Timp liberMărimea acvariului este extrem de importantă, de ea depinde sănătatea peștilor dumneavoastră!

Mărimea acvariului este extrem de importantă, de ea depinde sănătatea peștilor dumneavoastră!

Marimea acvariului este extrem de importanta, de ea depinde sanatatea pestilor dumneavoastra, dar si timpul pe care doriti sa il acordati ingrijirii noului colt de natura ce doriti sa il amenajati in casa dumneavoastra. Multi ar spune ca un acvariu mai mic este mai usor de intretinut, insa lucrurile nu stau intocmai, un acvariu mai mic se murdareste mai repede, se polueaza mai repede si apa trebuie schimbata mai des. De asemenea un acvariu mic, poate fi foarte repede suprapopulat, pe cand un acvariu mare permite adapostirea unui numar mai mare de pesti.

Incepatorii nu stiu ca marimea unui acvariu are o mare importanta si incep cu un acvariu de mici dimensiuni. Acvariul de mici dimensiuni este destul de greu de intretinut si pentru o persoana experimentata in aceasta lume plina de taine a acvaristicii. De aceea va recomandam ca marimea acvariului in cazul in care sunteti incepator sa porneasca de la 60 de litri in sus, pana la maxim 100 de litri.

Un alt aspect ce tine de marimea acvariului este reprezentat de baza sa de sustinere. Trebuie sa aveti in vedere ca un acvariu de dimensiuni mari ajunge la greutati impresionante, iar suportul pe care doriti sa il potriviti trebuie sa sustina aceasta greutate. Pe langa apa pe care o introduceti in acvariu, mai trebuie sa luati in calcul si substratul, care se adauga la greutate, dar si aparaturile care in cazul unui acvariu mare au greutati notabile. Daca ati confectionat singur acvariul pentru ca nu gaseati marimea acvariului potrivita pe piata, atunci trebuie sa il testati intr-un spatiu in care nu produce enorme stricaciuni.

Presiunea ce o va exercita apa asupra peretilor acvariului, dar mai ales asupra zonelor de lipire este considerabila si daca aceasta nu s-a facut corect, este foarte posibil ca acvariul dumneavoastra sa curga sau in cel mai rau caz sa se destrame si toata cantitatea de apa sa se reverse in camera in care doriti sa il amenajati. Va recomandam ca in cazul in care doriti sa amenajati un acvariu de dimensiuni mari si nu sunteti stapani pe cunostiintele dumneavoastra sa apelati la un specialist, care sa va indrume sau chiar sa va confectioneze si amenajeze acvariul.

Trebuie sa retineti insa ca marimea perfecta pentru un acvariu este data si de speciile de pesti cu care doriti sa populati acvariul, sunt pesti care prefera acvarii mici, dar sunt si pesti care prefera acvarii mari. Spre exemplu un peste de dimensiuni mici, un peste pitic, se va pierde intr-un acvariu mare si va deveni stresat, se va simti confuz si abandonat. Pentru un peste pitic un acvariu mare nu este potrivit, tocmai de aceea speciile de pesti cu care doriti sa populati acvariul trebuie luate in calcul atunci cand alegeti marimea acvariului.

Lungimea acvariului trebuie sa fie proportionala cu latimea, foarte putine specii de pesti prefera un acvariu ingust, iar amenajarea unui astfel de acvariu poate fi dificila. Suprapopularea unui acvariu ingust este foarte probabila.

marimea acvariului

Lungimea acvariului trebuie sa ia in calcul si posibilitatea de a-l lumina. Daca marimea acvariului pe care l-ati ales este paralelipipedica, cu o lungime mai mare decat inaltimea, atunci trebuie sa luati in calcul atat existenta capacelor pentru acvariu prefabricate, cat si posibilitatea de iluminarea a unui astfel de acvariu.

In mod sigur un acvariu de 160 cm nu va putea beneficia de un acoperis prefabricat, asadar el va trebui fabricat la comanda sau poate fi confectionat de dumneavoastra in cazul in care stiti sa o faceti. Iluminarea nu va constitui o problema avand in vedere ca neoanele de pe piata au dimensiuni standard de pana la 150 cm. Pentru marimea acvariului de 160 cm este potrivit neonul de 150 cm, avand in vedere ca dulia trebuie luata in calcul.

Inaltimea acvariului este inca o dimensiune importanta ca trebuie avuta in vedere atunci cand ne alegem acvariul. Pe piata exista acvarii cu inaltimea de maxim 60 cm, asadar in cazul in care marimea acvariului pe care il visati depaseste aceasta inaltime, va trebui sa apelati la un specialist sau sa il confectionati singuri. Cu toate acestea nu recomandam un acvariu cu inaltimea mai mare decat standardul pentru un incepator, pentru ca un astfel de acvariu este greu de iluminat si mai ales greu de oxigenat.

Exista specii de pesti care prefera un acvariu inalt cum ar fi scalarul, insa daca observati depuneri abundente de alge pe peretii acvariului inseamna ca iluminarea nu este corespunzatoare. De asemenea in cazul in care pestii dumneavoastra au tendinta de a se indrepta spre suprafata, mai ales dimineata devreme, atunci inseamna ca oxigenarea este precara. Este foarte probabil ca in cazul in care marimea acvariului este predominanta in inaltime iluminarea la fundul acvariului sa fie precara. Plantele dumneavoastra vor muri pentru ca nu primesc suficienta lumina, iar echilibrul oxigenului se va degrada simtitor.

 

Marimea acvariului pe care doriti sa il amenajati este extrem de importanta, daca sunteti o persoana care nu are timp sau poate nu este dispusa sa schimbe apa acvariului la intervale mici de timp va recomanda acvariul de marimi mari. In cazul acestui acvariu, apa nu trebuie schimbata atat de des pentru ca atat fecalele pestilor, cat si resturile de mancare nu vor mai avea o pondere atat de mare.

De asemenea echilibrul chimic, dar si biologic se mentine mult mai bine intr-un acvariu de dimensiuni mari. Trebuie mentionat insa ca acest articol a facut referire la acvariile de pesti care contin populatii mixte, in cazul in care doriti sa cresteti o singura specie de peste si este foarte probabil sa doriti acest lucru daca sunteti pasionati de acvaristica, atunci acvariul mare va fi cam prea mult si va trebui ca marimea acvariului sa fie medie sau mica.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.