Cum invatam perusii sa vorbeasca? – Sunt anumiti pasi mici care trebuie urmati pentru a se realiza acest lucru. Primul pas ce trebuie facut in predarea conversatiei este sa existe un contact intre pasare si persoana respectiva si multa perseverenta.
Conform specialistilor pot vorbi atat femelele, cat si masculii perusi, dar cel mai usor de invatat sunt puii acestor pasari. De regula femelele invata mai greu sa vorbesca decat masculii, de aceea trebuie tinute in colivie separata.
Un lucru foarte important de care trebuie tinut cont este ca profesorul sa aiba o stare de dispozitie foarte buna deoarece pasarea simte intotdeauna starea lui de spirit. De asemenea, si pasarea trebuie sa fie vesela, sa nu-i fie foame, sa nu fie obosita sau preocupata de curatatul penelor. Pasarea trebuie sa fie sanatoasa, sa aiba dorinta de comunicare si sa nu faca asta pentru a primi mancare.
Cel mai indicat este ca pasarea sa inceapa sa fie invatata sa vorbeasca de la varsta frageda, cand are intre 14 zile si 30 de zile, cand este linistita sau are chef de joaca cu accesoriile din colivie.
Exercitiul trebuie sa se faca timp de 5-10 minute, in fiecare zi, dimineata si seara, fara a se face pauza intre zile. Este important ca in camera in care se gaseste colivia sa nu existe nimic care sa distraga atentia perusului. Trebuie sa fie liniste, sa nu fie muzica sau televizorul deschis, ferestrele trebuie inchise, chiar si colivia perusului poate fi acoperita partial cu un prosop subtire. Astfel pasarea se va concentra doar la studiu.
Niciodata nu se va face conversatie cu pasarea noaptea, deoarece ea trebuie sa doarma, are nevoie de odihna si nu va fi deloc fericita sa accepte experiente noi.
Sunetele sau cuvintele trebuie pronuntate clar, tare si nu incet, asa vor fi asimilate mai usor de pasare. Cu siguranta pasarea va avea si preferinte pentru anumite cuvinte, evident ca nu va dori sa-si aminteasca toate cuvintele mai ales daca unele nu-i sunt pe plac.
La inceput cuvintele trebuie sa contina literele A, P, K, B, T, N. Conform specialistilor aceste consoane si vocale sunt foarte usor de pronuntat de catre perusi. In timp se pare ca perusii au posibilitatea de a reproduce orice sunet – lucru confirmat de crescatorii de pasari din mai multe tari.
Se poate folosi si un reportofon pe care sa se inregistreze cuvantul sau expresia respectiva, insa intotdeauna inregistrarea trebuie sa fie facuta la cel mai inalt nivel pentru a da rezultate. Dupa o perioada in care pasarea a ascultat inregistrarea, stapanul trebuie sa merga la colivie langa pasare si sa-i repete personal cuvintele respective.
Fiecare cuvant trebuie repetat de 10 ori sau chiar mai mult si apoi imediat perusul trebuie recompensat cu un gest de afectiune sau lauda. Cuvantul trebuie rostit cu atentie si astfel incat papagalul sa fie atent, daca nu este rostit clar s-ar putea ca papagalul sa se plictiseasca si sa fie preocupat de altceva. Daca nu se obtin rezultate imediate niciodata profesorul nu trebuie sa-si arate dezamagirea sau frustrarea spre papagal deoarece acesta simte imediat orice schimbare de dispozitie a gazdei. In nici un caz papagalul nu trebuie stresat, agitat sau certat ca nu reuseste sa vorbeasca.
Cu multa perseverenta, in timp, perusul va invata primul sau cuvant. Acest pas este foarte important, poate dura cam 14 zile (cu 2 lectii pe zi) pana ce pasarea il va face, dar in continuare lucrurile vor deveni mult mai usoare. Se pare ca urmatoarele cuvinte vor fi invatate mai repede, dar numarul de cuvinte pe care le va memora depinde foarte mult si de abilitatile perusului respectiv. La inceput el va invata doar cateva litere sau parti de cuvinte si abia apoi va memora cuvantul intreg.
Din momentul in care perusul a invatat cateva cuvinte sau chiar grupuri de cuvinte, acestea trebuie in zilele urmatoare repetate pentru ca ele sa nu fie uitate. Cel mai bun profesor pentru un perus este un alt perus care deja vorbeste.