In timp ce pentru foarte multe persoane literatura reprezinta cea mai indragita activitate de timp liber, exista si persoane de toate varstele care au lasat cartea din mana, au luat condeiul si coala e hartie si au inceput sa scrie. Pentru unii, pasiunea pentru scris s-a transformat chiar intr-un job, in timp ce pentru altii scrierea a ramas la nivelul de hobby. Ce este scrierea creativa si care sunt motivele pentru a aborda scrierea creativa ca hobby veti putea afla citind randurile urmatoare.
Scrisul face parte din activitatile noastre de zi cu zi pentru ca reprezinta unul dintre principalele mijloace de comunicare si informare. Insa, pe langa scrierea pur informativa, exista si scrierea creativa care depaseste in linii foarte mari regulile scrierii obisnuite.
Ce reprezinta scrierea creativa?
Spre deosebire de scrierea in scop informativ, scrierea creativa presupune exprimarea trairilor, a gandurilor, a sentimentelor si a intamplarilor intr-un mod metaforic, fantastic si orginal. Scrierea creativa este cea care sta la baza operelor fictive fiind, de fapt, rodul imaginatiei si al creativitatii. Si nu, nu trebuie sa aveti un talent innascut pentru a scrie intr-un mod creativ, pentru ca tocmai din acest motiv acest tip de scriere a devenit un hobby pentru persoane de toate varstele.
Scrierea creativa se poate invata si necesita mult exercitiu, de unde deriva si avantajele acestui hobby si bineinteles motivele pentru care si dumneavoastra va puteti petrece timpul liber in acest mod.
De ce sa abordati scrierea creativa ca hobby?
Scrierea creativa poate fi o activitate placuta pentru oricine, indiferent de varsta. Ba mai mult decat atat, este un hobby plin de beneficii. Iata care sunt cateva dintre acestea:
Scrierea creativa este foarte relaxanta. Prin simplul fapt ca va veti retrage intr-un colt alaturi de un creion, o coala de hartie, o cana cu ceai sau cafea va va face sa va simtiti mai bine si sa va detasati de problemele si gandurile care va apasa.
Scrierea creativa este cel mai bun exercitiu de imaginatie, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Daca cei mai mici se vor pierde cu mult mai multa usurinta pe taramul imaginatiei, nascocind povesti de tot felul, cei mari vor trebui sa isi ascuta putin creativitatea si sa se lase purtati de impulsurile de moment.
Scrierea creativa imbunatateste capacitatile lingvistice deoarece, in timpul scrierii, atat cei mici, cat si adultii vor intampina si probleme ce tin de gramatica, topica sau vocabular. In acest fel limba va fi explorata intr-un mod ingenios.
Scrierea creativa nu imbunateste doar vocabularul ci si capacitatea de comunicare, persoanele pasionate de literatura dar si de scris fiind mult mai comunicative fata de cele care nu au astfel de hobby-uri.
De asemenea, scrierea creativa ajuta la dezvoltarea identitatii si la cresterea increderii in propria persoana.
Este o metoda ideala de a pastra emotiile, trairile si gandurile personale intr-o maniera unica si interesanta.
Scrierea creativa se poate transforma intr-un adevarat job. Puteti incepe un blog personal sau puteti colabora cu alte companii care va vor plati creativitatea, copywriting-ul devenind o profesie de viitor.
Nu in ultimul rand, scrierea creativa este un hobby ce pune accentul pe socializare deoarece existe foarte multe persoane ce impartasesc acest hobby, iar numarul intalnirilor si al workshop-urilor dedicate scrierii creative este din ce in ce mai mare pe teritoriul romanesc.
Sfaturi pentru cei care doresc sa abordeze scrierea creativa ca hobby
Scrierea creativa nu este chiar foarte simpla si cu siguranta veti avea nevoie de ceva timp pentru a va intra in ritm si pentru a crea in mod constant. In timp ce creativitatea si imaginatia sunt caracteristici prezente intr-o mai mica sau mai mare masura la fiecare individ, inspiratia nu apare tot timpul. Asa ca primul pas catre abordarea acestui hobby il reprezinta oferirea de timp propriei persoane sau, mai bine spus, propriei laturi creative.
Scrierea creativa inseamana sa sapati in adancul imaginatiei dumneavoastra asa ca incercati sa gasiti lucruri care sa va inspire. Incepeti cu mici exercitii, scrieti cateva idei despre lucrurile care va intereseaza si care va dau de gandit, insa nu inainte de a va stabili un loc in care sa va lasati imaginatia sa zburde. Si pentru ca inspiratia vine uneori in cele mai neasteptate momente, asigurati-va ca aveti mereu cu dumneavoastra o agenda in care sa va notati ideile.
Marile opere literare s-au nascut din scrierea creativa asa ca daca aceasta este pasiunea dumneavoastra, nu ezitati sa creati opere in adevaratul sens.
Participati la intalniri si concursuri de scriere creativa pentru a va motiva dar si pentru a cunoaste persoane noi si pentru a va imbunatati stilul.