Părinți și copiiCe sunt alergenii și cum îți dai seama dacă copilul tău este...

Ce sunt alergenii și cum îți dai seama dacă copilul tău este alergic

Ce sunt alergenii? Alergenii sunt anumite substante exterioare ce pot provoca la persoanele sensibile si in special la copii reactii alergice, prin care organismul incearca sa se protejeze. Alergenii pot proveni din diferite substante sau obiecte: substante chimice, medicale, cosmetice, praf, mucegai, par, insecte, bacterii.

Alergenii provoaca la cei sensibili o reactie de hipersensibilitate, reactie alergica prin care organismul considera periculoasa substanta ingerata/mirosita/atinsa si incearca sa o elimine. Sistemul imunitar raspunde la aceste substante exterioare, straine, incercand sa se protejeze. Copiii pot dezvolta alergii datorita unei hipersensibilitati transmise ereditar. Alergia se manifesta de obicei imediat dupa expunerea la substanta vinovata.

Inainte de a da cateva exemple ca raspuns la intrebarea ce sunt alergenii, trebuie stiut faptul ca acestia afecteaza in general aparatul respirator – prin inhalare, pielea – prin atingere si sistemul digestiv – prin ingerare. Reactiile alergice pot fi usoare, insa pot necesita si spitalizarea.

Ce sunt alergenii:

  • Prin inhalare, miros: alergenii pot fi: par sau resturi de piele de la diverse animale domestice (cai, hamsteri, pisici, caini), mucegai, praf (acarienii aflati in praful de prin casa, in covoare, asternuturi), polen (polenul copacilor – in principal, mesteacan, stejar, frasin sau polenul ierbii si a unor plante ierboase – urzici);
  • Prin ingerare, mancat: fructe (in special citrice), lapte (in general de vaca) si lactate, peste si fructe de mare, alune, nuci, grau, soia, oua:
  • Prin contact, atingere: materiale sintetice (latex), diferite metale (precum cromul), intepaturi de albine sau viespi, cosmetice (vopsele de par, produse de curatat);
  • Prin injectare in organism a unor substante alergene: penicilina, substante folosite in anestezie, anumite proteine din componenta vaccinurilor;

Asadar, raspunsul la intrebarea ce sunt alergenii este: sunt acei factori ce declanseaza o reactie alergica mai mult sau mai putin severa, ce provin din diverse obiecte, materiale, metale, de la plante, animale.

Cum imi dau seama daca am un copil alergic?

Reactiile organismului la factorii alergeni pot varia in functie de sensibilitatea organismului si a varstei copilului. In general, sunt afectate fie sistemul respirator, fie sistemul digestiv, fie pielea.

Un copil alergic se poate confrunta cu simptome precum: stranuturi dese, tuse, respiratie greoaie, senzatii de usturime sau arsuri pe gat, ochi iritati si care curg, diaree, varsaturi, dureri de stomac, iritatii, pete si eczeme pe piele, dureri de cap. Aceste reactii pot fi sau nu severe si se pot manifesta mereu sau doar sezonier – in functie de factorul alergen.

Daca observi asemenea reactii la copilul tau si acestea nu trec in cateva zile, o saptamana (simptomele legate de gat, respiratie, ochi, cap, stomac pot fi si cauzate de o raceala sau o intoxicatie alimentara), atunci este bine sa efectuati testarea pentru depistarea posibilelor alergii. Este recomandat cu atat mai mult cu cat asemenea simptome se manifesta regulat (trebuie aflat care este alergenul) si cu atat mai mult cu cat tu sau alta ruda apropiata sufera de alergii. Alergiile trebuie luate cat se poate de in serios, reactiile in unele cazuri fiind extrem de severe (rareori chiar letale).

Medicul va face testari ale pielii si sangelui in cautarea anticorpului pe care il produce organismul pentru lupta cu un anumit factor alergen. Dupa identificarea alergenului si observarea severitatii reactiei alergice, se vor recomanda un vaccin, medicamente sau spray-uri nazale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.