Cerintele de baza pentru un acvariu tin de foarte multe aspecte ce pornesc de la dimensiunea acvariului si ajung pana la ciclarea corespunzatoare a mediului acvatic.
Marimea acvariului reprezinta una din cerintele de baza pentru un acvariu. In functie de cat sunteti de experimentati in tainele acvaristicii puteti alege acvariul potrivit. De asemenea exista specii de pesti care prefera o anumita forma de acvariu. Daca sunteti un acvarist incepator va trebui sa achizitionati un acvariu de dimensiuni mari, pentru ca in acvaristica cunostiintele dumneavoastra sunt invers proportionale cu dimensiunile acvariului. Cu cat stiti mai putin despre acvaristica, cu atat dimensiunea acvariului trebuie sa fie mai mare. Recomandam acest aspect din mai multe considerente, insa in primul rand ne referim la modalitatea de a mentine curata apa intr-un acvariu mare.
Acvaristii incepatori isi doresc o populatie cat mai diversa de pesti, tocmai de aceea este foarte probabil ca acvariul de dimensiuni mici sa ajunga sa fie suprapopulat. De asemenea cu cat sunt mai multe specii de pesti, cu atat gradul de poluare al unui acvariu mic este mai mare. Intr-un acvariu de mici dimensiuni gradul de poluare creste mai greu, tocmai de aceea este mai usor de intretinut. Avand in vedere ca nu va trebui sa schimbati apa atat de des in cazul unui acvariu mare, posibilitatea de a gresi si a periclita echilibrul apei este mult mai putin probabila.
Cerintele de baza pentru un acvariu se refera de asemenea la apa pe care o introduceti. Apa nu trebuie sa fie direct de la robinet, ci trebuie sa fie decantata, adica fiarta si lasata intr-un recipient descoperit timp de mai multe zile. Daca doriti sa amenajati un acvariu pentru prima oara, populatia de pesti va trebui sa vina peste un timp de 2 pana la 6 saptamani, acest interval este necesar atat pentru ca apa sa ajunga sa indeplineasca cerintele de baza pentru acvariu, cat si pentru ca ciclarea acvariului sa fie corespunzatoare.
Substratul pe care il alegeti este si el printre cerintele de baza pentru un acvariu, acesta nu trebuie sa fie pietros, dar nici nisipos. Cel mai bine este sa fie de dimensiunea bobului de orez. Substratul pietros, respectiv calcaros creste atat duritatea, cat si ph-ul apei, sunt multe specii de pesti care nu accepta un astfel de mediu, tocmai de aceea va trebui sa va procurati o hartie de filtru pentru ph cu ajutorul careia sa masurati ph-ul apei si astfel cunoascandu-i valorile sa reusiti sa il mentineti la un nivel optim.
Inca una din cerintele de baza pentru un acvariu este oxigenarea sa. Sunt specii de pesti care sunt extrem de alerte, cum ar fi carasul auriu, care isi oxigeneaza singure mediul, insa exista de asemenea nenumarate specii de pesti care sunt lenese si care au nevoie de un aerator cu bule de aer. Acest aerator impreuna cu plantele de acvariu asigura oxigenarea apei. Aeratorul trebuie achizitionat in functie de cantitatea de apa din acvariul dumneavoastra, un aerator care nu are o putere de oxigenare in concordanta cu dimensiunile acvariului este un aerator ineficient.
Filtrul de apa este inscris printre cerintele de baza pentru un acvariu, la fel ca si aeratorul cu bule de aer, el trebuie achizitionat in functie de capacitatea acvariului dumneavoastra. Filtrul de apa are un rol deosebit de important in ciclarea acvariului, iar in momentul in care el trebuie curatat va recomandam sa nu o faceti sub jetul de apa de la chiuveta, ci chiar in apa din acvariu.
Incalzitorul de apa, cel mai bine cu termostat este inca una din cerintele de baza pentru un acvariu. Temperatura apei tinde sa varieze si poate ajunge la valori care nu sunt aproape de ceea ce isi doreste populatia dumneavoastra de pesti. De asemenea atunci cand doriti sa populati acvariul cu specii diferite de pesti, va trebui sa va interesati de intervalul de temperatura pe care acestia si-l doresc.
Unii pesti prefera o apa mai calduta, alti pesti prefera o apa mai rece, intervalul pe care il prefera trebuie sa coincida pentru toti pestii din acvariul dumneavoastra, caci altfel riscati sa pierdeti o parte din populatia de pesti in favoarea celeilalte si in acest mod sa cheltuiti bani pe noi specimene de pesti, fara a determina cauza care le provoaca decesul.
Ciclarea acvariului este extrem de importanta, exista nenumarati acvaristi incepatori care se confrunta cu decesul spontan al pestilor, fara sa isi dea seama de ce se petrece aceste lucru. Atunci cand toate conditiile, de oxigenare, de filtrare, dar si de temperatura sunt indeplinite, iar populatia de pesti se rareste, in mod cert aveti o problema referitoare la ciclarea acvariului.
Cerintele de baza pentru un acvariu includ si ciclarea acestuia. Ciclarea reprezinta reducerea nivelului de amoniac, nitrati si nitriti prin dezvoltarea unor bacterii ce au exact acest rol, de a metabiliza amoniacul si componentele sale. Nivelul de amoniac creste in continuu, datorita poluarii generata atat de fecalele pestilor, cat si de resturile de mancare. Interesati-va cum se face o ciclare corecta a acvariului pentru a evita moartea pestilor fara un motiv prea evident pentru dumneavoastra.
Cerintele de baza pentru un acvariu sunt extrem de exacte, ele trebuie respectate cu strictete pentru ca ele asigura o buna functionare a acvariului dumneavoastra. Acest articol nu a facut decat sa le listeze si sa adauge detalii minime cu privire la ele, insa pentru a le stapani cel mai bine, va recomandam sa cititi articole care trateaza cerintele de baza pentru un acvariu in parte si care va ofera toate informatiile intr-un mod detaliat.