Cum poate femeia sa se impace cu o sarcina neplanificata, o sarcina aparuta ca din senin, in pofida masurilor de protectie, sarcina ce ii da peste cap intreaga viata intr-o clipa si ce o forteaza sa ia cea mai grea decizie a vietii sale? Raspunsul se intrevede: impacarea cu aceasta situatie depinde esential de perspectiva femeii asupra sarcinii: caci, desi neplanificata, o sarcina nu trebuie sa fie si una nedorita, oricate provocari implica!
Primul pas in confruntarea cu o sarcina neplanificata consta in decizia cea mare: a continua…sau a intrerupe sarcina? Aceasta decizie va schimba tot – si doar femeia insarcinata are dreptul sa aleaga (partenerul sau nu trebuie sa o forteze in nici un sens, desi, din pacate, aceasta se intampla uneori). Decizia trebuie luata in doi cand femeia are un partener stabil, insa ea si numai ea este in masura sa decida care este calea buna (sau macar calea cea mai putin rea!).
Initial, vestea unei sarcini neplanificate face orice decizie rationala dificila, daca nu imposibila: tot ce simte femeia este soc, uimire, neincredere, negare, poate ca o anume panica legata de faptul ca intreaga sa viata este deodata data peste cap. Femeia insarcinata care are o sarcina neplanificata se simte des absolut nepregatita pentru a deveni o mama: nu si-a dorit inca aceasta, nu stie mare lucru despre ce inseamna o sarcina si se simte inca imatura pentru a-si asuma subit responsabilitatea unei noi vieti.
Decizia in cazul unei sarcini neplanificate trebuie luata dupa ce femeia insarcinata isi pune unele intrebari: ce ii dicteaza principiile sale sa faca?; ce anume se va schimba radical in viata sa?; ce este mai bine pentru ea, dar si pentru viata ce creste inauntrul sau (oricat s-ar indigna unii, decizia de intrerupere a sarcinii este uneori luata deoarece femeia considera ca nu ar putea ingriji un copil); ce simte partenerul femeii in legatura cu sarcina neplanificata?; ce suport, sprijin va avea femeia din partea celor din jur? Si foarte important: ce decizie corespunde cu imaginea femeii despre ea insasi, cu ce decizie va putea trai fara a o regreta apoi? Nu suna deloc simplu, pentru ca nu este…
Insa ceea ce femeia insarcinata poate lua in considerare este a se gandi la perspectiva sa asupra acestei sarcini neplanificate: oricat de socanta (chiar neplacuta) este vestea, oricat de drastica ar fi aceasta schimbare, ea nu este sfarsitul vietii sale: este o faza in viata sa, faza care, intr-adevar, o va forta sa renunte un timp la unele aspecte, dar o faza ce nu pune capat vietii sale si planurilor sale pentru totdeauna; si este un inceput, un inceput de a vedea altfel lucrurile si un inceput al unei noi vieti. Odata ce femeia decide (daca decide) sa continue sarcina neplaificata, ea poate fi surprinsa ca, atunci cand devine impacata, lucrurile devin subit mult mai simple si nu mai complicate – este deodata clar ce conteaza cu adevarat!
Cum poate femeia sa se impace cu o sarcina neplanificata odata ce a decis sa devina mama
Permite-ti sa iti traiesti deschis emotiile. Nu te simti vinovata ca inca nu vezi sarcina neplanificata ca fiind o bucurie; este normal sa fii inca socata si suparata ca s-a intamplat in pofida masurilor de protectie luate. Este normal sa ai inca indoieli – in special indoieli si temeri legate de cum te vei descurca odata cu nasterea copilului. Accepta tot ceea ce simti ca fapt, nu-ti reprima emotiile; incearca insa sa nu te lasi coplesita de aspectele negative: sarcina, mai ales neplanificata, implica greutati si neplaceri, insa este si o experienta unica si iti poate aduce implinire.
Impartaseste-ti emotiile celui apropiat. Partenerului tau, familiei si prietenilor: ai nevoie de tot sprijinul posibil in impacarea cu o sarcina neplanificata si in trecerea cu bine prin aceasta. Nu trebuie sa-ti fie jena sa vorbesti si nu trebuie sa te inchizi in tine: femeia ce nu si-a planuit sarcina este in risc de depresie, astfel ca nu te izola! In plus, cere tot ajutorul de la cei dragi, deoarece alaturi de acestia vei trece cu bine prin aceasta experienta.
Adopta o perspectiva pozitiva asupra sarcinii. Sigur, nu este un sfat simplu de pus in practica, insa in loc sa te concentrezi pe ceea ce esti nevoita sa renunti, te poti gandi la ceea ce castigi. Chiar daca nu planuiai sa devii mama prea curand (sau nu planuiai deloc), poti percepe aceasta experienta ca fiind ceva uimitor si diferit: diferit in sensul bun. Da, serviciul va avea de suferit – insa poti privi sarcina ca fiind o ocazie sa iei o pauza de la munca si sa te gandesti daca ceea ce lucrezi este si ceea ce-ti doresti (vei putea sa reiei munca sau sa iti schimbi optiunile dupa nastere).
Da, relatia cu partenerul tau de viata se va schimba – insa daca o privesti pozitiv, va fi o schimbare pozitiva in final, care va intari legatura voastra. Da, tu te vei schimba – insa in sensul ca de acum vei avea un tel clar si simplu, vei fi implinita ca femeie (chiar si femeile ce decid ca nu-si doresc copii traiesc cateodata cu un regret, cu un anume gol, deoarece nu si-au implinit potentialul de a fi mama). Nu este un sfarsit. Iar cum anume se schimba viata ta – in bine sau in rau – depinde in mod esential de ce perspectiva adopti (te concentrezi pe pozitiv – vei trai pozitiv; te lasi coplesita de negativ – vei trai negativ).
Educa-te asupra sarcinii si dezvolta-te ca om. O sarcina neplanificata este o veste socanta si negativa si pentru ca nu te simti deloc pregatita sa treci prin ea si sa devii parinte. Te vei impaca mai usor cu sarcina odata ce afli informatii despre ce presupune aceasta, odata ce comunici cu alte femei insarcinate si afli despre experienta altora si odata ce te familiarizezi si cu diverse tehnici de relaxare, dar si de optimizare a experientei.
Poti privi sarcina nu ca o piedica, ci ca o oportunitate sa te dezvolti ca om. Ca orice schimbare majora in viata, te poti confrunta cu tristete, durere, soc – insa impacarea aduce cu sine si emotii pozitive. In final, odata ce-ti vei tine in brate bebelusul – aceasta parte din tine – vei sti ca a fi mama este un lucru minunat, poate infricosator, insa frumos…