Dragoste și relațiiConstruiește o relație de durată făcând doar compromisuri necesare

Construiește o relație de durată făcând doar compromisuri necesare

Pentru a o face sa mearga, ambii parteneri trebuie sa faca o serie de compromisuri intr-o relatie de cuplu. Fara ca fiecare sa lase cate ceva de la el, cuplul s-ar transforma mai mult ca sigur intr-un ring de box!

In primul rand, se poate vorbi de necesitatea unor compromisuri intr-o relatie legate de personalitatea partenerilor! Nu poti ramane exact aceeasi persoana care erai inainte de relatie, caci intr-un cuplu personalitatile trebuie sa se muleze una pe alta si sa se armonizeze. Pentru aceasta, va trebui sa schimbati amandoi pe ici, pe colo cate ceva. De exemplu, poate erai foarte independent inainte. Ei bine, independenta ta poate rani partenerul, daca vei pleca fara sa ii spui unde, vei actiona fara a te consulta in prealabil cu el. Deci, va trebui sa-ti imblanzesti aceasta latura a personalitatii tale.

Sau poate erai inainte prea impulsiv, actonai fara ganduri, faceai exact ce iti venea pe moment. Inca un comportament cu efecte negative asupra relatiei. Daca vei reactiona prea impulsiv si vei lua decizii fara sa iti consulti partenerul – de exemplu, vei cumpara o canapea super-scumpa care ti-a cazut cu tronc- il vei rani. Sau erai extrem de inchis in sine si nesociabil si preferai sa iti tii gandurile pentru tine. Daca nu te schimbi si inveti sa-ti impartasesti gandurile si sentimentele, partenerul va interpreta situatia gresit si va crede ce esti indiferent fata de relatie.

O alta serie de compromisuri intr-o relatie: cele legate de treburile casnice. Inainte, fiecare isi avea rutina si obiceiurile proprii, insa acum trebuie sa le armonizati. Cel mai bine ar fi sa stabiliti in detaliu de la inceput ce sarcini domestice va avea fiecare, pentru a evita certuri pe viitor. In acest domeniu, a face un compromis nu inseamna ca doar unul din parteneri sa isi ia pe umeri povara tuturor sarcinilor, inseamna ca acestea sa fie impartite in mod echitabil. Tu poate urasti sa duci gunoiul si sa dai cu aspiratorul, iar el uraste sa spele vasele, rufele si sa calce. Faceti un compromis si impartiti treburile asa incat macar sa scape fiecare de cele mai insuportabile. Fiecare primeste si fiecare pierde!

Oarecum legate de treburile casnice sunt compromisurile intr-o relatie legate de programul vostru zilnic. Inainte probabil aveai un program personal bine stabilit si usor de tinut: trezire, cafea, dus, mers la serviciu, un pahar cu prietenii la sfarsitul programului, ajuns acasa, hranit pisica/ cainele, hranit subsemnatul, un film si culcare! Nimic mai simplu! Insa intr-un cuplu, lucrurile se complica intr-o oarecare masura.

Tocmai pentru ca sunteti un cuplu si nu colegi de apartament, va trebui sa va organizati programul, in asa fel incat sa petreceti cat mai mult timp impreuna. Va trebui, oricat de greu este, sa va stabiliti o ora comuna de trezire, un ritual propriu la micul dejun, activitati dupa servici, un ritual al cinei si un program de seara. Va trebui sa va sincronizati cat de bine puteti pentru a trece prin aceste momente ale zilei impreuna. Poate ca va trebui sa renunti in majoritatea serilor la paharul cu prietenii, dar fii sigur(a) ca si partenerul a renuntat la destule!

Construiește o relație de durată

Apropo de acest subiect, exista si compromisuri intr-o relatie legate de activitatile din timpul liber. Fiecare avea propriile ocupatii si hobby-uri, dintre care acum trebuie sa alegeti pe cele care nu fac rau relatiei si in special pe cele comune. Daca inainte iti placea ca in fiecare noapte de sambata sa petreceti intr-un anumit club, iar partenerul nu suporta cluburile, poti sa iti iei adio de la aceasta activitate!

Sau daca tu aveai placerea de a te uita la filme proaste toata ziua de duminica, dar partenerului ii placea sa iasa la aer liber, va trebui sa apelati la compromis si sa impartiti ziua pentru ambele activitati. Un compromis important este sa nu iti obligi partenerul sa renunte complet la principalul sau hobby, chiar daca nu il poti pricepe si pace. Si reciproca este valabila. Daca el este un fan infocat al gaming-ului, dar tie ti se pare o prostie, iar tu iubesti sa dansezi in timp ce el nu ar dansa nici la propria nunta, faceti un compromis si alegeti o anumita seara din saptamana in care sa faca fiecare ce ii place cu prietenii.

Compromisurile intr-o relatie apar si cand vine vorba de petrecerea concediului, singura perioada din timpul anului cand fiecare aveti libertatea de a face ce ii place, de a merge in locul preferat. O mica problema poate aparea daca tu iubesti marea, iar el este un fan infocat al muntelui! Dar chiar si in situatia asta puteti apela la un compromis care sa aduca pacea in cuplu: fie puteti imparti concediul in doua (patru zile la munte, patru zile la mare), fie puteti alterna anii: un an la mare, un an la munte. Dar fara trisat!

Nu exista cuplu perfect de la inceput, nu exista doi oameni cu personalitati perfect compatibile. Ei se vor influenta reciproc pe masura ce trece timpul si vor ajunge la un stadiu in care sa fie intr-adevar compatibili, dar asta dupa o perioada destul de lunga de adaptare si compromis. Va fi greu la inceput, poate te vei gandi daca se merita sa faci atatea compromisuri, insa este ceva prin care trece orice cuplu si daca va iubiti, atunci raspunsul este: da, se merita!

Totul se va rezolva pana la urma, atat timp cat sunteti cat de cat compatibili si nu aveti personalitati si preferinte absolut opuse. Contrariile se pot atrage, dar intr-o relatie de durata isi scot peri albi! De exemplu, un biolog marin ecologist ar trebui sa faca cam prea multe compromisuri intr-o relatie cu o designerita mondena care iubeste blanurile!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.