Casă și grădinăCum să alegi cel mai potrivit stabilizator de tensiune electrică pentru casă

Cum să alegi cel mai potrivit stabilizator de tensiune electrică pentru casă

Curentul electric este distribuit, in mod normal, la o frecventa de 50 Hz si 220 V +10%. Din nefericire, in realitate, aceste valori sunt rareori respectate, frecventa fiind, de regula, singura in limite normale. Din aceasta cauza intervine necesitatea achizitionarii unui stabilizator de tensiune electrica, pentru ca tensiunea din fir este cea care poate sa varieze intr-un spectru foarte larg de valori.

Urmarea oscilatiei de tensiune este ca echipamentele electrice din locuinta nu functioneaza asa cum te-ai astepta, sunt in conditii critice si, mai devreme sau mai tarziu, se vor defecta. Stabilizatorul automatizat de tensiune electrica este special conceput pentru reglarea voltajului si pentru protectia echipamentelor impotriva varfurilor de curent. Exista mai multe tipuri de stabilizatoare, realizate pentru a veni in intampinarea nevoilor de ordin tehnic si financiar ale consumatorului casnic.

Cum calculezi necesarul de energie

Stabilizatorul poate fi montat pentru a echilibra, asa cum ii spune si numele, voltajul, atat ca unealta individuala, cat si prin ajutorul dat intregului sistem electric, in functie de cerintele specifice si de model. Pentru a putea face cea mai buna alegere, atunci cand vine vorba de achizitionarea unui stabilizator de tensiune, este absolut necesara calcularea curentului electric consumat, in total, de un anumit tip de echipament electric.

O astfel de informatie poate fi luata de pe ambalajul produsului sau chiar de pe spatele acestuia. In momentul in care calculezi necesarul de curent, trebuie sa tii seama de asa numita “capacitate totala”, reprezentand totalitatea energiei consumate de catre acel dispozitiv, alcatuita din puterea activa si puterea reactiva, in functie de tipul de incarcare. Puterea activa este intotdeauna calculata in wati (W), in timp ce totalul este calculat in volt amperi (VA).

Puterea activa presupune convertirea electricitatii intr-o alta forma de energie, asa cum se intampla in cazul lampilor, cuptoarelor cu microunde, lampelor incandescente, masinilor de calcat, a incalzitoarelor etc. Daca, de exemplu, acestea consuma 1kW, atunci vor avea nevoie de un stabilizator de tensiune de 1 kVA. Aparatele ce presupun putere reactiva se impart in cele de tip inductiv si cele de tip capacitativ.

De exemplu, pentru un dispozitiv care contine un motor electric, pentru electronicele si aparatele electrice din casa, puterea activa este, de cele mai multe ori, masurata in watti si COS (adica raportul dintre puterea activa si cea aparenta, COS neputand  avea valori mai mari decat intre 0 si -1, deci acesta nu este pe lista grijilor consumatorilor). Pentru a calcula totalul de consum in VA – volt amperi, vei avea nevoie de puterea activa in watti, impartita la COS. Daca, de exemplu, ai un aparat pe care scrie 600 de watti si COS este de 0.6, consumul total de energie electrica va fi de 600/0.6, adica de 1000 VA.

Stabilizator de tensiune electrica, Foto: hongbao.en.made-in-china.com
Stabilizator de tensiune electrica, Foto: hongbao.en.made-in-china.com

In cazul aparatelor casnice care includ si un motor electric (cum ar fi frigiderul, de exemplu), consumul de energie electrica trebuie inmultit cu 3 (in vederea alegerii stabilizatorului), pentru a nu suprasolicita stabilizatorul de tensiune, in momentul in care aparatul este pus in functiune.

Recomandabil este ca, in momentul alegerii stabilizatorului, acesta sa fie cu aproximativ 20% margine de eroare (in plus), in ceea ce priveste consumul total.

Care este acuratetea recomandata a unui stabilizator?

Pentru a selecta acurateatea stabilizarii este necesara determinarea spectrului de voltaje permise de catre un stabilizator de voltaj. Pentru a afla care sunt aceste setari, poti verifica in manualul de instructiuni sau pe spatele aparatului. In randurile urmatoare vei gasi un ghid (aproximativ) pentru selectarea tipului de stabilizator de tensiune:

Pentru echipamente medicale sofisticate si echipamente de masurare foarte precise este nevoie de un aparat de stabilizare de un voltaj de peste 3%.

Aparatele de iluminat – lampi, veioze, spoturi etc. au nevoie de instalarea unui protector cu o acuratete de mai putin de 3%. Cu cat acuratetea stabilizarii este mai mare, cu atat variatia voltajului de tip output va fi mai mica, motiv pentru care nu vor mai aparea modificari de intensitate a luminii, in momentul in care inputul electric este mai mare sau mai mic.

Aparatele electrice pot duce pana la 220 + / – 5-7%.

Din randurile de mai sus, ai aflat care sunt cateva dintre principiile de baza in cazul selectarii unui stabilizator de tensiune. In momentul de fata, exista pe piata un numar foarte mare de branduri de stabilizatoare, din care poti alege, fiecare brand fiind identificabil in functie de principiile de stabilizare, criteriile de design, timpul de raspuns, gradul de protectie pe care aparatul il ofera, la care se mai adauga si alte optiuni, specifice fiecarui produs.

Stabilizatoarele de voltaj electric reprezinta aparate de care fiecare gospodarie are nevoie, pentru siguranta aparatelor electrice. Instalarea unui stabilizator poate salva aparatele casnice, in cazuri nefericite, care tin, evident, de distributia energiei electrice, de catre furnizor. Mai ales frigiderul, aparatele de aer conditionat, computerele personale, cuptoarele cu microunde au nevoie de montarea unui stabilizator de tensiune electrica, si pentru ca sunt mai sensibile, din acest punct de vedere, dar si pentru ca sunt scumpe si paguba poate fi foarte mare (ca sa nu mai vorbim de stresul provocat de o astfel de situatie).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Da, noi ne-am cumparat anul trecut un stabilizator de tensiune de pe acest site http://www.power-electric.ro/. Suntem foarte multumiti iar acum, multumita acestui articol am m-ai invatat cate ceva despre cum se utilizeaza. Multumesc pentru ponturi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.