Timp liberCum să tratezi boala punctelor albe la peștii de acvariu

Cum să tratezi boala punctelor albe la peștii de acvariu

Boala punctelor albe la pestii de acvariu este o boala foarte raspandita si nu exista acvarist profesionist sau chiar si amator care sa nu se fi confruntat cu aceasta, macar o data in activitatea sa. Insa nu va alarmati, pe cat este de raspandita, pe atat este de usor de tratat. Tratamentul il gasiti cu usurinta in magazinele pentru animale si este suficient de eficient.

Pentru a evita insa imbolnavirea pestilor dumneavoastra cu boala punctelor albe va recomandam sa adaugati sare in apa de acvariu. Sarea pe care o folositi trebuie sa fie sare gema, pe care o folosim cu totii atunci cand punem muraturi si in mod obligatoriu ea nu trebuie sa fie iodata.

Chiar daca iodul este benefic organismului uman, regland hormonii secretati de glanda tiroida, in cazul pestilor lucrurile nu stau intocmai la fel, iodul este fatal pentru pesti, el ii ucide si va trece ceva timp pana sa va dati seama care este cauza ce va omoara pestii. Asadar pentru a preveni atat boala punctelor albe la pestii de acvariu, cat si alte boli ce va pot ataca pestii folositi sare gema, neiodata.

Cantitatea de sare este precisa si nu trebuie sa o depasiti. Folositi o lingura fara varf la fiecare 10 litri de apa, aveti in vedere ca sarea nu se evapora, ci se lasa pe fundul acvariului, asadar in momentul in care nivelul apei din acvariu a scazut prin evaporare, trebuie sa adaugati doar apa, nu mai adaugati nici un gram de sare. De asemenea, inainte de a folosi sarea este bine sa va interesati de toleranta pe care o au pestii la aceasta, pentru ca sunt diverse specii de pesti care nu suporta apa sarata. Daca aveti parte de astfel de pesti este mai bine sa nu folositi sarea pentru ca ii veti stresa si cel mai probabil vor muri.

O alta masura profilactica pentru boala punctelor albe este separarea pestilor noi veniti, dar si a plantelor intr-un acvariu special conceput, de carantina. Pestii si plantele nou cumparate pot aduce in acvariul dumneavoastra diverse boli, dar si diversi paraziti, separand pestii noi si urmarindu-le evolutia, veti putea vedea daca ei sunt bolnavi sau nu. Dupa ce va asigurati ca nu sunt bolnavi puteti sa ii introduceti in acvariul dumneavoastra, insa nu brusc, ci numai dupa ce ati introdus in acvariul de carantina in care au locuit, cantitati mici din apa din acvariul in care urmeaza sa locuiasca, evitati astfel sa le provocati chiar dumneavoastra boli pe care nu le aveau atunci cand i-ati achizitionat.

De retinut ca boala punctelor albe la pestii de acvariu mai poarta numele de gris, asa ca daca nu gasiti termenul de boala punctelor albe in cautarile dumneavoastra puteti sa cautati aceasta boala si dupa celalalt nume mentionat anterior.

boala punctelor albe la peștii de acvariu

Boala punctelor albe se manifesta prin aparitia unor puncte micute ca de gris pe corpul pestelui, predominant pe inotatoare si pe partea dorsala a corpului. Boala punctelor albe la pestii de acvariu este provocata de un parazit unicelular denumit Ichthyophthirius. Adesea acest parazit ataca si branhiile pestilor, facandu-le respiratia mult mai greoaie decat de obicei. Punctele albe pot ajunge pana la 1,5 mm si sunt vizibile cu ochiul liber. Parazitul pe care vi l-am enuntat anterior adera la pielea pestilor si patrunde in interiorul acesteia, hranindu-se cu sangele de la acest nivel.

Comportamentul pestilor este unul total schimbat, caci acestia simt prezenta parazitului si incearca sa il inlature. Veti observa cum pestii dumneavoastra incearca sa se atinga de orice le poate indeparta parazitul de pe piele. De asemenea, pestii care sunt afectati de boala punctelor albe la nivelul branhiilor, vor respira cu dificultate si se vor indrepta adesea catre suprafata apei. Netratata boala, face ca pestii sa devina letargici, sa isi petreaca majoritatea timpului pe fundul acvariului si intr-un final sa moara.

Parazitul ajuns la maturitate se va desprinde de pielea pestelui si va cauta un loc ferit, unde se va inmulti. Dupa inmultire chisturile pline de paraziti vor umbla libere prin apa in cautarea altei victime, care va suferi acelasi tratament. Desi credeti ca a disparut, in momentul in care vedeti ca pielea pestelui este curata, va inselati amarnic. Boala punctelor albe la pestii de acvariu a disparut pentru ca parazitul a ajuns la maturitate si isi cauta un loc pentru a se inmulti.

Tratamentul pentru boala punctelor albe la pestii de acvariu il gasiti in comert si este foarte eficient. Dozajul in care se aplica tratamentul va este prezentat in prospectul acestuia si va recomandam sa urmati cu strictete masurile, pentru ca dozajul trebuie sa fie exact, pentru ca tratamentul sa fie eficient. De asemenea, pe perioada tratamentul apa trebuie sa fie mai calda decat de obicei cu maxim 2 grade. Cresterea temperaturii apei are rolul de a grabi inmultirea parazitilor, dar si de a creste imunitatea pestilor.

Grabind inmultirea parazitilor, evitati situatia in care ati intrerupt tratamentul, dar exista paraziti care abia incep sa se inmulteasca. Un tratament pentru boala punctelor albe la pestii de acvariu aplicat intr-un acvariu cu apa calda se termina in 2 saptamani, pe cand un tratament aplicat intr-un acvariu cu apa rece dureaza circa 6 saptamani. Bineinteles, temperatura apei o stabilesc pestii, pentru ca daca aveti pesti care prefera o apa de sub 20 de grade Celsius, nu aveti alta optiune decat de a aplica tratamentul timp de 6 saptamani.

Boala punctelor albe la pestii de acvariu este o boala usoara si nu trebuie sa fiti inspaimantati atunci cand ii vedeti aparitia pe pestii dumneavoastra, tratati totul cu calm si rabdare si veti observa ca ati scapat de parazitul ce o provoaca. De asemenea, odata ce au facut boala, pestii capata imunitate, asa ca nu o vor mai dezvolta altadata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.