Multe cupluri ar avea nevoie de consiliere premaritala, in special in conditiile in care tinerii se arunca cu capul inainte, dorind sa fie romantici si spontani! Insa realitatea arata ca rata divorturilor este ingrijorator de mare – inclusiv in tara noastra – si ca cele mai predispuse mariaje spre separare sunt cele incheiate intre parteneri tineri.
Cuplurile tinere si fericite cred cu naivitate ca asa vor fi mereu si nu se gandesc de doua ori inainte de a face marele pas. Ei nu se gandesc la tot ceea ce implica un mariaj si la toate schimbarile care sunt presupuse de catre acesta. Mai mult, ei de multe ori nu sunt formati profesional, multe schimbari din viata lor aducand cu sine in mod normal si schimbari in relatia de cuplu. Iata de ce este atat de necesara consilierea premaritala – prin care cei doi parteneri sunt pusi fata-in-fata cu intreaga realitate a deciziei lor.
Tinerii au nevoie de un adult experimentat si obiectiv care sa ii ajute sa isi vizualizeze scopurile si idealurile, care sa le poata oferi sfaturi realiste si de valoare. Din pacate, parintii lor – care ar trebui sa le ofere primii aceste sfaturi – de multe ori ii grabesc si mai mult pe tineri, dorind sa ii vada “la casa lor” si sa devina bunici! Prietenii nu sunt nici ei de mare ajutor, fiind la aceeasi varsta idealista si lipsita de griji si de preocupari realiste pentru ziua de maine. Asadar, un expert in consiliere premaritala sau un om intelept – acest rol este adoptat in unele comunitati de catre preot – le poate fi de mare ajutor viitorilor soti.
Cu ce ii ajuta pe parteneri consilierea premaritala? In primul rand, ii ajuta sa vada daca sunt, intr-adevar, pregatiti pentru un asemenea pas important! Le arata ce presupune un mariaj – un parteneriat egal – si ce schimbari esentiale ii aseapta. Le arata ca nu este o tragedie sau un semn rau prevestitor daca amana acest pas, ci o decizie matura. Tinerii care iau decizia de a se casatori fara a sti implicatiile si fara a fi destul de pregatiti pentru noile roluri si responsabilitati vor confrunta probleme in adaptarea la noua viata, iar aceste probleme vor afecta relatia de cuplu – uneori, iremediabil.
O intrebare initiala si importanta in consilierea premaritala este: “de ce doresti sa te casatoresti cu X?”. Raspunsul spontan la aceasta intrebare ii arata consilierului natura relatiei celor doi si ii poate releva si celui intrebat ce tip de motivatie il sustine! Cei care nu gasesc raspuns sau care dau raspunsuri superficiale vor fi apoi ghidati in a-si analiza relatia, viata lor cu partenerul si in a vedea daca au luat o decizie corecta!
Unele persoane doresc sa se casatoreasca mai mult din cauza presiunilor externe – ale partenerului, ale parintilor, ale grupului – si din dorinta de “a intra in rand cu lumea”, insa aceasta motivatie este gresit orientata! Si este rolul consilierului de a arata realitatea acestei situatii, oricat de dureroasa este!
Consilierea premaritala ii ajuta pe tineri si sa isi vizualizeze viitorul, sa isi faca planuri, sa isi constientizeze asteptarile de la sine si de la partener si sa gaseasca metode pentru indeplinirea acelor asteptari. Foarte important este daca partenerii sunt compatibili in scopurile lor esentiale, caci un mariaj in care partenerii au viziuni radical diferite despre viata si deci scopuri diferite nu poate rezista presiunilor exterioare, oricata iubire ar exista!
Scopurile trebuie armonizate si partenerii trebuie sa isi muleze asteptarile si idealurile cu ale celuilalt! Daca unul dintre ei vrea o familie mare si fericita, in timp ce celalalt doreste o cariera de succes si mai putin copii, cei doi se confrunta cu o problema serioasa! Si nu este matur si responsabil sa spui: “lasa ca trecem peste astea, important e ca ne iubim!”. O asemenea atitudine – desi romantica – va duce spre reale probleme in comunicare si in relatia de cuplu.
Consilierea premaritala ii ajuta pe tineri si sa isi imagineze viitoarea familie, sa realizeze si sa hotarasca lucruri importante, sa faca planuri de viitor – in ceea ce priveste locuinta, vietile profesionale ale celor doi si mai ales copiii. Unele cupluri tinere nu discuta despre aceste aspecte, luand ca de la sine inteles faptul ca partenerul doreste aceleasi lucruri!
Dar aceasta situatie este rara – caci partenerii cuplului sunt doi indivizi autonomi si diferiti! In special cuplurile indragostite care se grabesc dupa cateva luni de relatie la altar, din dorinta de romantism, se confrunta cu realizarea ca de fapt nu sunt compatibili! De aceea, comunicarea este atat de importanta si de aceea o a treia persoana obiectiva si experimentata poate fi atat de necesara pentru unele persoane.
Consilierea premaritala abordeaza si viata sexuala a celor doi, aratand cat de importanta este aceasta pentru relatie! Daca tinerii pun foarte mare accent pe latura sexuala a relatiei lor, exista pericolul ca ei sa confunde atractia sexuala si pasiunea cu dragostea! Este rolul consilerului sa ii tempereze si sa le explice ca viata sexuala curand va lua o panta descendenta si ca cei doi au nevoie de alte lucruri care sa ii uneasca.
Pe scurt, cel mai important rezultat al consilierii premaritale este relevarea motivatiei deciziei de a se casatori a ambilor parteneri. Daca motivatia este orientata gresit (motivatii exterioare sau fara legatura directa cu relatia de cuplu), de exemplu: teama de singuratate, dorinta de a fi ca ceilalti, presiunea parintilor sau a partenerului, teama de a fi parasit, dorinta de a il poseda pe celalalt, atunci consilierul trebuie sa ii indrume pe cei doi in gasirea altor motivatii – daca exista! Prea multe persoane se grabesc spre casatorie din credinta ca „daca ii pun inelul, este a mea” sau „daca semnam actul, este al meu”! Aceasta nu este o motivatie realista si pozitiva pentru aceasta decizie importanta.
In final, trebuie mentionat ca in Romania inca nu exista o mentalitate care sa priveasca ca un fapt normal si pozitiv nevoia de consiliere premaritala – din pacate, multa lume considerand inca ca cei care apeleaza la un specialist au probleme! Nu, ei nu au probleme, ci doresc sa evite aparitia unor probleme si dau astfel dovada de maturitate in relatia lor! Totusi, din 2000 incoace, se observa cresterea solicitarilor pentru consiliere in cadrul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie a tinerilor parteneri.