Casă și grădinăPlante de apartament - Asplenium nidus (Limba cerbului), originară din pădurile tropicale...

Plante de apartament – Asplenium nidus (Limba cerbului), originară din pădurile tropicale Australiene

Trebuie stiut ca, in limbajul popular, “Limba cerbului” este denumirea unei ferigi, careia i se mai spune si “Navalnic”, si care creste mai ales in padurile de fag de la munte, la baza copacilor. Are nenumarate proprietati terapeutice, fiind folosita, sub forma de infuzie, pentru tratarea bolilor de plamani, a ficatului, a diareei, a afectiunilor bilei, iar extern, vindeca ranile si da stralucire parului. Multe produse naturiste valorifica aceasta planta. Singura precautie este legata de faptul ca distruge, din organism, vitamina B1.

Planta de apartament – Asplenium nidus (Limba cerbului) a fost adusa in Europa din padurile tropicale ale Australiei, Indiei si Japoniei si este cultivata in sere si ca planta ornamentala, pentru interiorul locuintelor. Decoreaza foarte frumos balcoanele, daca este cultivata in vase suspendate. I se mai spune si “Cuib de pasare”, datorita frunzelor care cresc luand aceasta forma, ca o rozeta in mijloc, evazata spre exterior. Daca in mediul natural, Asplenium nidus (Limba cerbului) poate ajunge pana la o inaltime de 1,50 metri, in ghiveci are dimensiuni mult mai mici, in jur de 50 de centimetri.

Frunzele sunt de un verde intens, bogate, lucioase si au marginile ondulate. Pe spatele frunzelor apar periodic spori, de culoare maronie, care ajuta la inmultirea plantei. Desi, vara, prefera locurile umbroase, unde temperatura nu depaseste 24-25 de grade Celsius, iarna trebuie tinuta in interior, la o temperatura nu mai mica de 8-10 grade Celsius. Trebuie udata constant (vara, la doua –trei zile, iar iarna, aproximativ, o data pe luna), evitandu-se totusi excesul de apa, care poate determina putrezirea radacinilor sau aparitia unor ciuperci.

Cand umiditatea din atmosfera este scazuta, este bine sa se pulverizeze apa pe frunze (dar sa nu fie foarte rece), acestea dobandind o culoare vie, proaspata. Desi, in natura, este o planta epifita (creste pe o alta planta – la baza tulpinei copacilor – care ii servste ca sprijin, fara a fi o planta parazita).

Asplenium nidus
Asplenium nidus

In ghiveci, plantei de apartament – Asplenium nidus (Limba cerbului) trebuie sa i se asigure un pamant bogat, afanat, acid, alcatuit din turba si pamant de gradina. Un ingrasamant lichid, dizolvat in apa, folosit cam o data la trei saptamani, va ajuta planta sa creasca. La maximum doi ani, ghiveciul trebuie schimbat, cu unul mai mare, asigurandu-i-se plantei conditii optime de crestere.

Inmultire

Planta de apartament – Asplenium nidus (Limba cerbului) nu infloreste, iar inmultirea se face prin spori (ceea ce este aproape imposibil in conditiile cresterii ei in apartament). De aceea, daca vreti sa aveti mai multe plante de acest fel, primavara, cand schimbati vasul, puteti sa desprindeti din planta o parte (numai daca este viguroasa si permite acest lucru) si sa o plantati in alt ghiveci.

Daunatori

Planta de apartament – Asplenium nidus (Limba cerbului) poate fi atacata de purici si de cosenile (niste insecte care dauneaza frunzelor), care se asaza pe dosul frunzelor, de-a lungul nervurilor. Un insecticid din magazinele de profil, aplicat o data – de doua ori, va rezolva aceasta problema.

Planta de apartament – Asplenium nidus (Limba cerbului) nu este deloc pretentioasa, o puteti avea ani de zile (daca este ingrijita cum trebuie) si va veti bucura sa o vedeti din ce in ce mai bogata si mai viguroasa, aducand o anumita nota de exotism, in interioarele pe care le ornamenteaza.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.