Timp liberDe ce să prețuiești decorul pentru acvariu atunci când te decizi să...

De ce să prețuiești decorul pentru acvariu atunci când te decizi să amenajezi unul

Decorul pentru acvariu reprezinta un subiect foarte important atunci cand vine vorba despre amenajarea unui spatiu deosebit pentru micii pestisori, dar si pentru a oferi un plus de culoare incaperii in care este amplasat acvariul. Amenajarea unui acvariu presupune respectarea a doua aspecte esentiale: in primul rand, aspectul estetic este deosebit de important, pentru a realiza un decor cu adevarat impresionant, insa un aspect la fel de important il reprezinta si confortul micilor vietati din acvariu. Pe langa faptul ca un acvariu trebuie sa fie frumos decorat si atragator, acesta trebuie sa contina decoratiuni care sa asigure igiena si siguranta pestilor pe care doriti sa ii cresteti.

Importanta decorului pentru acvariu

Foarte multe persoane au ales in ultimii ani pestii drept “animale” de companie. Si cine crede ca pestii nu pot fi considerati animale de companie se insala amarnic. De cele mai multe ori acvariile cu pesti reprezinta o alegere perfecta pentru a da viata unui colt al unei incaperi si tocmai de aceea se considera ca acvariul reprezinta un element de decor. Foarte multi acvaristi incepatori isi pun intrebari legate de forma, de amplasarea si, nu in ultimul rand, de amenajarea acvariului.

Dupa cum am spus si in randurile de mai sus, decorarea unui acvariu este importanta din doua motive principale: in primul rand, o amenajare cu gust a acvariului va oferi un plus de frumusete si eleganta incaperii in care este amplasat; spre deosebire de un acvariu simplu in care cativa pestisori inoata plicitisiti, un acvariu care reproduce fundul marii va fi mult mai frumos, mai elegant si va atrage cu siguranta privirile oaspetilor. Mai mult decat atat, pe langa importanta estetica pe care o are pentru crescator, un astfel de mediu va fi mult mai potrivit pentru pestii din acvariu.

Pe langa aspectul estetic, un alt motiv pentru amenajarea acvariului, poate chiar mai important decat primul, este confortul oferit pestilor prin amplasarea unor decoratiuni speciale in acvariul lor. Pestii sunt constienti de statul lor, tocmai de aceea devin vulnerabili si chiar stresati in momentul in care sunt privati de mediul lor natural si nu vor avea locuri unde se pot ascunde.

Un acvariu decorat corespunzator va fi benefic pentru pestii care se vor simti mult mai aproape de mediul lor natural. In acest fel, posesorii micilor vietati vor reduce factorii de stres si in acelasi timp sistemul imunitar al pestilor va creste considerabil. Mai mult decat atat, intr-un astfel de mediu, pestii se vor simti mult mai in siguranta si vor fi mult mai activi si mai jucausi.

Decorul pentru acvariu

Importanta amenajarii acvariului a fost demonstrata in randurile anterioare, insa partea dificila abia acum incepe. Foarte multe persoane se intreaba cum isi pot amenaja corespunzator acvariul pentru a oferi pestilor conditiile necesare asemanatoare mediului lor de viata. Este bine sa se ia in considerare dimensiunile acvariului atunci cand se doreste amenajarea acestuia, deoarece pestii vor avea nevoie si de suficient spatiu.

Ce decoratiuni pentru acvariu folosim?

Raspunsul la aceasta intrebare il poate oferi fiecare acvarist in parte, in functie de preferinte, dar si in functie de speciile de pesti pe care acvariul sau le gazduieste. Mai mult decat atat, o regula foarte importanta care trebuie respectata este ca decoratiunile nu trebuie sa puna in pericol viata pestilor, de aceea este de preferat ca fiecare crescator sa cunoasca gradul de toxicitate al materialului din care este confectionat ornamentul.

De ce să prețuiești decorul pentru acvariu

Este foarte bine ca acvaristii incepatori sa se informeze referitor la temperamentul fiecarei specii pe care o creste, pentru a putea alege decoratiunile potrivite.

Decorarea unui acvariu ar trebui sa inceapa prin amenajarea substratului, adica a fundului acvariului. De cele mai multe ori nisipul sau pietrisul sunt elementele cele mai potrivite, insa este bine sa se tina cont de speciile de pesti care populeaza fundul acvariului. Substratul este necesar pentru sustinerea plantelor. Substratul ar trebui sa aiba o grosime cuprinsa intre 5 si 7 cm. Pietrisul fin este cel mai indicat avand in vedere faptul ca este si usor de intretinut si nici nu acumuleaza reziduri care pot fi daunatoare pestilor.

Plantele reprezinta elementul cel mai important al acvariilor. Acestea pot fi atat naturale, cat si artificiale. Substratul le va sustine, dar in acelasi timp va permite plantelor naturale sa se dezvolte. Pe langa faptul ca sunt foarte frumoase, plantele de acvariu reproduc un colt al naturii.

Este de preferat ca in partile laterale sa se foloseasca plante mai inalte, pentru a lasa mai mult spatiu liber centrului acvariului. Plantele naturale sunt mult mai potrivite, avand in vedere faptul ca, pe langa frumusetea pe care o detin, acestea au si o mare insemnatate, deoarece curata si oxigeneaza apa. Plantele naturale necesita si ele o ingrijire aparte. In ceea ce priveste plantele artificiale, acestea nu trebuie sa fie confectionate din material toxic.

La magazinele de specialitate se gasesc tot felul de decoratiuni mai mult sau mai putin estetice. Avand in vedere ca un acvariu reprezinta o copie a naturii, nu ar trebui sa se exagereze cu elementele kitschoase de tipul castelelor, casutelor sau scoicilor din plastic sau alte material care ar putea avea un efect negativ asupra apei si bineinteles asupra sanatatii pestilor.

Acvaristii pot opta pentru pietre cu o forma deosebita, care pot reprezenta ascunzatoarea pestilor mai timizi. Insa este foarte important ca pietrele sa nu contina minerale care pot influenta negativ concentratia apei din acvariu. Scoicile reprezinta si elemente decorative foarte importante, insa este bine sa se tina cont de tipul acestora, deoarece scoicile pot fi de apa dulce sau sarata.

Si decoratiunile din lemn sunt o alegere foarte potrivita, iar daca elementele mai sus mentionate vor fi combinate armonios, atunci acvariul va imita in adevaratul sens al cuvantului un colt al naturii, fara niciun element strain.

Indiferent de acvariu si de speciile de pesti pe care acesta le gazduieste, decorul pentru acvariu joaca un rol foarte important atat pentru simtul estetic al posesorului, cat si pentru confortul pestilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

  1. Sa fim seriosi, nu arat nici cum acvariul fara un background. Eu zic ca este un moft, necesitate ar fi daca nu ai putea tine pesti in acvariu fara background. In plus se simt si pestii mai bine ca au un peisaj adecvat in fata ochilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.