Depresiile postnatale, desi sunt percepute cu greu de cei din jur, sunt cauze ale unei instabilitati fizice, cat si psihice ale mamei, care inca ridica multe semne de intrebare in agenda specialistilor. Oricat de ciudat ar parea, aducerea pe lume a unor fiinte mici si dragalase nu poate provoca intotdeauna numai bucurie. In functie de psihicul mamei si de instabilitatea/stabilitatea emotionala a acesteia, ea poate suferi modificari de temperament cauzate de dereglarea hormonilor in timpul nasterii si multe altele.
Primele semne ale depresiei postnatale sunt schimbarile rapide de comportament, mama trecand de la o extrema la alta. De regula, simptomele acestea usoare, care dureaza pana la trei-patru saptamani, nu sunt tocmai periculoase. Ele vor trece si totul va fi ca raiul pe pamant in viata micutului. Acestea sunt doar semne ale tristetii de dupa nastere. Alte semne ar mai fi oboseala, stresul, dificultatea in concentrare, lipsa de odihna chiar si atunci cand dorm foarte mult, lipsa apetitului sau chiar consumul excesiv de alimente.
Toate aceste semne isi fac aparitia cam la trei zile dupa nastere si de regula tin cateva zile, pana la trei sau patru saptamani. Acestea sunt simptome normale in viata tinerei mamici, deoarece timp de noua luni de zile corpul ei a trecut prin numeroase schimbari si e normal ca acestea sa fie simtite dupa separarea fatului de trupul mamei. Insa, daca acestea nu trec dupa cateva saptamani, situatia devine ingrijoratoare, deoarece deja este cazul unei depresii postnatale, ce nu poate fi combatuta tocmai usor.
Un studiu realizat la nivel global aduce la cunostinta faptul ca tot mai multe tinere mamici sufera de depresii postnatale sau post partum. Aproximativ 75% acuza stari de negativism si instabilitate emotionala, avand depresii mai usoare, iar cu trecerea unei scurte perioade de timp totul revine la normal, dar cam 10% nu mai reusesc sa depaseasca acele momente, ramanand blocate in instabilitate emotionala.
Ce este depresia postnatala ?
Desi de obicei simptomele acestei dereglari de comportament apar imediat dupa nasterea micutului, exista cazuri cand acestea apar si dupa cateva saptamani sau luni de la nastere. Depresia postnatala este o afectiune ca si alte afectiuni ale organismului precum bolile de inima, cancer sau altele, si bineinteles poate fi tratata cu terapie speciala, medicamente antidepresive, suport moral din partea familiei si a celor apropiati.
Dintre simptomele depresiei postnatale cele mai vizibile sunt: interesul scazut fata de copil (care afecteaza mai ales pruncul ce are nevoie de cea mai mare grija in primele zile, saptamani, luni de viata), neliniste, anxietate, stari de vina, lipsa de speranta, dereglari ale somnului (cateodata mama doarme in exces sau abia daca prinde o ora pe noapte), lipsa apetitului, cresterea sau scaderea rapida in greutate, lipsa de energie si de motivatii de a face lucruri pe care de obicei le facea din inima, stari de vina, lipsa de speranta, sentimentul ca viata nu merita traita s.a.
Acestea nu numai ca afecteaza proaspata mamica atat fizic, cat si psihic, dar afecteaza si bebelusul, acesta avand cea mai mare nevoie de atentia si grija mamei in primele sale clipe petrecute pe o lume noua, plina de obstacole.
Depresia postnatala este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, ea nu este o cauza a timpurilor moderne si agitate in care traim, cauzele aparitiei ei reusind inca sa starneasca controverse. Una dintre cele mai acceptate si comune cauze ar fi dereglarea totala la nivel hormonal in timpul sarcinii. Asa cum micile transformari din timpul perioadei menstruale duc la tulburari de comportament, minore ce-i drept, la oboseala si indispozitie, imaginati-va transformari de zece ori mai mari.
Evident traumele sunt tot de zece ori mai mari. In timpul sarcinii, cantitatea de hormoni, estrogenul si progesteronul, creste considerabil. In primele 24 de ore dupa nastere, scade foarte mult si ramane la nivelul dinainte desarcina, motiv pentru care apar depresiile. Variatiile sunt foarte puternice iar organismul nu le suporta prea bine.
Depresia postnatala va aparea mai degraba la tinerele care au avut experiente anterioare asemanatoare si le-au tratat cu indiferenta dar si la tinerele care au avut suparari de alta natura, cum ar fi probleme in cuplu, lipsa confidentilor sau a sfatuitorilor, intamplari ce le-au afectat in mod deosebit in timpul nasterii sau dupa nastere. Perioada depresiei postnatale nu este determinata cu siguranta, ea variaza in functie de felul de a fi a fiecarei femei in parte.
Vindecarea poate dura cateodata suficient de mult, dar totul depinde de mamici si de modul acestora de a lua in propriile maini situatia. Ele nu trebuie sa uite niciodata ca pot primi ajutor si ca acesta primit ulterior nu le va ajuta decat sa duca o viata fericita alaturi de pruncul lor, nefiind o rusine in a avea o depresie cauzata de vreun eveniment fericit.
In cazul in care va simtiti trista si anxioasa, desi negati cu vehementa depresia postnatala, primele masuri pe care le puteti lua ca si tanara mamica ar fi sa cereti ajutor in ingrijirea copilului, sa cautati activitati pentru voi chiar si de jumatate de ora pe zi, sa incercati sa nu luati toate treburile casei in grija voastra, pur si simplu sa nu uitati de voi. Ingrijindu-va, va veti ingriji si micutul, iubindu-va, veti oferi un inceput cat mai frumos pruncului.