Cunoastem cu totii faptul ca marea majoritate a copiilor sunt foarte curiosi, chiar din momentul in care incep sa interactioneze cu alti copii de aceeasi varsta, curiozitate care se manifesta prin adresarea unor intrebari, mai mult sau mai putin relevante, dar si prin cateva fapte, obisnuite, ce-i drept. Acestea din urma le pot cauza parintilor tot felul de temeri, pana la urma, nefondate, intrucat copiii sunt curiosi din fire, drept pentru care nu contenesc in a-si explora fiecare parte a corpului, ori a mintii.
Urmeaza, bineinteles, si intrebarea atat de comuna „de unde vin copiii?”. Majoritatea parintilor evita sa le dea un raspuns micutilor, nu neaparat cu detalii, ci unul adevarat, macar cu o parte conforma cu realitatea. Apoi, apare perioada in care dorintele sexuale ale copiilor incep sa se contureze, prin urmare, apar si diferite manifestari. Tocmai de aceea, parintii trebuie sa aiba o discutie serioasa cu copiii lor.
In acest caz, nu prea conteaza modalitatea prin care se ajunge la abordarea unui astfel de subiect, ci mai degraba, este important ca mesajul sa fie inteles in mod corect. Vine, asadar, momentul in care, noi, ca parinti, trebuie sa intelegem cum le vorbim copiilor despre sex. E drept ca unii dintre noi se vor speria, vor fi oarecum reticenti si timizi deopotriva in a le explica celor mici. Totodata, intrebarile sunt atat de indraznete, incat parintii isi pierd orice cuvant.
Chiar si asa, exista diferite modalitati, prin intermediul carora putem invata cum sa le vorbim copiilor despre sex, insa nu trebuie sa uitam ca cel caruia ii vorbim este, pana la urma, un copil. Prin urmare, inainte de toate, va trebuie sa fim atenti cum ii raspundem, trebuie sa alegem cu mare atentie fiecare cuvant, cu atat mai mult cu cat este nevoie doar de o silaba pentru a-l determina pe copil sa puna si mai multe intrebari, manifestandu-si astfel curiozitatea intr-un mod invaziv pentru unii parinti.
Si totusi, atunci cand consideram ca a venit clipa in care trebuie sa invatam cum sa le vorbim copiilor despre sex, trebuie, in primul rand, sa stim ce anume a declansat respectiva intrebare. Pe de alta parte, este posibil sa nu exista in niciun chip o intrebare si doar sa consideram noi ca a venit momentul sa le vorbim despre acest subiect. Sa nu mai mentionam de faptul ca promovarea omniprezenta a sexului ii poate crea confuzie unui copil, din multe puncte de vedere.
Si tocmai, este necesar ca parintii sa fie cei care fac primul pas, si nu oricum, ci cu discernamant, cu atat mai mult cu cat multi dintre copii inteleg doar anumite parti a acelor lucruri care li se spun. De pilda, un parinte ar trebui sa numeasca, pentru un inceput, partile corpului cu termeni exacti, care, cel mai probabil, nu vor mai genera si alte intrebari.
Pentru parintii timizi, in aparenta fara timp, problema „cum le vorbim copiilor despre sex” este pe cat de enervanta, pe atat de imposibila. Gandul acestor parinti este ca cei mici trebuie sa descopere de unii singuri ce anume este sexul, sexualitatea sau dragostea. Nimic mai gresit, afirma raspicat psihologii. Noi, ca parinti, trebuie sa stim cum sa le vorbim copiilor despre sex si, totodata, avem sansa sa-i invatam care sunt valorile, ce inseamna dragostea si ce anume e bine de facut.
Cu alte cuvinte, adultul nu-l va incuaraja pe copil sa faca sex, ci ii da ocazia de a intelege ce implica responsabilitatea, care sunt principiile pe care ar trebuie sa le aiba si, bineinteles, cum trebuie sa vada schimbarile prin care trece. Si in pofida faptul ca sexul este omniprezent, numai notiunea de sex apare de cel putin 5 ori o data pe zi, ba la TV, ba pe un afis, chiar si anumite carti. De fapt, in ceea ce priveste ultimul caz, sexul apare camuflat, iar cum imaginatia copiilor este si-asa destul de bogata, curiozitatea se starneste imediat.
Mai mult decat atat, parintii care considera ca cei mici ar trebui sa descopere de unii singuri ce anume este sexul mai mult rau le fac, intrucat este posibil ca unii copii sa faca lucruri nu tocmai adecvate pentru varsta lor. Bineinteles ca nu poti opri curiozitatea manifestata intre o fata si un baiat, cu atat mai mult cu cat ne referim la cei de peste 10 ani, insa macar sa te asiguri ca atunci cand se poate intampla ceva, copilul va avea informatiile necesare, cat sa discearna ce anume este bine pentru el si ce nu.
Altfel spus, parintii trebuie sa se asigure ca baietii sau fata lor nu va intelege gresit o notiune, oricare ar fi ea, in cazul de fata, sexul, si ca va dispune aproape de toate informatiile, cat sa nu faca ceva ce mai tarziu vor regreta toate partile. Stim, suna usor bombastic si suprarealist, insa curiozitatea unor copii, mai ales a unora din pragul adolescentei, poate atinge proportii, care deja sunt ingrijoratoare.
Prin cateva discutii firesti, insa decente, cu un vocabular simplu si succint, copilul va intelege intocmai ce-si doreste sa afle. Pe de alta parte, ar fi indicat ca mamele sa vorbeasca numai cu fetele lor, si tatii cu baietii lor. Insa rezultatele ar putea fi la fel de bune si daca, de pilda, mamele ar vorbi cu baietii lor. In schimb, tatilor le este aproape imposibil sa vorbeasca, din multe considerente, cu fetele lor, atunci cand contextul, din nefericire, nu le permite altceva.
Prin urmare, intrebarea „cum le vorbim copiilor despre sex?”, pentru tatii care au fete, are un singur raspuns: ori i se explica celei mici ca nu este in masura sa-i raspunda la nicio intrebare, ori ii raspunde, oarecum voalat si cu precautie, specificandu-i, in acelasi timp, ca ii vorbeste din postura de barbat. Se poate, de asemenea, ca fetei sa-i vorbeasca despre sex o femeie, o matusa, bunica sau o prietena de familie.