Copii & adolescențiIți dorești un nume unic pentru copilul tău? Sau poate vrei unul...

Iți dorești un nume unic pentru copilul tău? Sau poate vrei unul „la modă” – iată o listă interesantă

Vine un moment in viata fiecaruia cand isi intemeiaza o familie. Fie ca e mai devreme, fie ca e mai tarziu, acest moment atrage atat bucurii cat si griji.

Indiferent de ce ne dorim, baietel sau fetita, trebuie sa ii alegem un nume. Discutiile in familie sunt de cele mai multe ori interminabile cand vine vorba de numele copilului. Familia sotiei vrea un nume, familia sotului altul. Noroc ca ni se permite sa ii dam mai multe prenume.

Cele mai comune nume de baiati sunt: Ion ( Ionel, Ioan), Mihai ( Mihail), Alexandru. Sunt sunt folosite atat la noi in tara, cat si in strainatate. Ion este un nume cu traditie la noi in tara. Etimologic vorbind, termenul vine din ebraica de la “Johanan”. S-ar traduce prin cuvantul “multumire”, intruchipeaza un personaj care favorizeaza nasterea unui copil pe care parintii si-l doresc foarte mult si il asteapta de multa vreme.

Ne amintim si de personajul romanului cu acelasi nume “Ion” al lui Liviu Rebreanu.

Mihai ( Michael, Mikael, Mikel) face parte din categoria celor mai comune nume de baieti. Noul Testament ne vorbeste despre Arhanghelul Mihail ca fiind cel care a reusit sa invinga raul, balaurul. Este un nume de origine ebraica, iar Vechiul Testament vorbeste despre Mikael ca fiind ocrotitorul Israelului.

Alexandru face parte din cele mai comune nume de baieti utilizate in intreaga lume. In tari precum Anglia, Olanda, Danemarca, Suedia se foloseste Alexandre. Pentru prima oara numele a fost folosit in Grecia, sub forma de Alexandros, si semnifica protectorul barbatilor. Este un nume foarte folosit si la noi in tara, poate fi abreviat: Alex, Alexei, Alexi, iar diminutivul fiind Alexut.

Mamele cand aleg numele baietilor se gadesc si la un personaj, un om de succes care a purtat acest nume. De aceea printre cele mai comune nume de baieti de la noi din tara mai avem si numele voievozilor. De exemplu, Dragos sugereaza gloria, succesul, trimful.

Apoi ne gandim la Stefan cel Mare si la Sfantul Stefan. Numele a fost folosit pentru prima oara de greci sunt forma de Stephanos. Stefan a fost un martir care nu a ezitat sa isi ascunda credinta, acesta a fost torturat de catre Saul din Tarus, pana cand crestinul a murit.

Stefan cel Mare a aparat cu mandrie, fara frica tara. Este un voievod puternic, neinfricat, cu multe victorii. Ne amintim si de poezia lui Dimitrie Bolintineanu “Muma lui Stefan cel Mare”. Voievodul Moldovei ajunge ranit la castelul mamei sale “ Eu sunt, buna maica, fiul tau dorit/ Eu, si de la oaste, ma intorc ranit”, iar aceasta il trimite inapoi la lupta.

Un alt nume masculin grecesc care este des folosit si la noi in tara este Andrei. In Grecia se folosea sub forma de Andreas si reprezenta un personaj razboinic. La noi in tara, pe data de 30 noiembrie, de Sfantul Andrei este sarbatoarea straveche cand fetele prin mijloace magice isi viseaza ursitul.

De la numele zeului grec al victoriei, Nike, exista si in limba romana numele de Nicolae. Termenul initial era de Nikoaloas. Corespondentul lui Nicolae in limba engleza este Nicholas. La noi in tara se sarbatoreste pe data de 6 decembrie. Mos Nicolae este cel care aduce nuieluse copiilor care nu au fost cuminti.

Printre cele mai comune nume de baieti se mai numara si: George, Cristian, Gabriel, Adrian, Tudor, Cezar, Marius. Fiecare dintre ele ne trimite cu gandul la cineva. De exemplu, Gabriel este cunoscut ca fiind eroul lui Dumnezeu. George in limba greaca, de unde isi are si originea, inseamna fermier. Numele de Cristian ne va trimite in mod clar la un urmas al lui Dumnezeu.

Ne alegem numele copilului dupa mai multe criterii. Daca suntem crestini, credem in Dumnezeu, vom dori ca el sa fie protejat de un Sfant. Asadar putem alege Stefan, Ion, Nicolae, Mihai, Gabriel, Constantin, Andrei, Dumitru sau Vasile.

Daca, de exemplu, am fost pasionati de literature, ne vom gandi la eroi celebri si am putea opta iarasi pentru: Stefan ( Stefan Gheorghidiu – Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi), Sebastian ( Mihail Sebastian), Mircea ( Mircea Eliade), Cezar (Imparatul Cezar, Cezar Petrescu, Boliac), Emil ( Emil Botta).

Lista cu cele mai comune nume poate continua cu: Vladimir, Radu, Cosmin, Madalin, Rares, Ciprian, Liviu, Laurentiu, Iulian, Sabin, Anghel, Alin, Narcis, Claudiu, Cornel, Marian, Marcel.

Cand ne gandim care sunt cele mai comune nume, ne gandim implicit si cate persoane stim cu acel nume. Daca nu ne place de un coleg pe care il cheama Alexandru, o sa stam putin pe ganduri daca sa ne botezam si noi copilul cu acest nume sau nu.

Trebuie sa tinem cont si de numele (numele de familie) pe care il primeste copilul. Unele nu suna bine impreuna cu prenume lungi, respectiv scurte. De obicei un nume scurt ca “Vlad” ar necesita un prenume mai lung precum “Cristian” si putem adauga si “ Stefan”.

Vlad Stefan Cristian suna foarte bine!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.