Copii & adolescențiCopilul este prea mare să își mai sugă degetul? Vezi ce poți...

Copilul este prea mare să își mai sugă degetul? Vezi ce poți face!

Suptul degetului, în special al degetului mare, este un obicei destul de comun pentru copil, chiar și după primul său an de viață; deși de multe ori, bebelușul renunță singur la această activitate în jurul vârstei de un an, uneori copilul mai mare continuă să își sugă degetul, în general ca reflex la situații ce îl deranjează sau la plictiseală.

Se știe că chiar din viața intrauterină micuții își sug degetul, explorând. Acesta devine un automatism în timp, după naștere, un obicei de care bebelușul și copilul nici măcar nu este conștient. Unii copii nu renunță nici chiar la vârste de 4-5 ani la suptul degetului. Atunci este recomandat ca părintele să încerce să-l dezvețe de obicei (în caz contrar pot apărea probleme de dentiție).

De ce își suge bebelușul degetul?

Inițial, bebelușul explorează ducând diverse obiecte la gură; în plus, pentru micuți, suptul este o activitate relaxantă și reconfortantă. În timp, obiceiul este adoptat atunci când este iritat, plictisit, obosit sau când îi este foame.

Copilul este prea mare să își mai sugă degetul? Vezi ce poți face!

În cazul bebelușului, el își poate suge degetul deoarece încă îi este foame; se știe că bebelușii hrăniți cu biberon își sug mai des degetele, de aceea se recomandă să prelungiți durata de hrănire și eventual să micșorați durata dintre mese.

Creșterea primilor dinți îl poate face pe bebeluș să-și bage în gură degetele, sugând și chiar mușcând; în acest caz, îi puteți oferi o suzetă sau un inel gingival (deși va trebui apoi să îl dezvățați de acestea) sau să îi oferiți o bucată de material curată și umezită pe care să o mestece.

Oferiți-i atenție și activitate. Deseori, copilul își suge degetele din plictiseală sau frustrare, când este ignorat. De aceea, cu cât micuțul beneficiază de atenție și are o ocupație, cu atât obiceiul va fi uitat.

copilul inca isi suge degetul

Oferiți-i o alternativă de a reacționa la frustrare. Deoarece copilul mare își suge degetele când este iritat, ca reacție la supărare, frustrare, în tentativa de a se calma și de a găsi confort, îi puteți oferi o altă activitate care să îl calmeze. De exemplu, îi dați o jucărie pe care o poate strânge și-i spuneți că atunci când e supărat să țină jucăria în mâini și să o strângă tare.

Învățați-l să își exprime verbal nevoile. Când începe să vorbească, este momentul să îl încurajați să spună ce vrea și să anunțe dacă ceva îl deranjează; deoarece nu doar suptul degetelor poate să apară ca obicei de calmare; învățându-l să spună când are ceva, evitați ca copilul să se exprime prin alte gesturi când este nemulțumit sau furios (mulți copii de 4-5 ani încep să facă gesturi agresive pentru că nu știu cum să se exprime verbal, cum să zică ce au).

Lăsați-l să-și sugă degetele la început! Nu încercați măcar în primul an de viață să îl dezvățați de obicei, nu are rost; mulți copii renunță singuri până la 3 ani. Așa că, în loc să vă stresați inutil cu tehnici ce nu merg la un an sau doi, mai bine lăsați-l așteptând să vedeți dacă nu cumva se lasă singur.

Dați-i un exemplu. Pe la 3-4 ani, daca își suge încă degetele, încercați să-l faceți conștient de acest lucru; suptul este un relfex, de aceea trebuie să i se spună. Dar nu zicându-i că nu este bine, nu cicălind, nu scoțându-i mâna din gură! Ci vorbind cu el și eventual povestindu-i cum voi ați avut același obicei și v-ați lăsat pentru că vi s-au stricat dinții (spuneți-i o povestioară).

Convingeți-l să renunțe la suptul degetelor propunând să faceți un tabel zi cu zi, în care treceți dacă și-a supt sau nu în ziua respectivă degetul; când și-a supt puțin sau deloc degetul, lăudați-l, arătați-vă foarte mândri de el, spunându-i cât de bine se descurcă.

Metode precum substanțe cu gust rău date pe degete, pedepse când îl vedeți cu gura în mână, cicăliri și amenințări, mănuși pe mâini, nu dau rezultatele așteptate; dimpotrivă, frustrează în plus copilul care, chiar dacă nu își mai suge degetele, va adopta alt obicei ca reacție la stres. De aceea, cel mai bine este să nu interveniți, cel puțin în primii doi-trei ani, iar după această vârstă să urmăriți exact situațiile cînd își suge degetele (Îi este foame? Somn? E plictist? E deranjat de ceva? Se simte ignorat?).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.