Este stiu faptul ca luna august isi mosteneste denumirea de la marele imparat roman Augustus Octavian Caesar. Noi, romanii, ii mai spunem si gustar, pentru ca este perioada in care ne gustam strugurii si alte legume de sezon pe care, pana acum, le-am ingrijit cu mare dragoste. Dar iata ce facem in gradina in luna august.
Luna august se mai numeste si Macaveiul stupilor, fiind considerata ultima zi in care se poate colecta mierea din stupi.
Calendarul gradinarului!
Este bine de stiut ca, in aceasta perioada, trebuie acordata o atentie sporita fertilizarii si hidratarii solului, curatarii copacilor de uscaturi si a gradinii de buruieni. August este perioada in care pot fi cultivate cu succes capsunile pentru a va bucura de gustul si parfumul lor in primavara ce va urma, precum si alte plante perene ierbacee.
Tot acum, trebuie sa fiti atenti la indepartarea buruienilor, la copilirea rosiilor dar si la indepartarea stolonilor (mustatilor) de la capsuni. Buruienile nu fac decat sa consume nutrientii si apa atat de necesare plantelor dumneavoastra. Daca aveti in gradina usturoi si cartofi timpurii, acum este momentul recoltarii lor. Cat priveste culturile de pe ogor, august este sezonul in care acestea trebuie prasite.
Plantati acum si culegeti la toamna!
Nu doar primavara este destinata cultivarii legumelor sau fructelor ci si vara. Iata ce puteti sa plantati acum si sa culegeti in doar cateva luni, toamna: ceapa, sfecla, morcovi, spanac, ridichi, conopida, varza de toamna, dovlecelul, telina, verdeturi, etc. Insa mare atentie deoarece luna august este o luna foarte secetoasa, deci trebuie sa acordati mare atentie hidratarii in profunzime a solului.
Specialistii spun ca, pentru o dezvoltare optima, plantele si legumele verzi au nevoie de aproximativ 16,3 cm3 de apa/saptamana. Solul trebuie udat fie dimineata devreme, fie la apusul soarelui. Tot in august este si perioada in care daunatorii ataca! Castravetii, ardeii, gogonelele, fasolea si morcovii sunt preferate de paianjenul rosu dar si de cel lat. Varza este atacata de fluturi sau de buha verzei. Luati toate masurile de precautie pentru a evita distrugerea culturilor.