Animale de companieCum alegem porcușorul de Guineea și la ce aspecte trebuie să avem...

Cum alegem porcușorul de Guineea și la ce aspecte trebuie să avem grijă?

Exista diferite animale de companie – hamsteri, pisici, caini si multe altele care pot aduce bucurie in casa, mai ales daca aveti si un copil care isi doreste un asfel de prieten necuvantator. Daca insa decindem sa achizitionam un cobai (sau asa numitul porcusor de Guineea) trebuie sa stim cum alegem porcusorul de Guineea, acesta fiind primul pas inainte de a cumpara un astfel de animal.

Pentru cei care inca nu stiu acest lucru trebuie sa le spunem ca exista o mare varietate de specii de cobai. Dintre acestea fac parte specia Cavia aparea (din America Centrala si de Sud), Cavia taschudii (din Peru), Cavia porcellus (din America de Sud), Cavia fulgida (din Brazilia de Est), Cavia nana (din Bolivia). De asemenea porcusorii de Guineea se clasifica si in functie de culoare si directia sau forma firului de par, pot fi in doua culori, in trei culori si asa mai departe.

Aceste simpatice animalute pot avea parul lung si la unele exemplare acesta poate fi ondulat, cret, drept si daca se opteaza pentru un astfel de cobai trebuie avut in vedere faptul ca necesita o ingrijire speciala a parului, deoarece acesta se poate de multe ori incalci din cauza rumegusului din adapost. Pentru a evita acest lucru in fiecare zi parul porcusorului trebuie descalcit si pieptanat. Aici apare inca o problema care se ia in vedere si anume persoanele care sunt alergice la parul de pisica pot fi la fel de simplu alergice si la firele de par de cobai.

Rasele de cobai cu par scurt si neted sunt mai ieftine si au avantajul ca sunt mai rezistente la boli, au un grad mai mare de imunitate. Rasele de cobai care au blana lunga, numita abisiana, necesita ingrijiri speciale zilnice, pentru ca parul sau sa fie matasos si frumos. Desigur un astfel de exemplar are si un pret mai mare. Cei mai scumpi insa sunt porcusorii din Peru, care au parul scurt si neted.

De asemenea in momentul in care se alege un porcusor de Guineea trebuie avut in vedere starea de sanatate a acestuia. Pentru aceasta trebuie sa se stie ce este normal si anormal la un astfel de animal. In primul rand un cobai are temperatura corporala putin mai mare decat temperatura normala a omului, deci daca are 39,5 grade Celsius nu inseamna ca animalul ar fi bolnav, ca ar avea febra si sa ne ingrijoram. Din punct de vedere a dimensiunii corpului, cobaiul la maturitate are greutatea de 800-1000 g si lungimea de pana la 30 cm.

Labutele de la membrele posterioare au cate trei degete, iar cele de la membrele anterioare au cate patru degete, toate prevazute cu gheare ascutite. Gatul este scurt, urechile micute si botul turtit, iar aspectul general este grasut, indesat. Cand porcusorul este santaos, ochii trebuie sa fie rotunzi si umezi (si nu injectati si inflamati), iar narile curate fara cruste si mucus. Daca prezinta secretii cu puroi din nas sau este ragusit poate avea afectiuni respiratorii si probleme de respiratie.

porcusor de guineea

Blana si pielea animalului trebuie examinate cu mare atentie, pentru a se constata ca este perfect sanatos. Pe piele nu trebuie sa prezinte cruste, rani, pete rosii, cosuri, eczeme si alte probleme. De asemenea nu trebuie pe corp sa existe zone lipsite de par sau afectate de paraziti, in mod normal la cobai doar urechile si talpile labutelor sunt golase. Daca blana din jurul anusului este murdara inseamna ca animalul ar putea suferi de diaree.

Inainte de a achizitiona un porcusor de Guineea trebuie realizat si faptul ca acest animal va trebui sa devina un membru de familie, in sensul ca trebuie sa i se creeze anumite conditii necesare pentru a duce o viata sanatoasa si linistita, sa i se dea atentie macar o ora pe zi, sa-i fie ingrijita blana, sa fie hranit, etc. Un astfel de animal traieste si pana la 8 ani deci o astfel de perioada de timp el va fi un animal de companie foarte distractiv, dar va necesita si anumite cheltuieli pentru intretinerea sa.

Cum alegem porcusorul de Guineea – mascul sau femela? – Masculul este mai echilibrat si mai calm decat o femela, de asemenea este mai mare, mai frumos si capabil de a invata tot felul de trucuri, de a fi dresat pentru ca este mai sociabil, increzator si curios. Desi pare greu de crezut, se pare ca masculii au tendinta sa-si muste usor stapanul de deget in momentul in care vrea sa fie dus la cusca, in acest fel el stie unde sa-si faca excrementele si nu urineaza niciodata pe jos, sau pe covor.

Intotdeauna este bine sa se aleaga un animal tanar care este mult mai usor de domesticit si se ataseaza mai mult de stapan. De asemenea nu trebuie sa fie nici prea mic, nicioadata sub varsta de 3 saptamani, ideal este sa fie de 4-5 saptamani. Exemplarele micute sunt mai jucause, se ascund si asteapta mereu sa fie gasiti, sunt mai activi si plini de energie. Spre deosebire de ei exemplarele adulte au tendinta sa muste, sunt mai greu de convins ca nu le vrei raul, mai suspiciosi si speriosi.

Indiferent daca porcusorul de Guineea este mascul sau femela, mai mic sau deja ajuns la maturitate un lucru e sigur si anume faptul ca la un moment dat se va obisnui cu noul mod de trai si se va atasa de stapanul sau.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.