Cand ii cunosti parintii partenerului de cuplu – o incercare si o experienta pe care deseori nu te grabesti deloc sa o traiesti! Este un pas inainte in relatia voastra de cuplu, insa entuziasmul tau poate fi atat de scazut, incat ai prefera sa amani acest pas. Parintii pot fi uneori dificili: o mama va crede ca baiatul ei este un print care merita o fata perfecta – iar un tata va crede ca nici un barbat nu este suficient de bun pentru fetita lui draga… Asa ca pornesti la „razboi”, asteptandu-te sa fii analizat ca o piesa de muzeu si judecat conform standardelor celor mai nerealiste…
Cand ii cunosti parintii partenerului de cuplu – ce sa (nu) faci
Nu amana prea mult momentul! Daca aveti ceva timp de cand sunteti impreuna, a tot amana clipa cand ii cunosti parintii – oricat de tentant – poate fi un pas gresit: parintii sai vor crede ca ai ceva de ascuns… Iar partenerul poate crede ca nu vrei sa ii cunosti familia deoarece nu ai intentii serioase si nu iti pasa! Asa ca aduna-ti fortele si porneste la cucerirea familiei partenerului cand acesta iti spune ca este momentul!
Stabiliti o prima intalnire cat mai scurta! Prima oara cand ii intalnesti, ar fi un mic chin sa trebuiasca sa rezisti vreunui lung picnic de familie sau unei cine… Astfel ca stabiliti sa mergeti doar la o cafea sau un ceai de dupa-amiaza, pretextand ca la ora x aveti programata o intalnire importanta… Astfel, vei avea timp sa faci o prima impresie, insa vei fi scutit de conversatii prea lungi si analize prea profunde asupra propriei persoane. Iti va fi mai usor a doua oara sa te adaptezi si sa vorbesti cu ei, dupa ce iti faci o prima opinie despre ce fel de persoane sunt…
Fa-ti „temele de acasa”, cerandu-i partenerului de cuplu cateva informatii despre ce fel de persoane sunt. Mai ales, despre ce ar trebui sa nu aduci vorba deloc in conversatia cu parintii sai. Intreaba ce stiu parintii sai despre relatia voastra si despre tine, asa incat sa nu faci gafe. Sigur, partenerul tau de cuplu isi poate descrie parintii ca fiind niste draguti – iar tie ti se pot parea niste capcauni deghizati in fiinte umane… Cheia succesului este sa fii pregatit pentru orice si sa iti pastrezi o atitudine calma. La urma urmei, multi parinti chiar sunt draguti si poate ai noroc…
Nu iesi in evidenta – cand ii cunosti parintii partenerului de cuplu, nu este tocmai momentul potrivit sa faci senzatie sau sa sochezi. Asadar, alege o tinuta conformista, care nu te scoate prea mult in evidenta… Cu cat pari un tanar/ o tanara „la locul sau”, fara nimic iesit din comun, cu atat mai bine!
Fii politicos si amabil. Respecta bunele maniere si incearca sa mentii o conversatie de suprafata placuta. Nu exagera, insa, complimentandu-i prea mult si nu incerca prea mult sa te faci placut – cand incercam prea mult, este mai probabil sa nu ne iasa!
Cand esti pus in situatia de a petrece mai mult timp cu parintii partenerului, scapi de intrebari sau remarci jenante foarte simplu – vorbesti mai mult despre partenerul tau, vorbesti despre cat de grozav si bun este el, ii intrebi pe parintii sai despre el, mentinand conversatia in jurul partenerului si nu in jurul tau. Cat despre intrebarile lor despre tine – incearca sa oferi raspunsuri care sa te prezinte intr-o lumina buna (insa nu prea buna!).
Daca te plac sau daca nu te plac? Nu te stresa prea mult, totusi, intrebandu-te daca parintii partenerului te plac sau nu! Opinia lor nu este si opinia partenerului tau! Daca tu te straduiesti sa fii o prezenta placuta, dar ei nu sunt multumiti, ar trebui sa fie problema lor si nu a voastra! In plus, opinia parintilor duce la rezultate complet diferite, in functie de cum este partenerul tau! De exemplu, daca este un rebel care face exact opusul a ceea ce i se sugereaza, o parere prea buna a parintilor sai despre tine ii poate taia avantul (partenerul chiar se poate simti presat de parinti sa fie cu tine)!
In aceasta situatie, daca, in schimb, parintii nu sunt de acord cu tine, partenerul va fi si mai atras de tine – este ceea ce se numeste efectul „Romeo si Julieta”, atunci cand pasiunea este intensificata de dezaprobare si interdictie. Daca, invers, partenerul se ghideaza dupa parerile celor din jur si valorizeaza judecatile parintilor sai, opinia buna a acestora te va ajuta… Insa in general, opinia parintilor nu ar trebui sa va afecteze prea mult – nimic nu trebuie sa schimbe ceea ce simtiti unul pentru celalalt!
Iar daca momentul in care ii cunosti parintii partenerului de cuplu nu decurge prea bine, daca nu faci o impresie prea buna acestora – nu este sfarsitul lumii! Nu vei fi nici pe departe prima persoana care nu este placuta de catre parintii partenerului sau! Daca ce aveti voi doi este serios, in timp se vor obisnui cu tine, te vor accepta si te vor scuti de remarcile taioase…
O ultima idee: cand ii cunosti parintii partenerului, incearca sa scapi de ideea clasica: asa cum este mama fetei va ajunge si fata; si asa cum este tatal baiatului va ajunge si baiatul… Nu este deloc incurajator sa te gandesti ca iubita/iubitul tau va deveni ca parintele sau in viitor (si nici adevarat)! Nici ideea ca vei petrece viata alaturi nu numai de partener, ci de intreaga sa familie („nu te casatoresti doar cu persoana, ci cu intreaga familie”) nu este una la care sa cugeti prea mult – exista, intr-adevar, si parinti bagareti care intervin excesiv in viata tinerilor – insa puteti evita aceasta „drama familiala”…