Nu este dificil sa mergeti cu bebelusii in vacanta, sa va bucurati de ceva timp liber atat de meritat! Daca aveti un bebe, asta nu inseamna ca sunteti prizioneri! Trebuie doar sa planificati mai atent toate detaliile calatoriei si sa stabiliti o destinatie care sa nu necesite un drum prea lung si obositor.
Unde puteti merge cu bebelusii in vacanta? Oriunde, atat timp cat aveti la dispozitie dotari moderne! Un drum foarte lung si vizite in tari prea indepartate, insa, nu sunt exact ideea cea mai buna atat timp cat aveti un bebe mic. Cautati o destinatie placuta cat mai aproape si eventual hoteluri care sa aiba in dotare centru de activitati pentru copii si/sau servicii de supraveghere copii, pentru unele dupa-amiezi.
Cat bebelusul este micut, pana la 1 an, nu prea va intelege prea mare lucru din vacanta – la aceasta varsta cel mai important este sa nu faceti drumuri prea lungi si sa incercati sa ii respectati programul de hranit si somn – foarte important este sa nu i se para o schimbare totala si sa aiba lucruri familiare in jur: jucarii, paturica… Cat este micut, nu este o idee buna sa va despartiti de el prea mult timp – el are nevoie sa va simta aproape si sa va auda vocea, deci o vacanta relaxanta la munte, in care sa stati la iarba verde impreuna cu bebe poate fi cea mai potrivita.
O vacanta in care faceti multe vizite si drumuri poate fi prea obositoare si iritanta pentru un micut, insa puteti sa il lasati doar cateva ore in grija unei bone (daca hotelul dispune de aceste servicii), cat timp voi doi faceti o scurta excursie. O vacanta la mare este si ea posibila – insa intotdeauna amintiti-va ca un copilas sub 2 ani nu trebuie expus direct la razele soarelui, ci imbracat in hainute albe din bumbac.
Drum cu masina sau cu avionul?
In functie de destinatia vacantei, alegeti daca veti merge cu masina sau avionul. In general, un drum cu masina este mai adecvat, in special cand sunteti doi: unul conduce, altul sta in spate cu bebe, distrandu-l cu jucarii si cantece cand nu doarme. Drumul cu masina va ofera macar doua importante avantaje: puteti opri si va destinde oricand, caci sunt mari sanse ca bebe sa fie iritat de aceasta subita schimbare in viata sa linistita; si aveti intimitate, puteti alapta si schimba micutul in liniste.
In schimb, daca e vorba de o alegere intre un drum foarte lung, de peste 10 ore, cu masina si unul de doar 3 ore cu avionul, e mai dificil. Puteti merge cu masina si imparti drumul in doua, cu petrecerea unei nopti la mijlocul traseului – doar nu este o cursa, sau puteti merge cu avionul – interesati-va de regulile si ofertele liniilor aeriene cu privire la calatoria cu bebelusii.
Drum cu masina – ce aveti nevoie
Scaunul pentru masina al lui bebe, bine-inteles; foarte util este sa aveti un cadru de carucior la care se poate monta scaunelul. Astfel, salvati mult spatiu. Nu uitati de paturica lui bebe, cu care il acoperiti cand trage un pui de somn – ii ofera siguranta. Un port-bebe pentru opriri si alte drumuri este foarte util. O geanta cu toate cele necesare pentru schimbat si hranit si…jucarii multe, CD-uri cu muzica si povesti pentru a il tine pe micut cat mai ocupat si a il distrage de la schimbarea rutinei sale.
Ce mai puneti in bagaj
Cand mergeti cu bebelusi in vacanta, nu prea conteaza destinatia – este bine sa puneti in bagaj cat mai multe si diverse hainute pentru bebe: hainute mai groase pentru cand e racoare (chiar si in locuri unde e cald se poate face seara mai racoare pentru bebe) si hainute subtiri, potrivite pentru cand micutul este expus la soare. Nu uitati de palarii sau caciulite si de pijamale sau camasute in care doarme.
Impachetati si obiecte personale precum jucariile si cele de igiena intima, nu va ganditi ca veti cumpara de la destinatie, caci puteti avea surprize. Incercati sa faceti bagajul lui bebe in asa fel incat acesta sa nu observe schimbari prea mari in jurul sau – aceleasi haine, aceeasi paturica, aceleasi jucarii… Nu uitati de sistemul de supraveghere al lui bebe – foarte util daca bebe va dormi in camera, iar voi va relaxati in camera alaturata sau pe terasa.
Rau de masina?
Bebelusii nu dezvolta prea des rau de masina – insa nu este deloc exclus! Daca, pe langa faptul ca este irascibil si nervos, pe bebe il doare stomacul, saliveaza in exces (de la greata), este putin fierbinte, vomita atunci are rau de masina. Cum sa incercati sa evitati raul de masina? Important este daca bebe poate dormi in masina – cand doarme, nu i se face rau. Inainte de calatorie, nu il alaptati mult. Daca micutul vomita, rehidratati-l cu putin lapte sau chiar cu o solutie speciala de rehidratare de la farmacie.
Nu il imbracati prea gros si nu exagerati nici cu incalzirea in masina, pastrati o temperatura adecvata si lasati aerul sa mai circule, fara nici un miros puternic in masina. Folositi parasolare pe geamurile din spate – in afara de protectia de soare, ele il ajuta pe micut sa se uite fix inainte. Daca vedeti ca i s-a facut rau, aveti grija sa isi tina capul drept, sa aiba suport pentru acesta; puneti muzica, insa nu incercati sa ii distrageti atentia cat ii este rau cu jucarii, nu il stimulati, ci lasati-l sa se linisteasca.
Cu avionul…
Calatoria cu avionul, cand mergeti cu bebelusi in vacanta, poate fi de multe ori dificila – bebe este speriat si iritat de aceasta schimbare pe care nu o intelege si nici nu ai practic intimitate si spatiu. Este recomandat sa nu mergi cu avionul cu bebe decat daca acesta are peste 2 luni.
Cele mai multe linii aeriene iti pun la dispozitie un cosulet pentru bebe, insa mai bine iti aduci propriul scaunel de masina in care il instalezi in siguranta pe un loc la fereastra, de preferinta. Bebe se va simti in siguranta si comod si daca il tii in brate sau in port-bebe (insa asta va fi extrem de obositor pentru tine in cazul unei calatorii mai lungi si poate fi riscant in cazul unor turbulente).
Drum cu avionul – ce aveti nevoie
Bagajul lui bebe trebuie sa contina toate cele utile, ca si in cazul calatoriei cu masina (nu te baza ca vei cumpara la destinatie lucrurile necesare). Vei avea nevoie sa ai la tine o geanta incapatoare cu scutece, servetele, prosoape, pungi de gunoi, haine de schimb, biberoane, jucarii, carticele, suzeta.