Nebunia ROBOR de la finalul anului trecut și aprobarea fondurilor alocate Programului „Prima Casă” pentru 2018 au declanșat discuții în spațiul virtual referitoare la creditele imobiliare și oportunitatea unui astfel de demers.
Tinerii aflați la început de drum se regăsesc des în situația de a decide între cele două alternative: chirie sau Prima Casă.
Fiecare alegere vine cu beneficii și limite, așa cum arată o analiza facută de wizmo, însă anul acesta lucrurile sunt puțin diferite.
2017 vs 2018. Chirie vs. Prima Casă.
Dacă până anul trecut, alegerea evidentă pentru mulți era creditul garantat de stat, începând din toamna lui 2017, lucrurile s-au complicat serios.
Cum se schimbă regulile jocului:
Pe scurt, cum s-au schimbat regulile jocului în 2018:
- Explozia necontrolată a indicelui ROBOR la 3 luni (în general, dobânda creditului Prima Casă este calculată după formula Robor plus 2 puncte procentuale), a adus creșteri importante ale ratelor. Potrivit unor calcule, rata la un apartament în valoare de 57.000 de euro crește cu peste 160 de lei. Suma nu este deloc neglijabilă pentru o familie care apelează la acest program cu o puternică componentă socială. În urmă cu un an, ROBOR ajunsese la un minim istoric de sub un procent. La sfârșitul anului acesta a crescut până la valoarea de 2,09%. Volatilitatea acestui indice face imposibilă o planificare atentă, iar o rată la bancă nu este ceva de joacă.
- Cursul euro a atins recent un nou record istoric în raport cu leul. Acest lucru duce la scumpirea automată a apartamentelor și la mărirea avansului care trebuie achitat.
- Potrivit mai multor voci din piață, se pare că ne aflăm în prezent la startul unei bule imobiliare. Se pare că proprietățile sunt supraevaluate cu 20-25%.
- Scăderea fondurilor alocate programului Prima Casă va complica și mai tare acest program. Numărul de credite va fi mai mic, așa că „lupta dosarelor” va fi una foarte dură.
Un sfat echilibrat ar suna cam așa: alege chiria până când ai ajuns la maturitate financiară și poți gestiona un credit pe termen lung.
Tu ce parere ai? Chirie sau credit? Impartășește experința ta în secțiunea de comentarii.