DiverseChiriași serioși? Află cum îi găsești și cum eviți neplăcerile

Chiriași serioși? Află cum îi găsești și cum eviți neplăcerile

Cauți chiriași serioși? Află cum îi găsești și cum eviți neplăcerile. Am lucrat ca și agent imobiliar timp de aproape 4 ani.

A venit momentul în care vrei să oferi spre închiriere o locuință, în care cauți chiriași serioși, oameni de încredere, care să nu distrugă toată munca depusă în renovarea locuinței tale. Te gândești să nu ai probleme cu vecinii, să fie oameni liniștiți și multe alte griji apar odată cu această schimbare. Evident, ți se pare copleșitor!

Ce este de făcut pentru a găsi chiriași serioși?

Care sunt pașii pe care să îi urmezi pentru a face cea mai bună alegere atunci când închiriezi o locuință? Daccă ai nevoie sa afli ce trebuie să faci să închiriezi o locuință , voi enumera câteva ponturi care îți pot fi de ajutor:

  • Pentru a găsi oameni de buna credință, trebuie la rândul nostru să fim corecți. Astfel ne vom informa din timp de valoarea chiriilor în zonă, pentru a nu exagera cu prețul cerut.  Indicat ar fi ca, înainte să închiriezi o locuință, să fie făcute puține schimbări în casă; zugrăvit, curățenie generală etc. Prima impresie contează și nu costă atât de mult să dichisim puțin locuința.
  • Odată pregătită locuința pentru închiriere, atenție mare la persoanele care vin la vizionare. Prima impresie contează foarte mult. O idee despre cum sunt viitorii chiriași îți poți face în acest moment. Ideal ar fi să îi fi recomandat vreo cunoștință, însă dacă nu e cazul, pune cât mai multe întrebări referitoare la motivele pentru care caută chirie, la job-ul actual (stabil sau nu), este familie, este un burlac etc.
  • Cere cu tupeu chiria în avans pe minim 2 luni, cine nu îi are, mereu va avea probleme cu plata chiriei. Așa ai o garanție că dacă întârzie o lună ai de unde să acoperi. Cel puțin eu așa mi i-am filtrat destul de bine. Este mai greu de găsit, dar dacă oferi condiții bune, nu te baza pe vorbe.
  • Evident că ține și de noroc în alegerea chiriașilor, dar este bine să fii pregătit cu cât mai multe informații. Este de preferat să te informezi cu privire la aceștia și la buna lor credință. Aici nu este vorba de curiozitate ci de solvabilitatea lor.Este musai ca persoana să aibă posibilitatea să își plătească chiria și utilitățile la timp.
  • La mine în zonă, pot să îmi fac cont online să îmi urmăresc toate imobilele. Poate e la fel și la tine. Nu te baza că vor plăti. Am avut chiriași cu bani care de ocupați ce erau uitau de cheltuieli. M-am oferit să le achit eu lunar și să colectez banii când îmi oferă chiria și merge bine și așa. Având Homebank la ING le este la unii mai comod să îmi transfere așa banii.

Ai găsit chiriașii perfecți! Ce faci de acum încolo?

Recomand ca în primă fază, odată ce ați ajuns la un acord cu aceștia, să se semneze un contract de închiriere a locuinței. Contractul se semnează pe o perioadă stabilită în comun, de preferat un an. De asemenea , cel mai corect este să încheiați un proces verbal de predare-primire, în care să se menționeze starea locuinței și a electrocasnicelor (LCD, mașină de spălat, frigider, aer condiționat).

NU recomand să închiriați „la negru”, în cazul unor surprize nu vei putea scăpa de chiriași. Am văzut cazuri grave în care nu avea cum să îi execute sau s îi evacueze. Așa prin contract este ceva mai simplu, cel puțin teoretic.

Nu uitați că trebuie să stabiliți exact perioada în care se va plăti chiria lunară. Totodată pentru a evita eventualele neplăceri, ar fi bine să stabiliți de la bun început cum se vor împărți anumite cheltuieli în cazul în care apare vreo defecțiune sau diferite reparații la instalații etc. Unii proprietari doresc să ia o luna avans reprezentând garanția, însă fiecare va proceda cum consideră. Este, până la urmă, o măsura de precauție corectă, eu zic că minim 2 luni este necesar.

Odată instalați, chiriașii trebuie cât de cât monitorizați o perioadă.  De aceea este recomandat să țineți legătura cu administratorul blocului, sau chiar cu vecinii, pentru a ști din timp dacă este vreo problemă cu aceștia.

Procesul de închiriere nu este foarte complicat și nici birocrația nu este așa stufoasă. Dacă aveți mai multe imobile, puteți consulta un jurist să aveți un contract cât mai bine pus la punct. Modelele de pe net sunt pline cu probleme, legislația se mai schimbă etc.

Până acum am ales bine, sau am avut noroc chior. Voi cum ați procedat pentru a găsi chiriașii potriviți?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.