Probabil, mai devreme sau mai târziu, toți cochetăm cu ideea de a deschide o afacere, să facem lucrurile după bunul nostru plac, nu cum ne dictează alții. Dar, câți dintre noi ne întrebăm defapt: Asta este ceea ce ne dorim? O afacere?
De ce vrei să îți deschizi o afacere?
Făcând parte din Satu Mare Business Club, mi-a atras adineauri atenția un articol de pe blogul clubului. Articolul dorește să scoată în evidență că de cele mai multe ori, percepția celui care nu a avut niciodată o afacere, despre cei a căror afaceri merg bine, este total una greșită.
Dacă tu crezi că:
- te vei trezi să mergi la muncă când te vei trezi fără să sune ceasul
- vei avea mult mai mult timp liber decât de pe vremea când erai angajat
- nu te vei mai stresa, că doar nu mai ai șefi să te frece
- vei călători toată ziua, vei sta la cafele, pe la ștranduri
- vor face alții treaba ta, acum ești patron
- viața ta se va schimba radical în bine
- este suficient să ai bani să investești, restul nu contează
- deschizi orice afacere și va merge de la sine că ești bun pe domeniu
- ai citit câteva cărți de leadership și ești expert
- etc.
Te înșeli amarnic. Sfatul meu este să nu îți deschizi nimic, cel puțin până ce nu te oprești din visat cu ochii deschiși.
Fata morgana în rândul oamenilor de afaceri
Niciodată nu m-am considerat un business man, deși mulți mă percep astfel. Am lucrat multe zile și câte 14 ore pe zi. Nu am avut timp să mănânc, și mai rău, de multe ori nu ajungeam nici măcar la baie. Știu, greu de crezut. Dar, timp am avut mereu să mă pozez. Am fost cu jobul undeva, ieșeam pe fugă la o cină, nici nu apucam să mă bucur de mâncare sau băutură, căci gândul îmi era a doua zi la ce am de făcut. Da, dădeau bine postările pe social media. Ni la el, iar călătorește, iar freacă menta. Departe de tot, de realitate. Nu știu care este termenul potrivit din punct de vedere psihologic că facem asta.
Și atunci când și de ce să te apuci de o afacere?
Hai să fim serioși. Este greu, foarte greu, și este mult de tot de muncă. Să ai o afacere de succes trebuie să te dedici 100%. Caută niște statistici și ai să rămâi mască. Conform rgnet.ro, doar 52% dintre afaceri rezistă pe piață. În multe segmente rata de eșec depășește 80%. Te întrebi de ce? Fix din același motiv de mai sus, că ei au crezut că : tot ce zboară se mănâncă.
O afacere o deschizi dacă:
- ești dispus să sacrifici mai mult viața personală în schimbul unui venit mai mare. Atenție, gândim aici pe termen lung, da?
- îți place mult de tot domeniul în care vrei să activezi. Dacă tu vrei să îți faci agenție de turism dar nici nu îți place să călătorești … doar că ai auzit că se câștigă bine …
- ai făcut toate calculele și dispui de capital, cel puțin cât trebuie minim + 50% rezerve, mereu apar lucruri noi pe care nu le iei la început în considerare.
- ai notat pe hârtie tot ce ai de investit, tot ce anticipezi că va fi cheltuieli, te-ai documentat asupra prețurilor, concurenței, taxelor etc. și dă cu plus pe termen lung. Mulți nu iau în calcul brandingul, marketingul, cheltuielile lunare cu chiria și utilități și multe altele.
- ai luat în calcul găsirea forței de muncă, dacă tu nu faci față, sau nu găsești oameni capabili să facă munca la standardele impuse = faliment. Nu lua în derâdere acest aspect. În România următoarea criză nu este una financiară, ci a forței de muncă. Nu mai găsești oameni pe care să te bazezi.
- ești genul de om care face față la stres și probleme. Oricât de rău era sau ește șeful pe care îl ai, ca și proprietar de afaceri vei avea mai mult. Decizii mereu de luat, probleme apar zilnic. Dacă nu ești genul care :”Ce nu te omoară te întărește”, nu te văd bine.
- îți place să citești, să te informezi despre tot ce ține de domeniul care te pasionează, ești la zi cu noutățile (aici trebuie inclusiv cele fiscale și legislative, dar astfel de servicii se pot și externaliza).
- ai înțeles că un patron nu înseamnă un dictator, ci un lider, un om care motivează oamenii prin forțe proprii și exemple pozitive.
Când o deschizi? Când ai înțeles toate aceste lucruri și te simți pregătit să începi aventura vieții tale.
Nu este dracul atât de negru pe cât pare
Singura mea problemă personală, este că, am ajuns să nu mă mai bucur pe cât ar trebui de lucruri și vacanțe. Poate cei care ați muncit mult și aveți mai mult decât este necesar, sunteți în asentiment cu mine.
Lăsând la o parte tot stresul, problemele, decepțiile, negativismul celor din jur (da, te vor descuraja toți, nu cumva să te ridici), sunt și multe lucruri pozitive:
- poți face lucrurile după propriile principii, afacerea ta poate să îți reflecte personalitatea. Sentimentul este asemănător cu cel al unui copil. Fiecare proiect este unic, naște provocări, iar tu, ca părinte al acelei afaceri, o vei crește așa cum consideri tu de cuviință, cum știi tu mai bine.
- oricât de greu este, sau oricât este de muncă, după ce ai înțeles tot ce am scris mai sus, vei vedea, mergi cu drag la muncă, oricând.
- în timp, dacă faci totul cum trebuie, afacerea va crește, poți ajunge să ai oameni de bază și de încredere (totuși nu exagera cu încrederea, sunt angajații tăi – asta să nu o uiți!) care să îți mai preia o parte dintre sarcini și să îți aloci mai mult timp personal. La mine în general se traducea asta cu o productivitatea mai scăzută, dar totuși stabilă pe termen lung.
- din nou, dacă te dedici 100% și faci totul ca la carte, afacerea va crește, îți vei permite să faci lucruri pe care înainte nu puteai din cauza banilor.
- dacă faci afacere dintr-un hobby care te pasionează, vei avea o satisfacție mai mare decât orice venit de pe lumea asta. Mie îmi place la nebunie tot ce am făcut. Setea de a învăța, de a întâlni noi provocări, puzzle-uri care necesită o rezolvare … este ceva ce bani nu pot cumpăra.
Deci, de ce vrei să îți deschizi o afacere?
Dacă doar pentru un venit mai mare, trebuie să te întrebi serios dacă chiar ești dispus să îți sacrifici viața personală. Dacă ai un job bun, bine plătit și timp de familie, poate merită să te gândești de două ori. O afacere, vine cu riscurile aferente potențialelor beneficii.
Te ascult. Ar mai fi multe sfaturi de spus, poate voi reveni cu un articol în care am să vă spun care sunt primii pași pe care îi fac de fiecare dată când încep un nou proiect și unde consider că eșuează cei mai mulți. Vă aștept cu păreri și întrebări.