Merii se numara printre cei mai intalniti pomi fructiferi din livezi, dar si din gradini, deoarece sunt foarte usor de intretinut, nu sunt pretentiosi, iar merele reprezinta o adevarata bomba de energie si vitamine. Insa, ca oricare alta planta, si pomii fructiferi pot fi atacati de diversi daunatori iar bolile se pot instala rapid. Asa ca, pentru a stii cum sa preveniti bolile este important sa stiti care sunt daunatorii marului si veti afla acest lucru citind randurile care urmeaza.
1. Gargarita florilor de mar este cel mai raspandit daunator al acestor pomi fructiferi si ii ataca inca din faza de inflorire, dupa cum insusi numele sugereaza. Gargarita florilor de mar, sau Anthonomus pomorum sub numele sau stiintific, nu ataca pomii ingrijiti ci, de cele mai multe ori se indreapta catre pomii neingrijiti, fiind foarte periculoasa. Aceasta insecta poate ataca si florile de par daca acesti pomi fructiferi se afla in vecinatatea merilor.
Gargarita adulta a florilor de mar traieste pe timp de iarna in scoarta crapata a merilor, din acest motiv ingrijirea acestor pomi fructiferi pe tot parcurusul anului si in special iarna, joaca un rol foarte important. In momenul in care temperaturile cresc, adultii incep sa migreze catre mugurii proaspeti, hranindu-se cu acestia.
La alte cateva zile, femelele depun oua dupa copulatie si dupa arpximativ 10 zile mici larve isi vor face aparitia in mijlocul florilor. Daca gargarita adulta produce pagube semnificative prin hranirea cu mugurii copacului, iata ca recolta este pe deplin distrusa de larvele care se hranesc cu organele florilor de mar. Larvele se vor dezvolta si vor trece de stadiul de cocon, se vor transforma in adulti, urmand sa se hraneasca si cu frunzele merilor. Fructele sunt compromise in totalitate.
Pentru a preveni aparitia acestui daunator se recomanda ingrijirea atenta a merilor, indiferent de sezon, ingrijire care presupune curatarea de frunze si crengute uscate, razuirea scoartei, varuirea trunchiului pentru dezinfectare, scuturarea merilor in primele ore ale diminetii. De asemenea, la inceputul primaverii, se recomanda folosirea tratamentului fitosanitar, acesta fiind ales in functie de soiul de mar.
2. Paduchele verde este un alt inamic al marului, dar acesta mai ataca si alti pomi fructiferi din livada. Aphis pomi, pentru ca aceasta este denumirea stiintifica a paduchelui verde, este, alaturi de insecta anterior prezentata, unul dintre cei mai periculosi daunatori ai marului. Paduchele se inmulteste tot timpul anului, si inainte de sezonul rece depune oua care, in momentul in care temperaturile cresc in primavara, se transforma in larve.
Modul in care se inmultesc si se raspandesc in intreaga gradina este mai complicat de prezentat, insa revenind la principalele daune, acestea sunt cu adevarat considerabile. Paduchele verde este localizat pe frunze, pe partea inferioara a acestora. Paduchii se hranesc cu seva frunzelor dupa ce le inteapa. In acest fel, rezultatul nu este greu de imaginat: ramanand fara seva, frunzele se usuca.
Tratamentele impotriva acestor afide vor fi aplicate la inceputului primaverii dar si in plin proces vegetativ deoarece paduchele verde este o insecta foarte rezistenta.
3. Face parte tot din categoria afidelor si este denumit stiintific Quadraspidiotus perniciosus. Pe romaneste acesta este cunoscut sub numele de paduchele de San Jose si provine din Asia. Este tot un dauantor periculos care ataca mai multi pomi fructiferi, dar si arbusti si alte plante din gradina.
Larvele paduchelui de San Hose se hranesc cu seva plantelor, atacand toate elementele componente ale unui pom fructifer, de la trunchi, la frunze si fructe. In momentul in care paduchele inteapa frunza sau alta parte componenta a plantei, acesta introduce saliva care este toxica producand distrugerea tesutului in urma unei reactii chimice, In acest fel, veti observa aparitia unor pete rosii si uscarea si picarea frunzelor si a fructelor care, de asemenea, nu au un aspect foarte placut. Pentru a preveni aparitia acestui daunator se recomanda sa plantati intotdeauna pomi sanatosi. Pomii se vor trata in fiecare an la inceputul sezonului vegetativ.
4. Paduchele lanos este o alta insecta care poate dauna marului, dar si altor pomi fructiferi din gradina. Paduchele lanaos are dimensiuni mici, insa actiunea sa poate fi observata prin depunerile asemanatoare bumbacului pe care le tese in urma sa, de aici provenind si numele acestei insecte. Acesta substanta alba este secretata de paduchele lanos dupa ce acesta suge seva planelor. Paduchele lanos nu doar ca transmite plantelor pe care le ataca anumite substante toxice, insa poate transmite si boli, ceea ce face ca merii sa nu se mai dezvolte corespunzator.
Pentru a combate acest daunator, merii au nevoie de o ingrijire atenta. Puteti folosi si substante chimice sau substante naturale, cum ar fi infuzia de coada calului sau condurul doamnei, folosite pentru stropirea zonelor afectate.
5. Cydia pomonella sau viermele marului este un daunator foarte raspandit. Ataca in special gradinile neingrijite si produce pierderi foarte mari, atacand fructele mai multor pomi fructiferi. Cu siguranta ati muscat dintr-un mar si ati observat ca prezinta un canal cu pete rosiatice. Ei bine, aceasta galerie a fost creata de un vierme in al doilea stadiu de atac deoarece, in primul stadiu, vermele marului se hraneste superficial cu o parte a fructului, rezultatul vizibil fiind doar micile pete.
Merele pot fi consumate dupa ce se elimina partea afectata insa nu pot fi comercializate. Daunele pot fi foarte mari daca gradinarul nu isi ia toate masurile de precautie. Printre acestea se numara curatarea merilor, atenta ingrijire a solului din jurul acestora, aplicarea tratamentelor speciale primavara si toamna. Se recomanda folosirea produselor pe baza de Thuringin, iar dintre insecticidele pe care le puteti utiliza pentru a elimina nepoftitul daunator amintim: Voliam Targo, Affirm si Proteus OD.
6. Un alt daunator al livezilor este viespea merelor (Hoplocampa testudinea). Larvele acestei insecte se hranesc cu fructele pomilor care nu se mai dezvolta corespunzator si cad prematur. Combaterea acestei insecte se face printr-o buna igiena a pomilor fructiferi si prin distrugerea tuturor partilor afectate.