DiverseCe lucruri sunt mai importante decât banii?

Ce lucruri sunt mai importante decât banii?

Libertatea financiară este un concept, care înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Pentru unii, a avea bani înseamnă a avea un echilibru în viață. Pentru alții însă, îndependența sau libertatea financiară reprezintă domeniul oamenilor care au moștenit bani de la părinți, sau de la rude. Autorul canadian Brian Tracy a oferit oamenilor 4 sfaturi pentru a economisi bani și a-și asigura un viitor stabil. Acest profesor de dezvoltare profesională spunea:

  • Întotdeauna să cheltui mai puțin decât câștigi
  • Să economisești 10% din ceea ce câștigi
  • Să cumperi numai ceea ce îți trebuie într-adevăr
  • Să nu compromiți niciodată economiile tale.

Prin aplicarea acestor 4 sfaturi, oamenii pot economisi bani.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce lucruri sunt mai importante decât banii
  2. Alte aspecte despre bani

1. Ce lucruri sunt mai importante decât banii

Deși unii oameni ar spune că banii sunt cei mai importanți în viață, totuși nu este chiar așa. Banii au rolul lor, reprezintă o resursă a omului modern, însă există și alte lucruri mult mai importante decât ei, și anume:

Timpul

Timpul este o resursă mult mai importantă decât banii. Trăim într-o perioadă în care avem o bogăție de informații și de resurse la îndemână. Pentru a ne informa avem nevoie însă de timp și atenție.

Timpul este un bun de preț, pentru că el nu se poate cumpăra. Odată ce timpul a trecut, el a dispărut pentru totdeauna. Se spune că timpul înseamnă bani. În realitate însă, timpul este mai valoros decât banii. Valoarea timpul se poate vedea în activitățile zilnice, în tot ceea ce facem. Unii oameni sunt dispuși să plătească pentru timpul altor oameni. După cum se observă prețul devine mai mare cu cât timpul este mai prețios pentru acei oameni.

Ținând cont de acest lucru – și anume că timpul este mai valoros decât banii – ar trebui să ne întrebăm dacă luăm cele mai bune decizii cu privire la timp, la modul cum ni-l petrecem. Ar fi bine să ne întrebăm: Cât de bogat este un om care își petrece tot timpul făcând bani, dacă el nu-și alocă timp pentru a se bucura de viață?

În concluzie, oamenii trebuie să facă în așa fel încât timpul lor să conteze, deci să-l folosească în mod corect, pentru a duce o viață mai sănătoasă.

Credința

Credința este o investiție care nu poate fi egalată, este cea mai prețioasă resursă pe care o pot avea oamenii. În vârtejul vieții moderne, există câteva lucruri cu adevărat importante: credința și rugăciunea. Toate problemele societății moderne sunt cauzate de o pierdere a credinței. Aici este vorba și despre credința în viața fiecăruia, nu doar despre credința în Dumnezeu și poruncile Lui.

Pe lângă credința în Dumnezeu, există și credința în sine și credința în bine. Prin urmare, este vorba despre un concept etic – despre moralitate și despre a fi om de caracter.

Un preot spunea la un moment dat: Dacă dorințele noastre sunt suficient de puternice, ele au puterea să se împlinească.

Ambiția

Ambiția este mai importantă decât banii. Prin ambiție poți obține rezultate mai bune în orice (în viața personală, în viața profesională), pentru că nu-ți vei abandona niciodată planurile bune, ce îți pot aduce succesul dorit. Prin ambiție și încredere în sine îți poți atinge scopul dorit.

Curajul

Oamenii care au fost înzestrați cu o serie de calități – precum tenacitatea, curajul, angajamentul – sunt cu adevărat oameni care au caracteristici de învingători, ce pot duce lucrurile la bun sfârșit.

Aceste calități pot fi dezvoltate, mai ales dacă viața te obligă la asta. Un om curajos și hotărât crede în șansa lui și nu se lasă descurajat de primele eșecuri. El învață cu timpul și își mărește abilitățile și competențele pentru a reuși.

Filozoful polonez Józef Tischner spunea că omului modern îi lipsește curajul de a gândi.

Frica este un ucigaș de idei. Unii oameni au idei geniale, dar le este teamă să le pună în aplicare, din frica de a nu fi ridiculizați sau de a nu fi acceptați de alții.

Determinarea

Determinarea este importantă în viață. Oamenii determinați, hotărâți merg mai departe, ignoră inconveniențele și realizează mai mult. Determinarea este o calitate foarte bună a oamenilor, în orice situație. Când un om este determinat, când motivația sa este cu adevărat bună, atunci pentru el niciun obstacol nu este îngrozitor, iar succesul pare a fi la îndemâna lui.

A fi determinat înseamnă să lupți pentru a-ți atinge scopul, să nu fii leneș, să îți concentrezi energia și să faci un efort suplimentar pentru a-ți îndeplini dorințele. Urmărirea unui scop în viață este uneori mult mai important, decât talentul sau inteligența.

Determinarea forțează activitatea, iar aceasta din urmă este cheia succesului. Multor oameni le lipsește sentimentul de împlinire a vieții, ei nu pot persevera în planurile lor, ei renunță la primul obstacol, spun că obosesc repede și se lasă compleșiți de orice înfrângere.

A fi determinat înseamnă să elaborezi un plan de acțiune bun, prin evaluarea posibilităților în mod realist, a resurselor, a timpului și a ajutorului primit de la alți oameni. Asta nu înseamnă însă nicidecum să îți atingi scopul pe suferința altor oameni.

Ingeniozitatea

Capacitatea de a veni cu lucruri noi și soluții neobișnuite contează foarte mult în viață. Ingeniozitatea este o valoare în sine și se referă la idei inovatoare, creative.

2. Alte aspecte despre bani

Bogăția nu este un lucru rău, însă problemele încep atunci când atitudinea față de bogăție sau sărăcie este greșită. În Biblie scrie clar ceea ce nu trebuie făcut și anume: să nu furi, să nu fii lacom, să nu înșeli, să nu-i exploatezi pe alții, să nu aduni bogății pe suferința altora, să nu te lași înrobit de datorii, să nu devii dependent de prea multă mâncare și băutură și altele.

Iată câteva sfaturi desprinse din anumite versete biblice:

Aveți grijă și păziți-vă de lăcomie, căci viața omului nu depinde de faptul că el are o mulțime de bani.

Este mai bine să dobândești înțelepciune decât aur, și să obții înțelegere mai bună decât argint.

Mai bun este puținul pe care îl are cel drept, decât marea bogăție a multor răi. Căci brațele celor răi vor fi zdrobite, iar Domnul sprijină pe cei drepți.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.