Ce sa faceti de Paste anul acesta? Observati ca in ultimii ani pentru tineri, in special, aceasta sarbatoare si-a pierdut semnificatia religioasa si simbolica? Multi se gandesc si asteapta acum Pastele nerabdatori datorita zilelor libere de la facultate si serviciu, nu a esentei sale religioase!
Si chiar daca nici voi nu sunteti prea religiosi, puteti cauta alte idei ce sa faceti de Paste – in afara de a merge in club! Bucurati-va de aceste zile libere, dar nu uitati de semnificatiile profunde ale sarbatorii si incercati sa va contectati putin la spiritualitate. Pastele nu este doar o ocazie de a va odihni si relaxa – a fost si inca este mult mai mult de atat. Si chiar daca nu credeti cu adevarat, a sarbatori, totusi, Pastele va ofera o senzatie placuta, de mentinere a traditiei si de comuniune. La fel ca si de Craciun, de Paste, fiecare ar trebui sa isi ofere timp sa gandeasca si sa incerce sa fie mai bun. Deci, anul acesta, fara cluburi!
Dar ce sa faceti de Paste?
Masa cu prietenii. Mai bine si mai placut decat sa iesiti intr-un bar: invitati-va cei mai buni si apropiati prieteni acasa la voi – doar sunteti un „cuplu serios”! Amuzati-va si petreceti relaxati timp impreuna intr-o atmosfera calma si calduroasa. Este o ocazie perfecta sa ii arati iubitului talentul tau la bucatarie si sa gatesti cate ceva pentru cei mai buni prieteni.
Nimeni nu te obliga sa prepari miel (este cam dificil) sau drob, poti “scapa ieftin” daca gatesti o delicioasa friptura din porc pe pat de ceapa si rosii la cuptor, o “traditionala” salata boeuf si nelipsitele oua rosii! Scapi de chinul prepararii cozonacului cerandu-le oaspetilor sa aduca desert sau cumparand unul proaspat si cald – de zici ca tocmai l-ai facut chiar tu (sau bunica)! Oaspetii vor fi mai mult decat fericiti si fara miel… Si cu aceasta ocazie, nu numai ca arati ce talent de bucatareasa ai si ii uimesti, dar te si pregatesti pentru viitor – doar vrei copii si cand ii vei avea, va trebui sa poti sa le gatesti mancaruri gustoase…
Mergeti impreuna la slujba de Inviere – chiar daca nu sunteti credinciosi, sentimentul de a fi impreuna cu altii, de a imparti lumina si jocurile de lumini din jur va vor oferi o seara speciala. Acasa, ciocniti ouale rosii si un pahar de vin, bucurandu-va de o noapte calma, dar amuzanta.
Turul manastirilor in doi. Ati vizitat vreodata manastirile din regiunea voastra? Ce poate fi mai potrivit sa faceti de Paste, mai placut, avantajos financiar si distractiv? Nimeni nu va poate invinovati ca ati uitat de spiritualitatea Pastelui si va bucurati si de o excursie foarte placuta. Asadar, un potrivit prilej pentru a vizita cele mai frumoase manastiri ale Romaniei il reprezinta sarbatorile pascale.
Nu numai ca intri in contact cu valori adevarate ale istoriei si credintei noastre, dar pretuiesti totodata arta decorativa si arhitecturala pe care o etaleaza fiecare din aceste monumente. Sa nu uitam de aerul curat, iarba verde si linistea si pacea de care va puteti bucura. Un pelerinaj in aceste zile de sarbatoare, inclusa fiind si participarea la Slujba de Inviere, poate fi mai lunga (3 zile) sau mai scurta (1-2 zile).
Cele mai alese trasee sunt cele din nordul Bucovinei: 1.Manastirea Humorului- Manastirea Voronet- M. Moldovita- M. Sucevita- M. Bogdana; 2. M. Putna- Schitul Sihastria Putnei- M. Bogdana; 3. M. Dragomirna- M. Sf. Ioan din Suceava. Tot in nordul Moldovei sunt situate Manastirile Rarau si Arbore. Manastirile din judetul Neamt merita, de asemenea, sa fie vazute: M. Neamtului, M. Varatic si Agapia. Regiunea Dobrogei ofera si ea un traseu prin care se parcurge drumul de la M. Celic Dere la M. Cocos si M. Saon. Manastirile valcene Arnota, Bistrita, Polovragi, Turnu, Stanisoara, Cozia, Horezu, Govora, M. Dintr-un Lemn, Episcopia Ramnicului pot fi si ele destinatii in zile de sarbatoare crestineasca.
Tara Fagarasului, a Banatului, tinuturile maramuresene si clujene ofera si ele prilejuri de odihna, reculegere si recreere. Manastirile bucurestene, printre care cele mai cunoscute sunt Cernica si Snagov pot fi popas pentru cei care nu au prea mult timp la dispozitie, dar care vor sa participe la o slujba desfasurata intr-un loc deosebit. Multe din aceste manastiri ofera si locuri de cazare la sume modice, ceea ce constituie un avantaj, pe langa cadrul natural extraordinar in care se afla fiecare din aceste monumente, iar ospitalitatea calugarilor si calugaritelor, ca si cucernicia lor, nu va fi uitata curand.
Vizite la “socrii”. Poate ca ultimul lucru, cand va ganditi ce faceti de Paste, este o vizita la parintii iubitei/iubitului, la posibilii viitori socri! Nu prea va intelegeti cu ei? Ca fata, mama lui nu se opreste din critici si din povesti induiosatoare despre “scumpul ei” – care este, de fapt, al tau acum? Ca baiat, tatal iubitei iti da pur si simplu fiori pe sira spinarii si ai impresia ca atunci cand iti spune “noroc”, spune de fapt “ia-ti labele de pe fata mea draga”? Este un lucru obisnuit – sa ai relatii macar tensionate, daca nu oribile, cu parintii partenerului de cuplu!
Si atunci – va intrebati – de ce am vrea sa facem asta de Paste?! Pentru ca sarbatorile pascale sunt o ocazie perfecta de a imbunatati putin relatiile si a va apropia cat de cat. Daca relatia voastra de cuplu este importanta pentru voi, trebuie sa treceti si prin acest chin: trebuie sa incercati amandoi sa mentineti o relatie buna cu posibilii “socri”! O vorba din batrani: “nu te casatoresti doar cu el/ea, ci si cu familia lui/ei”!
Nu o fi chiar asa – dar o parte de adevar tot exista. Asa ca profitati de atmosfera de calm, liniste, relaxare si bucurie care exista de obicei in familii de Paste si treceti pe la ambele voastre familii in vizita. De Paste, oamenii simt nevoia sa fie mai putin critici, sarcastici si certareti si sa ii accepte bine-voitori pe cei din jur. In plus, faptul ca “nu i-ati uitat de Paste” va ofera un punct in plus – parintii mereu blestema iubitul/iubita copilasului lor, care nu il lasa sa stea cu ei…