Casă și grădinăMaterialele de construcție Eco - o soluție resonsabilă pentru construcții

Materialele de construcție Eco – o soluție resonsabilă pentru construcții

Casele-eco, in prezent, castiga tot mai mult teren (mai ales in Occident), pentru ca raspund unei necesitati, aceea de a construi respectand mediul inconjurator, si unei dorinte a fiecaruia, de a trai intr-un spatiu sanatos, sigur, reducand substantial costurile de constructie si de intretinere.

Este adevarat ca, deocamdata, preturile materialelor de constructie eco sunt ridicate, pentru ca nu se produc pe scara larga si pentru ca inca se mai cauta tehnologii eficiente, care sa asigure produse de buna calitate, dar, pe termen lung, beneficiile sunt deosebite. Pe de alta parte, nu toate materialele de constructie eco sunt foarte scumpe, daca stam sa ne gandim, de exemplu, ca traditionalul “chirpici”, materialul de constructie al vechilor case taranesti, facut dintr-un amestec de lut si paie, in forma de caramida, uscat la soare si nears, este redescoperit si pretuit (nu numai la noi) ca material eco.

Probabil ca va trebui sa abandonam si o anume mentalitate, ca numai o casa uriasa, cu beton armat, cu materiale chimice izolante, vopseluri, solutii pentru tratarea peretilor, sisteme de incalzire supersofisticate s.a.m.d. ne poate asigura confortul necesar.

Materiale de constructie eco:

Lemn, paie, lut, canepa, lana, bambus etc.

Amestecul de var si canepa este un excelent izolator pentru peretii interiori si exteriori si pentru pardoseli. Se produce deja si se comercializeaza (si in strainatate si la noi), sub forma de role si nu este scump, avand in vedere ca se prelucreaza usor.

Tencuielile pe baza de argila regleaza gradul de umiditate al peretilor (combatand igrasia si mucegaiul), inlatura mirosurile neplacute.

Piatra

Sindrila

Vopsele organice

Materiale reciclabile

Materiale de constructie eco, Foto: bambooindustry.com
Materiale de constructie eco, Foto: bambooindustry.com

Avantajele casei eco/materialelor de constructie eco:

  • Sunt flexibile, cele mai multe se prelucreaza usor.
  • Pastreaza umiditatea optima pentru organism.
  • Conserva energia solara si se autosustin energetic (cel putin partial).
  • Sunt rezistente la cutremure.
  • Nu polueaza si nu provoaca distrugerea mediului inconjurator.
  • Se folosesc, cu succes, materiale reciclabile.
  • Creeaza fluxuri de energie benefica, in armonie cu natura.
  • In pofida unor opinii, pretul de constructie este mai scazut decat in cazul constructiilor standard (in Romania, aproximativ 250-300 euro/metru patrat).

Casele eco, prin materialele de constructie folosite, sustin autonomia energetica a locuintei, alaturi de surse neconventionale, precum energia solara (panourile fotovoltaice), energia eoliana etc. In tarile nordice, dar si in Elvetia, Belgia, Olanda, se folosesc tot mai mult pompe ecologice de caldura, care transfera caldura din mediul inconjurator (caldura din pamant, de exemplu – energie regenerabila), in interiorul locuintei, printr-un compresor si un sistem de conducte.

Acestea preiau caldura pe care pamantul o primeste de la soare si o stocheaza, transferand-o in calorifere, printr-un schimbator de caldura, apa-aer, apa-apa. Adica, percepe caldura din mediul inconjurator si o amplifica, transmitand-o in sistemul de incalzire (pe principiul invers fata de cel pe baza caruia functioneaza frigiderul). Instalatia nu are nevoie de intretinere, nu prezinta pericol de explozie (pentru ca nu foloseste flacara deschisa), nu polueaza, are un consum mic de energie (ceva mai mult pe timpul iernii). Dezavantajul este ca, deocamdata, este foarte scumpa (peste 2000 de euro), dar, avand in vedere economia de peste 90%, vara, si peste 60%, primavara si toamna, precum si durata de viata de peste 20 de ani, amortizarea se face destul de repede.

In privinta materialelor de constructie eco, se pare ca occidentalii sunt mult mai inventivi decat noi. Uneori, pentru a-si pune la incercare imaginatia, pentru a atrage atentia sau pentru simplul fapt ca sunt convinsi de necesitatea protejarii mediului, au construit case, hoteluri, cabane, din masini avariate, din butoaie, din burlane etc. Arhitecti de la Compania GigaPlex au realizat, din foste silozuri de cereale, o superba casa eco. In Asia, pe structura de bambus, din culturi speciale pentru constructii, si nu din defrisari, s-au construit cladiri cu mai mult de douazeci de etaje. Un arhitect brazilian are mare succes cu case pe structura de lemn si pereti din paie de orez.

In Statele Unite ale Americii, unii temerari, inca din anii ’70 s-au gandit la astfel de constructii eco, astazi estimate la cateva milioane de dolari, precum o casa in forma de dune, pe coasta Atlanticului, cu o parte din camere sub pamant, altele la suprafata, cu interior din lemn. O alta a reconfigurat o fosta fabrica de bere, pastrand, in subsol, un izvor cu apa proaspata. O casa “hipie”, 100% eco, este facuta din materiale reciclabile, cu instalatie de captare a apei de ploaie si cu expunere maxima la lumina naturala. In Colorado, o casa-dom este alcatuita din opt corpuri de constructie circulare, toate spatiile fiind expuse astfel, intreaga zi, luminii solare (aproape nefiind nevoie de surse de incalzire).

Piata romaneasca de profil a inceput sa ofere aceasta alternativa, a materialelor de constructie eco, pentru locuinte, dar si pentru amenajarea spatiilor publice (parcuri, piete, locuri de joaca pentru copii etc.) si a institutiilor. Exista firme specializate, unele executand “la cheie” astfel de lucrari, la preturi avantajoase. Tinand seama de faptul ca o casa este o investitie pe termen lung, care sa ne asigure confort, bucurie si armonie cu spatiul inconjurator, merita sa luam in considerare si aceasta solutie neconventionala, casa eco, cea care va deveni, probabil, locuinta viitorului.

 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.