Casă și grădinăAmenajează un iaz perfect în grădina ta ținând cont de aceste sfaturi...

Amenajează un iaz perfect în grădina ta ținând cont de aceste sfaturi importante

Daca iti doresti construirea unui iaz in gradina casei tale, afla ca nu esti singurul. Din ce in ce mai multi proprietari de case sunt atrasi de ideea amenajarii unui loc de relaxare, in care apa sa completeze armonia unui design exterior, de unde poate fi admirata frumusetea cadrului natural, care poarta amprenta personalitatii celui care a ales florile, arborii si arbustii, a construit aleile, fantanile s.a.m.d.

Inainte de a incepe achizitionarea plantelor, a pestilor si a micilor vietuitoare care vor popula spatiul tau acvatic din gradina, vei avea nevoie de construirea efectiva a helesteului. In randurile care urmeaza vei gasi cateva sfaturi in ceea ce priveste planificarea, amenajarea si construirea unui astfel de loc.

Un iaz, in mod obisnuit, are o dimensiune de aproximativ  ¾ metri (in care echilibrul biologic este mai usor de mentinut), dar, efectiv, poate avea orice marime, in functie de suprafata disponibila si de dorinta fiecaruia. Unele recomandari de design al gradinii indica si amenajarea unei mici cascade, care sa fie interconectata cu helesteul, dar majoritatea iazurilor sunt cele de dimensiuni reduse, de forma ovoidala, care inseamna o investitie mai mica, dar cu efecte estetice maxime. Acest tip de amenajare este si mult mai usor de realizat si se potriveste in orice gradina, indiferent de suprafata ei.

Odata stabilita locatia helesteului (un loc insorit 6-8 ore pe zi), masoara, cu ajutorul unei franghii de gradina, perimetrul, pe care il vei jalona, pentru a urma indeaproape conturul stabilit. In functie de adancimea la care vei sapa, poti folosi fie o cazma, fie un mini-excavator, esential este sa ajungi la o adancime a iazului de aproximativ cinci metri, iar in mijloc, mai sapa inca 25 de centimetri in adancime, pentru a crea locul pentru pompa de apa.

Dupa ce groapa este deja sapata, adauga pietris, intr-un strat uniform, peste care vei adauga un material geotextil (se gaseste in comert), special conceput, pentru a preveni evaporarea si drenarea apei in sol, inclusiv la nivelul peretilor viitorului helesteu. Peste acest strat se adauga nisip, pietre de marimi diferite, pamant, pentru ca viitoarele plante acvatice sa se poata fixa. Umple toate spatiile mici, care pot sa ramana libere, cu pietricele.

Urmatorul pas este reprezentat de pozitionarea pompei de apa, care va fi conectata la sursa, prin intermediul unui furtun, pe care va trebui sa-l fixezi foarte bine cu pietre. Asigura-te ca instalatia electrica pentru pompa si pentru furtun este facuta de catre un electrician cu experienta, iar pompa trebuie sa fie asezata pe un suport plat. Umple iazul cu o cantitate suficienta de apa si instaleaza si un filtru, care sa indeparteze detritusurile ramase, pentru ca apa din helesteu sa fie curata si foarte limpede. Poti folosi si un aerator, care sa introduca oxigen in apa, dar daca ai deja o circulatie buna a apei la suprafata, este foarte probabil sa nu fie nevoie.

In general, pentru helesteele de forma dreptunghiulara, pentru a stabili volumul de apa necesar pentru umplere, poti folosi urmatoarea formula: lungimea X latimea X adancimea X 7.5, si vei afla necesarul in metri cubi. Daca planifici sa adaugi si pesti in  iaz, poti instala, inca de pe acum, un incalzitor, pentru a pastra temperatura constanta si in anotimpul rece. Finiseaza helesteul prin plasarea in jurul sau a unor pietre de dimensiuni mai mari, verifica materialul cu care ai captusit baza, asigura-te ca este perfect intins, ca nu se va crapa si inlatura ce este in exces.

Aranjeaza plantele subacvatice si asigura-le cu mici pietre de rau, pentru a putea creste vertical si verifica pH-ul apei. De regula, este nevoie de stabilirea unui mediu usor alcalin, cu un pH de 7, maximum 8. Pentru a determina numarul de pesti pe care ii poti introduce in iaz, vei avea nevoie de 19 litri de apa pentru fiecare 2.5 centimetri de peste. Este important sa iei in calcul si dimensiunile pestelui, pentru ca un peste mai mare va necesita mai mult spatiu, cateodata chiar dublu.

Plantele submerse sunt cele care, pe langa efectul estetic foarte placut, pot asigura si un mediu propice dezvoltarii pestilor – sursa de hrana, adapost si umbra, in perioadele foarte calduroase (doua –trei plante, pe metru patrat). Oricum, aproximativ o treime din suprafata iazului trebuie sa ramana libera, iar alegerea plantelor trebuie sa aiba in vedere spatiul avut la dispozitie. Nu se pun plante prolifice in iazurile de mici dimensiuni. Nu uita de nuferi, adevarati “regi” al spatiilor acvatice din gradina.

Cum intretii un helesteu

Asigura-te ca tot perimetrul din jurul iazului este ocupat de plante destul de inalte, pentru a preveni ca malurile sa se prabuseasca. Ai grija ca apa sa fie intotdeauna curata, indeparteaza frunzele uscate, algele (care prospera in absenta oxigenului), pamantul in exces, care se poate aduna. Un alt aspect de care poti tine cont este montarea unei scurgeri, care sa faca fata in cazul unei inundatii, poate chiar si un mini-baraj in apropiere, daca dimensiunile iazului sunt unele mai mari.

Pentru ca totul sa arate minunat, alege un sistem de iluminare discret, pentru serile si noptile frumoase de vara, care sa puna in evidenta plantele, nuferii, luciul apei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.