Iepurii de casa au aparut cu circa 6000 de ani in urma, prima atestare a domesticirii lor a fost in Spania, de unde se presupune ca s-au extins in intreaga Asie si Europa. In Romania iepurii de casa sunt folositi atat ca animale de companie, cat si de fermele de iepuri pentru carne si pentru blana.
Cei mai multi romani isi achizitioneaza un astfel de animal de companie in perioada sarbatorilor pascale, cand traditia spune ca iepurasul aduce cu el atat cadouri ce sunt menite sa sarbatoreasca Pastele, dar si noroc. Iepurii de casa sunt alesi in general pentru aspectul placut, blanita moale si ochii extrem de expresivi.
Atat iepurii din crescatorii, cat si iepurii pe care multi dintre noi ii au ca animale de casa sunt animalute extrem de sperioase, dar si extrem de agile. Ochii iepurasului sunt dispusi de o parte si de alta a capului ovoidal in asa fel incat iepurasul poate vedea din orice unghi. Dispunerea ochilor nu reprezinta nimic altceva decat o forma de adaptare la mediul salbatic.
Iepurii salbatici din care provin iepurii de casa traiau intr-un mediu vitreg din punct de vedere al sigurantei. Iepurii sunt animalute extrem de fragile care sunt expuse tuturor vanatorilor carnivori din padure. Tocmai de aceea pe langa ochisorii foarte mari dispusi de o parte si de cealalta a capului, iepurii au dezvoltat si urechi cu pavilioane extrem de mari, cu care aud si cel mai mic zgomot ce ii poate pune in pericol.
Desi pare neatent, iepurele se va opri din orice face la auzul oricarui zgomot pe care il considera suspect. Veti observa cum pare ca nu mai respira, se ridica in doua labute si isi ciuleste fie ambele urechi, daca nu stie din ce parte a auzit zgomotul, fie numai urechea care a perceput zgomotul misterios. Nasucul iepurasilor este micut, aproape imperceptibil, cu narile oblice si dispus pe un bot de latime medie. Dantura iepurilor le este caracteristica, avand incisivii superiori extrem de dezvoltati. De asemenea iepurii de casa prezinta buza superioara despicata, aceasta fiind inca un semn particular al acestei specii de rozatoare.
Corpul iepurilor este alungit, musculos si de greutati ce difera in functie de rasa, insa in general iepurii de casa ajung la greutatea de 1 – 4 kg. Labutele din fata sunt mult mai putin dezvoltate decat cele din spate si prezinta cinci degete ce se termina cu gheare. Labutele din spate sunt cele care il ajuta pe micutul iepuras sa scape de primejdie, atingand viteze impresionante. Musculatura labutelor din spate este extrem de dezvoltata, lucru natural, avand in vedere ca iepurii nu au nici un alt mijloc de salvare, in afara de fuga. Labutele din spate la iepuri se termina cu 4 degete dotate cu gheare.
Cand se nasc puii nu prezinta blanita si au ochisorii inchisi. La cateva zile de la nastere blanita incepe sa creasca ajungand ca in a 20-a zi de viata sa acopere intregul corp. Ochisorii se deschid la maxim 12 zile de la nastere. Puisorii sunt extrem de dragalasi, de fapt puisorii de iepure sunt cei care ii ademenesc pe copilasi, care ii indragesc din prima clipa. Dentitia iepurasilor este mixta, acestia avand dinti cu care se nasc si pe care ii schimba, dar si dintisori de lapte care se vor schimba. Blanita puilor este mult mai moale decat cea a adultilor, de asemenea unghiutele puilor se vor intari la maturitate devind destul de puternice incat sa va zgarie.
Daca aveti sau vreti sa achizitionati un iepure de casa trebuie sa stiti sa il ingrijiti. In primul rand va trebui sa ii confectionati sau sa ii cumparati o cusca speciala din fier sau din lemn. Podeau acestei custi trebuie sa fie perforata si dotata cu un sertar in care se vor colecta dejectiile. Ca orice alte rozatoare, iepurii nu au un control al sfincterelor, asa ca este foarte greu sa ii educati in acest sens. Cu toate acestea sunt multi propietari care au reusit sa educe iepurii de casa sa isi faca nevoile intr-o ladita speciala, foarte asemanatoare celei de pisica, insa acesti proprietari au lasat micutele animale libere in casa.
Daca doriti sa lasati iepurii liberi in apartament va trebui sa va asumati anumite riscuri printre care mentionam: iepurii au tendinta de a-si marca teritoriul si fac acest lucru prin urinare, iar urina lor miroase destul de puternic, iepurii sunt rozatoare si vor roade aproape tot ce intalnesc, inclusiv firele de electricitate, obicei ce poate deveni extrem de periculos, de asemenea in cazul in care mai aveti alte animale de casa s-ar putea ca iepurii de casa sa fie intimidati de acestea si sa se sperie suficient de mult incat sa moara in urma socului.
Hrana iepurilor de casa o gasiti in magazinele pentru animale si va recomandam sa o folositi pentru ca le asigura suficiente elemente nutritionale. Apa nu trebuie sa lipseasca din alimentatia iepurilor, pentru ca lipsa ei duce la nenumarate boli. De asemenea iepurii de casa nu trebuie hraniti cu: banane, prajituri, pere, pepeni, zmeura, dulciuri, mere, ananas, mure sau struguri pentru ca aceste alimente le grabesc tranzitul intestinal si pot dezvolta diaree care se poate dovedi suficient de greu de combatut.
Iepurii sunt in general animale sanatoase, insa va atragem atentia asupra unor afectiuni extrem de grave pe care le pot dezvolta. Boala hemoragica este o boala virala ce nu are tratament, iar in acest caz iepurasul trebuie sacrificat. Ea se manifesta prin lipsa poftei de mancare, o activitate mai scazuta a iepurelui si sangerari nazaleMixomatoza. este o alta afectiune virala ce nu se vindeca si in urma careia iepurele trebuie sacrificat.
Iepurii de casa sunt usor de intretinut atata timp cat retineti regulile de baza pe care vi le-am mentionat anterior. Cel mai bine este ca ei sa fie tinuti in cusca si numai ocazional eliberati pentru a putea socializa cu ceilalti membri ai familiei.