Termenul limita prestabilit se apropie, stim ca mai este in jur de o saptamana pana ce ar trebui sa apara micul bebelus, insa cum ne dam seama ca a sosit clipa nasterii? Aceasta in caz ca nu avem programata o nastere prin cezariana… Nimic nu este sigur si oricat de riguros a calculat medicul tau momentul nasterii, el poate veni mai rapid sau mai tarziu, te poate lua prin surprindere sau te poate lasa asteptand frustrata…
Cum ne dam seama ca a sosit clipa nasterii? Sunt cateva semne concrete care, daca apar in jurul perioadei in care te astepti la venirea bebelusului pe lume, atunci pot fi semnalul. Daca te confrunti de cateva nopti cu insomnie si nu poti pur si simplu sa dormi linistita, daca respiratia ta devine mai putin anevoioasa si daca apar unele contractii uterine, atunci toate acestea pot indica faptul ca momentul se apropie cu rapiditate. Insa aceste semne pot fi si inselatoare – desi poate nu te simti diferit, corpul se pregateste pentru pasul final al sarcinii cu o luna dinainte, iar contractiile nu trebuie in mod necesar sa fie urmate de travaliu. E probabil sa ai mai mult decat cateva zile de asteptat!
Cum ne dam seama sigur ca a sosit clipa nasterii? Nu te mai poti insela atunci cand experimentezi urmatoarele: elimini dopul gelatinos care sigileaza colul uterin si ti se „rupe apa” – pierzi lichidul amniotic prin ruperea membranelor. Nu te speria daca vezi si putin sange, nu este semn al unei probleme, se intampla. Odata ce ti s-a rupt apa, trebuie sa pornesti curand spre maternitatea aleasa, caci este doar o problema de timp pana ce apar primele contractii care pot fi foarte dureroase.
De obicei, in 24-48 de ore va incepe travaliul, deci teoretic, ai destul timp, insa daca esti speriata, porneste spre spital. Aceasta clipa atat de mult asteptata te poate speria, contractiile pot sa doara mai mult decat credeai, de aceea este important sa iti tii cumpatul, sa nu intri in panica si sa te bazezi pe partenerul de viata sau pe alta persoana apropiata in acest moment special, insa dificil. Vei avea de infruntat un travaliu de pana in 12 ore, asa ca fii pregatita!
Insa raspunsul la intrebarea cum ne dam seama ca a sosit clipa nasterii nu se potriveste intotdeauna cu situatia reala – apa se poate rupe mai devreme sau mai tarziu, cu alte cuvinte, poate fi mai multa vreme sau mai putina pana la nasterea concreta. Multe femei pot experimenta prima oara contractiile regulate, insa poate fi greu sa iti dai seama daca acestea arata inceperea travaliului sau sunt pur si simplu contractii.
Pentru a-ti da seama, roaga-l pe partener sa tina evidenta: cat de des apar, la ce interval de timp si cat de regulate sunt. Daca sunt regulate si la intervale relativ mici de timp si daca sunt foarte dureroase si de abia poti vorbi in timpul unei contractii, ar fi cel mai bine sa mergeti spre maternitate. Chiar daca nu sunteti siguri ca va incepe travaliul, chiar daca apa nu s-a rupt, este mai bine sa fiti precauti si sa mergeti din timp la spital – doar nu doresti sa dai nastere bebeluslului in masina!
Acesta poate fi un travaliu fals, puteti sa va dati seama prin faptul ca cervixul nu s-a dilatat si contractiile dureroase vor scade in intensitate in loc sa creasca cum se petrece in timpul travaliului real – insa este mai bine ca ati fost grijulii. Cum scapi de dureri in cazul unui travaliu fals? Faci o baie calduta, bei multa apa si te odihnesti – aceste contractii se vor ameliora cat de curand.
Aceste sfaturi si raspunsuri la intrebarea cum ne dam seama ca a sosit clipa nasterii sunt pentru femeile care se afla la prima nastere – o femeie care a mai nascut stie singura ce sa faca si cum sa se descurce. Insa daca incerci sa nu intri in panica, nu te sperii si nu iti este frica, atunci nu este necesar sa te grabesti spre maternitate de la primele contractii. Poti, dimpotriva, sa iti atenuezi disconfortul si durerea contractiilor cu o baie calduta si sa te relaxezi si sa pornesti dupa aceea spre maternitate! Nu uita ca poate dura pana la 48 de ore dupa ruperea apei pana ce incepe travaliul. Nu uita sa bei multe lichide pana ce ajungi pe patul nasterii.
Daca, insa, asa cum este si normal pentru o femeie aflata la prima nastere, te intrebi cum iti dai seama ca si daca a sosit clipa nasterii si orice contractie te baga in sperieti, este mai bine, atunci cand experimentezi contractii regulate sau cand ti se rupe apa, sa mergi la spital – mediul organizat, curat si profesionist te va calma si iti va arata ca nu ai de ce sa te temi; asistentele, moasa si medicul tau vor fi figuri familiare si reconfortante care te vor face sa uiti de frica si de panica. Urmeaza sa treci doar prin cel mai natural, frumos, dar si dificil, proces, prin care au trecut atatea femei inaintea ta si vor mai trece….
Cum ne dam seama ca a sosit clipa nasterii este, insa, mai putin important decat cum ne pregatim pentru aceasta clipa minunata, dar si inspaimantatoare. Pregateste-te pentru aceasta clipa din timp, afla prin ce vei trece, vorbeste cu mamici care au trecut deja prin aceasta experienta si trage-le de limba pana ce iti spun toate detalille: cele bune, cele rele… Consulta-te cu medicul si stabiliti un plan riguros de actiune, cunoaste-ti dinainte moasa pentru ca ea sa fie o figura familiara. Foarte important: nu ezita, daca nu te simti in largul tau sau nu ai incredere in medic sau moasa, sa ii inlocuiesti – sunt persoanele care iti vor aduce bebelusul pe lume si ai tot dreptul sa iti doresti sa te simti bine si confortabil cu ele, in preajma lor.
Partenerul tau de viata este alaturi de tine, te sustine si este, poate, chiar mai emotionat decat tine la gandul ca va deveni in curand tatic. De aceea, din momentul ruperii apei, multi tati isi pierd capul, nu isi mai amintesc ce trebuie sa faca si pot fi extrem de dezorganizati! Asadar, stabileste dinainte impreuna cu el ce sa ia in drumul spre maternitate, faceti o valiza cu toate lucrurile necesare, caci in acel moment poate ca veti fi prea surprinsi, speriati sau nerabdatori.
Stabiliti si drumul spre maternitate, traseul pe care il veti lua, si daca el va asista sau nu la nastere. Pregatiti-va cum puteti pentru aceasta clipa. Unele persoane urmaresc filmari video ale nasterii unor bebelusi, insa aceasta te poate speria sau indispune. Te poti speria de tipetele mamei, te pot ingretosa imaginile prea directe… Insa tine minte, cand va fi vorba de propriul bebelus, totul va fi diferit!
Si cel mai important: cand iti dai seama sau crezi ca iti dai seama ca a sosit clipa nasterii, incearca sa te pastrezi cat se poate de relaxata si senina, eventual asculta o melodie care te binedispune, ai grija la respiratie si gandeste-te tot drumul spre patul nasterii la viitorul fericit! Nu te lasa acaparata nici de frica, nici de durere, totul va fi in curand o amintire frumoasa, pe care in cativa ani i-o vei impartasi micutului tau!