De multe ori ne-am pus intrebarea: Cum vopsim ouale pentru Paste? Fiecare dintre noi isi doreste pe masa oua necrapate, a caror culoare sa fie uniforma si nu in ultimul rand lucioasa. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas ajutandu-va astfel sa nu gresiti si sa pregatiti niste oua ce ii vor impresiona pe musafirii dumneavoastra.
Iata cum vopsim ouale pentru Paste:
- Fiecare ou trebuie spalat cu apa si o cantitate minima de detergent de vase inainte de a fi pus la fiert. Manevrati ouale cu grija, ele se sparg extrem de usor si acest lucru este de evitat. Aceasta manevra este necesara pentru a degresa complet suprafata oualelor permitandu-le astfel sa capete o culoare uniforma;
- Puneti ouale cu grija intr-un vas incapator. Nu folositi un vas de dimensiuni extrem de mari, pentru a evita plimbarea oualelor in vas pe timpul fierberii. In acest fel evitati ca ele sa se sparga. Ouale trebuie sa stea in acelasi loc in care le-ati pus pe timpul fierberii, asadar alegeti un vas ale caror dimensiuni sa fie potrivite pentru cantitatea de oua pe care doriti sa o vopsiti. Adaugati un praf de sare, apoi umpleti vasul cu apa. Nu adaugati o cantitate mare de apa, ea nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de un deget – maxim doua stratul de oua. O cantitate mai mare de lichid nu va face decat sa intarziere atingerea temperaturii de fierbere pentru apa, asadar ouale vor petrece mai mult timp in apa, iar coaja lor se va imbiba cu aceasta. Chiar daca acest lucru nu este perfect vizibil, el exista si nu trebuie ignorat. Cand apa a ajuns la temperatura de fierbere, reduceti focul la potrivit si lasati ouale sa fiarba timp de trei minute, in cazul in care doriti ca ouale sa fie moi, sau cinci minute, in cazul in care doriti ca ouale sa fie tari. Daca utilizati o vopsea clasica ce presupune fierberea oului in ea, va trebui sa luati in calcul si timpul pe care il petrece oul fierband in apa atunci cand doriti ca ouale sa fie neaparat moi sau tari;
- Cand ouale sunt gata scurgeti-le cu grija sau mai bine plasati vasul in chiuveta si adaugati apa rece pana cand cantitatea de apa ce inconjoara ouale este in totalitate rece. Lasati ouale sa se raceasca in apa rece, nu va recomandam sa le lasati sa se raceasca la temperatura camerei. De metoda de racire depinde modul de curatare al oualelor, atunci cand sunt sparte si doriti sa le consumati. Ouale racite in apa rece se vor curata mult mai repede si mai usor, decat cele racite la temperatura camerei;
- Dupa ce ouale s-au racit, scurgeti cu grija cantitatea de apa din vas si lasati-le la scurs, pana cand suprafata lor devine uscata si nu mai observati nici o urma de apa;
- Exista pe piata nenumarate variante de vopsea pentru oua. Daca folositi o vopsea ce nu necesita fierbere, urmati cu exactitate instructiunile de pe plic, apoi lasati ouale sa se usuce intr-un carton pentru oua de preferinta de plastic si care sa aiba cat mai putin contact cu ouale;
- Vopseaua clasica presupune dizolvarea sa intr-o cantitate de apa. Va recomandam sa adaugati o lingura de otet odata cu inceperea fierberii. In acest caz ouale nu trebuie lasate la racit in totalitate, ci este de preferat ca ele sa fie caldute, chiar fierbinti, atunci cand le adaugati in vopseaua ce fierbe. In caz contrar riscati ca ouale sa se crape, lucru ce trebuie evitat pe cat de mult cu putinta. Cand ouale au capatat culoarea dorita, scoateti-le din vasul in care fierb pentru a se vopsi cu ajutorul unei linguri. Asezati ouale pe un carton de plastic si lasati-le sa se raceasca complet;
- Dupa ce ouale s-au racit, puneti o cantitate suficienta de ulei pe o carpa sau o bucata de hartie si ungeti-le rand pe rand si uniform, lasati-le apoi din nou in cartonul pentru oua pentru ca uleiul sa fie absorbit de vopsea, dar si de ou;
- Puneti un servetel cat mai moale intr-un cosulet, apoi adaugati cu grija, rand pe rand ouale;
- Pastrati ouale la frigider in cazul in care nu le consumati de indata ce le-ati preparat.
V-am prezentat mai sus modul de vopsire a oualelor pentru Paste. Ouale vopsite vor sta pe masa ce anunta Invierea Domnului pe tot parcursul zilei. Invitatii trebuie sa aiba la indemana mereu acest preparat, tocmai de aceea avand in vedere ca ele sunt considerate un simbol al sarbatorii, ele trebuie sa arate perfect. Urmand pasii de mai sus puteti sa realizati niste oua deosebite ce vor fi admirate de invitati. In functie de preferintele dumneavoastra puteti servi ouale simple cu un praf de sare, cu mustar, ceapa verde sau usturoi verde.
Va dorim pofta buna!