua. Acestea sunt confectionate din paie de orez si nu lipsesc din camerele amenajate in stil japonez.
– Tokonoma este un accesoriu ce nu lipseste din camerele destinate socializarii. Aceste accesorii reprezinta o mica pictura japoneza.
Alaturi de aceste accesorii, aranjamentele florale de tip ikebana sunt menite sa completeze intregul décor inspirat de natura.