Copii & adolescențiCe te faci dacă ai de a face cu un copil agitat?...

Ce te faci dacă ai de a face cu un copil agitat? Sfaturi pentru părinții care vor să aibă parte de liniște

Cum linistim un copil agitat? Cu greu! Insa trebuie sa stii ca un copil prescolar este in mod normal energic, agitat, rareori sta mai mult de un sfert-jumatate de ora locului, dorind intotdeauna sa descopere, sa incerce noi lucruri. Este normal si ca tu sa fii extenuat(a) de activitatea copilului mic si sa te intrebi de unde atata energie…

Cand ne intrebam cum linistim un copil agitat, important este sa luam in considerare cativa factori esentiali – precum programul de somn, alimentatia, activitatile copilului – si sa analizam in ce masura este vorba sau nu de hiperactivitate – care poate fi cauzata de unele tulburari nervoase. In mare, toti copiiii sunt extrem de energici si nu pot ramane atenti si interesati de o singura activitate mai mult de o jumatate de ora, maxim o ora – daca activitatea li se pare interesanta.

Cum linistim un copil agitat:

Activitati. Asigura-te ca cel mic este ocupat cu activitati stimulante atat fizic, cat si intelectual! Nu ii cumpara doar jucarii pufoase si nu il lasa sa stea prea mult in fata TV-ului – se va plictisi si energia debordanta il va face de neoprit! Asa ca da-i jocuri stimulante, care sa presupuna un minim de concentrare, proiectare in spatiu, creativitate, imaginatie. Asigura-te ca face si activitati fizice – cel mai bine este sa il scoti tu sau bona (daca are o bona) la cate o plimbare in parc (daca stai la casa, perfect, creeaza-i un loc de joaca in gradina). Aerul curat si miscarea fizica ii mai scad din agitatie. Esentialul este sa il mentii ocupat cu lucruri ce il solicita, nu cu desene animate!

Atentie. Cand un copil mic este extrem de agitat, nu sta locului si face si galagie, poate ca cere atentie din partea ta – cu atat mai mult daca tu esti o parte din zi la serviciu. Asa ca stai putin cu el, arata-te interesat(a) de ce face el, vorbeste cu el si daca il vezi ca face galagie, nu il ignora gandindu-te ca inceteaza. El tocmai asta doreste, sa iti atraga atentia.

Companie. Oricat te chinui sa il tii ocupat si sa ii dai atentie, copilul mic are nevoie de compania covarstnicilor, a altor copii. Jucandu-se cu alti copii, se linisteste si oboseste mai usor. Asa ca fie inscrie-l la un centru de activitati pentru copii, fie organizeaza (daca inca nu este la cresa/gradinita), ore de joaca impreuna cu copiii vecinilor/prietenilor vostri.

Programul de somn. Stabileste si respecta programul de somn al copilului. Copiii au nevoie de cateva ore de somn si dupa-masa, insa nu prea mult – cel mai bine ar fi doua ore in intervalul 15-17; in nici un caz dupa 17, caci va fi apoi hiperactiv toata seara si nu va dori sa mearga la culcare. Nici prea putin somn nu ii prieste – devine hiperactiv din cauza iritarii. Daca el sta acasa ziua cu o bona, asigura-te ca aceasta respecta programul de somn si nu il lasa sa faca ce vrea.

copil agitat

Alimentatia. Cand ne gandim cum linistim un copil agitat, alimentatia este foarte importanta. Atat pentru sanatatea sa, cat si pentru a evita hiperactivitatea, asigura-i copilului o alimentatie cat mai naturala si sanatoasa (pe cat se poate in aceste zile in care conservantii si aditivii se gasesc in aproape orice). Evita alimente pline de conservanti, dar si alimente sau bauturi stimulante – cacao, ciocolata, pepsi, cola, alte sucuri ce contin cafeina. In special seara sau tarziu dupa-amiaza, nu il lasa sa consume dulciuri cu ciocolata si cacao. Aditivii alimentari duc la hiperactivitate, deci inspecteaza cu grija etichetele.

Muzica clasica. Daca cel mic sta si se joaca intr-o camera in care este muzica clasica, aceasta il va calma, dar il va stimula si intelectual. Studiile au aratat ca acei copii crescuti cu muzica clasica si in special cei care au invatat sa cante la un instrument s-au bucurat de o dezvoltare intelectuala si emotionala mai armonioasa. Muzica clasica are adevarate efecte terapeutice, de relaxare si calmare.

Bona. Ai mare grija in alegerea bonei, apeleaza la o agentie de incredere sau bazeaza-te pe recomandarile unor oameni de incredere. De preferat, angajeaza o persoana care are ceva cunostinte (nu neaparat avansate, dar o baza este utila) asupra educatiei si dezvoltarii copiilor – de exemplu, studente, masterande la psihologie, sociologie.

Trebuie sa stii ca atat timp cat micutul este cu bona, aceasta nu il lasa sa doarma prea mult si nu il lasa sa lancezeasca in fata televizorului; altfel cand ajungi acasa, cel mic va topai dintr-un loc in altul, plin de entuziasm si energie! Testeaza, in cadrul interviului de angajare, abilitatile bonei de a comunica si de a juca jocuri stimulante cu copilul. Intreaba si parerea copilului dupa aceea: “iti place de X?”.

Deficit de atentie. Copilul este in mod normal energic si agitat, insa daca nu poate sta locului nici macar o jumatate de ora si nici macar cand ii arati ceva interesant sau cand face ceva ce ii place, se poate confrunta cu deficit de atentie. Iti dai seama daca are aceasta problema daca nu numai ca e foarte agitat, ci ii este si foarte greu sa fie atent la ce ii spui si sa se concentreze pe o activitate. Daca incerci sa ii povestesti ceva si in mai putin de 10 minute el isi pierde concentrarea, devine distras, nu te mai asculta, poate fi vorba de o asemenea tulburare.

Insa nu trage prea rapid concluzii – urmareste-l mai mult timp si incearca de mai multe ori sa ii captezi interesul cu diferite activitati si jocuri. Daca nimic nu il tine locului si atent pentru macar un sfert de ora, poate fi vorba de deficit de atentie (care ii va crea probleme odata cu varsta scolara). Daca banuiesti ca are aceasta tulburare, mergi la o vizita la medic, care il poate testa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.