Timp liberSpecia de pești Crap - una din cele mai populare specii de...

Specia de pești Crap – una din cele mai populare specii de pesti de apă dulce din lume

Crapul este, fara doar si poate, una dintre cele mai populare specii de pesti de apa dulce din intreaga lume. Crapul isi are originile pe teritoriul Asiei, insa a fost introdus inca din Antichitate in tarile europene, de unde s-a raspandit rapid in intreaga lume.

Abia in Evul Mediu, crapul a devenit o importanta sursa de hrana, fiind considerat unul dintre cei mai gustosi si satiosi pesti din lume, pescuitul la crap devenind inca de pe atunci o activitate relaxanta si in acelasi timp foarte utila.

Caracteristici

Crapul, sau Cyprinus carpio, face parte din familia ciprinidelor. Cele mai mari exemplare pot atinge lungimea maxima de 1 m, iar greutatea poate atinge 40 kg. Corpul crapului este acoperit in intregime cu solzi mari si duri.

In ceea ce priveste coloritul, crapul are un abdomen deschis la culoare, argintiu spre alb, in timp ce spatele este albastrui si negricios, iar flancurile sunt aramii sau chiar galbene. Trunchiul si coada crapului prezinta inotatoare perechi, cele ventrale si cele pectorale, precum si inotatoare neperechi – anala, dorsala si codala.

Exista doua tipuri de crapi: crapi cu spate inalt si crapi cu spate jos. Crapul poate trai chiar mai mult de 30 de ani.

Crapii tolereaza foarte bine mai multe tipuri de ape, insa ei prefera cu desavarsire apele dulci, statatoare, cu o temperatura cuprinsa intre 23-30º C. Traiesc in bancuri de cate 5 sau chiar mai multi. Reproducerea crapilor incepe pe la jumatatea lunii aprilie si poate dura pana spre sfarsitul lunii mai. In tot acest timp femelele isi depun icrele pe plantele subacvatice.

O femela poate depunde aproximativ 150000 de icre pentru fiecare kilogram din greutatea sa. Durata eclozarii este direct influentata de temperatura apei, durand aproximativ 5 zile la temperatura de 20ºC si chiar 9-10 zile in cazul in care temperatura este cuprinsa intre 17-19º C. Un crap atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 3 ani.

crapul

Pe teritoriul romanesc, crapul traieste in apele de campie, precum si in lacurile de acumulare, in Dunare si in Delta Dunarii. Mai mult decat atat, speciile de crap care se intalnesc in Romania sunt diferite.

Crapul comun este cel mai des raspandit. Este asemanator cu o alta specie de pesti, carasul, tocmai din acest motiv aceste doua specii sunt uneori confundate de catre pescarii incepatori.

Crapul salbatic se gaseste in lacurile neamenajate. Are o forma diferita de cel comun, fiind putin mai alungit.

Crapul oglinda poarta acest nume deoarece in unele parti ale corpului solzii lipsesc cu desavarsire. Crapul golas si crapul oglinda sunt asemanatori din foarte multe puncte de vedere, insa in cazul crapului golas solzii lipsesc in totalitate.
Fitogaful si novacul sunt tot specii de crapi, foarte raspandite in apele autohtone, in special in cele de campie.

Pescuitul crapului

Pescuitul crapului devine o adevarata aventura si o “arta” in adevaratul sens al cuvantului pentru toti pescarii. Pescuitul crapului este influentat de foarte multi factori printre care se numara si conditiile atmosferice. Vantul, temperaratura apei si presiunea atmosferica influenteaza fara doar si poate prinderea crapului.

Foarte multi dintre pescari considera ca aceasta specie atat de ravnita va deveni o prada mult mai usoara daca montura este lansata cat mai departe de mal, deoarece crapul nu este sedentar, ci umbla tot timpul in cautarea hranei. Crapul nu este foarte usor de prins, de aceea pescarul trebuie sa fie foarte bine informat cu privire la aceasta specie.

Cele mai potrivite lansete pentru prinderea crapului sunt cele care au crosa lunga, de preferat din carbon, cu inele care nu pot deteriora firul. In ceea ce priveste momeala, aceasta poate varia. Cerealele (grau, soia, canepa, porumb), painea, pesmetul si chiar pestisorii vii se numara printre momelile cele mai productive, acestea fiind alese si in functie de sezon. Cea mai buna perioada din an dedicata pescuitului la crap este cuprinsa intre lunile martie-octombrie.

Stiati ca…
• In Australia crapul este interzis deoarece, din cauza conditiilor meteorologice, inmultirea sa este prea rapida, femelele ajungand sa depuna icre chiar si de doua ori pe an?
• Nici in America aceasta specie nu este privita cu ochi buni din aceleasi motive?
• In anul 1514 crapul a fost introdus in Anglia?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.