Dragoste și relațiiCe trebuie să faci dacă ești abuzat emoțional într-o relație

Ce trebuie să faci dacă ești abuzat emoțional într-o relație

Abuzul emotional in cuplu este un fenomen complex intalnit, din pacate, in cadrul multor cupluri contemporane. Este dificil insa de prezentat o statistica concreta, avand in vedere ca acest fenomen nu este unul vizibil, este o actiune subtila de presare a partenerului de viata.

Abuzul emotional nu se poate masura si caracteriza, de multe ori este invizibil pentru cei din jurul cuplului, fiind o forma atat de subtila de violenta, incat cateodata nici victima nu este pe deplin constienta ca este abuzata. Insa efectele unei astfel de violente simbolice sunt la fel de reale si nu foarte diferite de cele ale violentei fizice: victima se simte izolata, incoltita si supusa, pierzandu-si libertatea de a se mai comporta ca ea insasi si traind intr-o continua frica. Abuzul emotional este cu atat mai periculos cu cat aceasta forma de violenta nu este vizibila, agresorul nu va ajunge niciodata la tribunal si nici macar victima nu va putea descrie exact cum este agresata.

Desi nu exista statistici concrete pentru ca ar fi imposibil de realizat, cazurile arata ca, de obicei, si in cazul violentei fizice, femeia este principala victima a abuzului emotional.

Exista doua forme ale abuzului: subtila si violenta. Prima cale prin care agresorul isi manipuleaza victima este cea mai periculoasa, fiind si mai dificil de observat. Partenerul ajunge sa-si domine victima, sa ii controleze si sa stapaneasca actiunile acesteia, dar intr-un mod subtil, folosind amenintari voalate. Cu timpul, daca actiunile ii sunt mereu controlate, victima va ajunge in situatia sa isi vada si gandurile controlate de prezenta subtila a partenerului: „Mai bine nu fac asta, s-ar putea sa afle si sa nu-i placa”.

Cei din jur vor percepe doar un cuplu in care unul dintre parteneri e putin mai dominator, insa realitatea este alta. Intr-un astfel de cuplu, abuzul emotional face ca orice comunicare sa fie imposibila, relationarea va fi de genul: stapanul da ordine, sclavul executa. Este o metoda subtila si rafinata de manipulare, manipulare bazata pe frica, frica de violenta fizica sau, cel mai des, frica incontrolabila a victimei de a fi parasita daca nu este „cuminte”.

Puterea revine astfel doar unuia dintre parteneri, care poate controla totul, de la cum arata casa la activitati de cuplu la educatia copiilor, folosind amenintari subtile. Victima se va supune si inainte de a realiza ca este dominata intr-un stil brutal, se va obisnui intr-atat sa raspunda ordinelor partenerului si sa ii faca pe plac, incat i se va parea o situatie normala!

Ati intalnit vreun cuplu in care barbatul comanda la restaurant pentru amandoi, fara a o intreba pe ea ce doreste, in care el vorbeste incontinuu si raspunde singur la toate intrebarile, in timp ce ea zambeste si aproba; in care atunci cand ea incearca sa spuna ceva, este brusc intrerupta sau contrazisa intr-un mod cat se poate de glumet? Cel mai sigur, in acel cuplu exista abuz emotional!

abuzat emoțional într-o relație

Victima abuzului ajunge sa faca doar ceea ce stie ca ii va conveni partenerului, nu va fi niciodata libera sa isi manifeste propriile preferinte si idei.

O alta forma a abuzului emotional in cuplu este mai putin subtila, caci implica si forme de violenta verbala. Agresorul ii naruieste partenerului increderea in sine prin repetarea constanta a unor discursuri in care il jigneste, il minimalizeaza, il transforma intr-un gunoi. Dupa zile, saptamani, luni, ani in care victima este nevoita sa asculte cum nu este buna de nimic, cum nu poate sa faca nimic ca lumea, cum este proasta si inutila, imaginea ei de sine va fi oribila. Iar cel care ii spune acele lucruri este chiar cea mai apropiata persoana, cel care ar trebui sa o cunoasca cel mai bine! Atunci probabil ca are dreptate! Mintea umana este sensibila la repetitii: daca aude de destule ori un lucru, ajunge sa-l considere realitate!

Un astfel de abuz emotional violent are ca rezultat crearea unei persoane slabe, dependente de partenerul sau, caruia i se supune caci, dupa spusele lui, altcineva nu ar suporta-o. La fel ca in cazul abuzului subtil, victima nu protesteaza din frica de a nu fi abandonata. Poate ca primele dati ea va raspunde jignirilor cu jigniri, insa dupa un timp va invata ca este mai usor sa taca si sa se supuna.

De ce este posibil acest fenomen? Pentru ca unele persoane au nevoia sa fie dominante, sa se simta superioare (nevoie provenita dintr-un complex de inferioritate mascat) si astfel isi cauta si isi gasesc intentionat parteneri slabi, pe care ii vad influentabili si nesiguri pe sine.

Dar nici victima abuzului emotional nu este inocenta, de fapt, este un complice. Distrugerea stimei de sine si formarea unei imagini de sine negative nu ar fi fost posibila fara „ajutorul” victimei. Ea de la inceput a suferit de o lipsa de incredere in sine si in loc sa analizeze situatia si sa ia masuri in momentul in care au aparut primele semne de abuz emotional, a preferat sa se supuna! Pentru ca, intr-un colt intunecat al mintii sale, a crezut ca merita ceea ce primeste. Ei bine, nimeni nu merita asa ceva!

Dar la fel cum femeilor violentate fizic le este greu sa se desprinda si sa plece, unei femei abuzate emotional ii este greu sa reactioneze. Pentru ca a devenit dependenta de sot si nu mai este ea insasi. Dar cel mai rau lucru este ca de cele mai multe ori, ea nici nu realizeaza ca este o victima a abuzului emotional. S-a obisnuit pur si simplu cu situatia si o suporta zi de zi…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.