Casă și grădinăCum sa hrăniți păsările din grădină pe timp de iarnă?

Cum sa hrăniți păsările din grădină pe timp de iarnă?

Chiar si in sezonul rece pasarile isi mai fac din cand in cand aparitia prin gradinile oamenilor, incercand sa inveseleasca putin atmosfera prin ciripitul lor prin de energie care cheama cu putere primavara. Insa, cei mai multi gradinari se confrunta cu o problema: nu stiu cum sa hraneasca pasarelele in acest sezon asa ca in randurile care urmeaza va vom prezenta cum sa hraniti pasarile din gradina pe timp de iarna.

De altfel, chiar si pe timp de iarna este indicat sa atrageti micile pasari in gradina dumneavoastra oferindu-le hrana necesara. Probabil va intrebati de ce este atat de important sa hraniti pasarelele din gradina chiar si pe timp de iarna cand nu exista prea multa vegetatie. Ei bine, in primul rand, pasarile gasesc hrana foarte greu in aceasta perioada insa imediat ce primavara va sosi acestea se vor hrani cu insectele daunatoare din gradina dumneavoastra.

In acest fel, daca gradinarii vor fi atenti si vor umple recipientele (casutele) pentru hranirea pasarilor cu hrana adecvata, pasarile se vor obisnui cu prezenta acesteia intr-un anumit loc asa ca vor continua sa vina si in anotimpul cald, hranindu-se dupa cum am spus si anterior cu insectele si cu daunatorii intregii gradini.

Asadar, daca sunteti un gradinar iscusit si nu aveti un cuib special destinat hranirii pasarilor din gradina, este timpul sa il creati. Acesta poate fi construit din lemn sau poate fi improvizat.

Unde amplasati cuibul de hrana al pasarilor?

Pentru ca aceasta metoda sa fie eficienta si pe timp de iarna, este important sa stiti unde este cel mai bine sa amplasati hranitorul pentru pasari. Avand in vedere conditiile aprige caracteristice sezonului rece, hranitorul pentru pasari va fi cel mai bine amplasat intr-o zona ferita de vantul puternic, pentru ca semintele din acesta sa nu fie spulberate.

Daca vara, activitatea din gradina este mai intensa, nefiind tocmai indicat ca acest cuib pentru hranirea pasarilor sa fie amplasat intr-o zona populata, peti mp de iarna acesta poate fi amplasat chiar si intr-o zona mai aglomerata daca aceasta indeplineste toate conditiile. De exemplu, cuibul pentru hranirea pasarilor poate fi asezat langa veranda.

In cazul in care aveti animale care ar putea ataca micile pasari care va vor vizita iarna, este indicat ca hranitorul sa fie amplasat intr-o zona caracterizata prin prezenta unor arbusti sau chiar a unor copaci.
De asemenea, este important ca locul ales pentru amplasarea hranitorului sa fie accesibil si pentru dumneavoastra deoarece va trebui sa il alimentati uneori chiar si de doua ori intr-o zi.

Cu ce hraniti pasarile din gradina in sezonul rece

Hrana pe care o veti oferi pasarelelor din gradina in sezoul rece va fi diferita de cea pe care o veti oferi vara. Semintele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia pasarilor, printre cele mai potrivite fiind graul, orzul, meiul, canepa, semintele de castravete, de dovleac, de pepene si de floarea soarelui. Acestea sunt bogate in substante nutritive si vor asigura micilor vizitatori ai gradinii o mare cantitate de energie. Insa aceasta nu este eficienta. Pe timp de iarna, toate vietuitoarele consuma mai multa energie pentru a-si mentine constanta temperatura corpului.

hranire pasari iarna

Pentru a atrage si mai eficient pasarile in gradina, langa recipientul in care veti pune hrana pasarilor, este indicat sa asezati si o bucata de grasime. De altfel, o mica bucata de grasime se poate amesteca cu semintele anterior mentionate. In acest fel, cantitatea de energie pe care micile pasari de gradina o vor obtine va fi mult mai mare iar sansele de a supravietui in acest anotimp aprig vor fi, de asemenea, mai mari. Mare atentie, deoarece nu este indicat sa fie folosita grasime de tip vegetal sau grasime procesata.

Pe langa acestea, hrana pasarilor pe timp de iarna mai poate contine si coji de oua (acestea oferind pasarilor o mare cantitate de calciu) si mai poate contine fructe (uscate sau nu), paine, branza si orez.

Cand sa hraniti pasarile din gradina in sezonul rece?

Probabil va ganditi ca acest aspect nu este chiar atat de important insa, in realitate, momentul in care umpleti hranitorul conteaza foarte mult. Nu este indicat sa puneti in acesta o cantitate mare de hrana si sa o lasati acolo pana cand pasarile o consuma pe toata. Nicidecum. Este indicat sa puneti hrana in cuibul special de doua ori pe zi, dimineata si la amiaza, in cantitati mici.

Hranitorul trebuie sa fie intotdeauna curat. Nu puneti niciodata hrana proaspata pestea cea invechita. In acest fel se pot crea bacterii care pot pune sanatatea micilor pasarele in pericol.

Cum asigurati pasarilor din gradina pe timp de iarna si o sursa de apa?

Apa este importanta pentru orice vietuitoare chiar si pe timp de iarna. Insa, avand in vedere ca in sezonul rece apa ingheata, acest aspect va deveni un real inconvenient pentru pasarelele din gradina. Este de preferat ca langa hranitor sa amplasati si un mic recipient in care sa puneti apa, insa este foarte important ca recipientul sa nu aiba dimensiuni foarte mari in asa fel incat pasarile sa nu se poata baga in acesta.

In acest fel, ajutand micile pasari din gradina chiar si in aprigul sezon rece, efortul va va fi rasplatit imediat ce primavara va sosi si insectele si alti dauantori isi vor face negresit aparitia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.