Dragoste și relațiiCând ai resentimente față de partenerul tău de cuplu, cum apar aceste...

Când ai resentimente față de partenerul tău de cuplu, cum apar aceste stări?

Cand ai resentimente fata de partenerul tau de cuplu, o stare de iritare si frustrare interioara, care creste in timp si se imbogateste cu fiecare noua greseala a acestuia, relatia este oricum, numai fericita nu! A avea resentimente implica faptul ca ai tinut in tine mult timp unele nemultumiri, la care s-au adaugat pe parcurs altele si tot asa – iar acum orice scapare a partenerului de cuplu te scoate din sarite, te innebuneste, te roade pe dinauntru…

Cand ai resentimente fata de partenerul de cuplu, inseamna ca de mult timp tii in tine unele lucruri mai mult sau mai putin importante, pe care era mai bine sa le discuti si sa incerci sa le rezolvi. Pentru ca fara sa le dai afara, ele au crescut in tine pana la stadiul de furie latenta, furie ce poate duce in orice moment la un bum! Orice te irita, te deranjeaza, te insulta sau te face sa te simti rau in general ar trebui pus pe tava si discutat sincer! Altfel, acel lucru nu va disparea de la sine – din contra, va creste dolofan!

Din pacate, daca ai lasat nemultumirile sa se adune fara a le constientiza si impartasi partenerului, atunci ajungi sa ai resentimente fata de acesta. Ceea ce te impiedica sa comunici adecvat cu partenerul si sa incerci imbunatatirea lucrurilor. Din contra, atunci cand ai resentimente, devii blazat, certaret si te indepartezi emotional de partener. Si tii tot in tine, pana ce simti ca s-a pus capac si explodezi intr-un mod distructiv pentru tine, partener si relatie.

Cand ai resentimente fata de partenerul de cuplu

Cand unele mici obiceiuri te irita doar putin, insa le treci cu vederea, fara a-i spune ce simti partenerului. Este un proces inselator – caci se incepe cu lucruri mici, ce par fara importanta. Te gandesti „ce rost are sa incep o discutie despre asta, nu conteaza cu adevarat si pot trece peste, acceptandu-l asa cum este”.

Insa cu cat trece timpul, cu atat te trezesti ca acel mic lucru incepe sa te deranjeze din ce in ce mai mult, pana in punctul in care nu mai poti suporta! De aceea, cel mai bine este sa atragem atentia partenerului in momentul in care spune sau face ceva iritant sau jignitor: insa intr-un mod constructiv, fara a-l face sa se simta atacat.

Cand nu te simti sigur(a) pe relatie. Cand nu stii exact cum stati, daca aveti cu adevarat un cuplu stabil, un viitor impreuna. Te intrebi cat de solida este in realitate relatia voastra. Si simti nevoia de mai multa stabilitate si siguranta – insa se nasc resentimente, deoarece partenerul pare a nu observa, a nu intelege si a nu avea aceeasi nevoie de mai mult ca si tine. Din nou, calea cea mai buna este de a discuta despre ce simti, nu de a ignora si spera ca lucrurile se vor imbunatati de la sine.

resentimente fata de partener

Cand te simti neapreciat(a). Cand ai resentimente fata de partenerul de cuplu? Cand simti ca nu esti o prioritate pentru acesta, te simti neglijat(a), nu simti ca partenerul te apreciaza cu adevarat, nu simti ca este recunoscator pentru relatia voastra.

Poate ca nu iti spune ca te iubeste niciodata; poate ca se poarta de felul sau mai distant; poate ca este cam inchis in sine; poate ca a uitat de gesturile de afectiune; poate ca se poarta cam indiferent, uitand ce ii spui sau uitand sa iti spuna unele lucruri. Oricum, a nu te simti valorizat(a), apreciat(a) de partenerul de cuplu nu poate duce decat la resentimente. Si partea mai proasta este ca partenerul uneori nici nu isi da seama ca modul in care se poarta cu tine te face sa te simti asa!

Faci tu totul mereu. Cand apar frecvent resentimente fata de partener? Cand locuiti impreuna (si mai des, cand aveti o familie) si el/ea nu se implica in treburile casnice, lasandu-te sa le faci tu mai mereu. Incepi sa te intrebi cu nervi si ironic „ce treaba mai importanta o fi avand – probabil sa stea in oras degeaba”; incepi sa te simti incarcat(a), suprasolicitat(a) si mai mult, nici macar apreciat(a) pentru toata treaba facuta.

Vorbeste cu partenerul, cere-i cat mai clar ajutorul, repeta daca este nevoie; insa nu uita sa incerci sa privesti cu obiectivitate si din perspectiva celuilalt: chiar pierde timpul degeaba, in timp ce tu te spetesti, sau de fapt are propriile sale responsabilitati? De multe ori, ceea ce facem noi ni se pare cel mai greu, complicat si important – si uitam ca si celalalt este coplesit de propriile treburi…

Nu esti liber(a) sa faci ceea ce vrei. Resentimente fata de partener si fata de relatia de cuplu in general pot sa apara si atunci cand simti ca ti-ai pierdut independenta, libertatea, cand te simti oarecum prins in relatie. Te gandesti ca din cauza cuplului nu ai mai putut face diferite lucruri – insa oare partenerul ti-a interzis sa le faci sau ai renuntat tu la ele?

Nu are rost sa iti acuzi partenerul ca iti fura independenta atunci cand tu singur(a) ai renuntat la aceasta! Sigur, unele lucruri – de tipul a iesi cu alte persoane la intalniri – iti sunt interzise; aceasta inseamna o relatie de cuplu. In schimb, altele le poti face si acum, iar daca partenerul stramba din nas, explica-i ca este important sa ramaneti fiecare cu o anume independenta.

Puterea in cuplu. Cand mai apar resentimente? Cand te simti mereu dominat(a) de catre partenerul tau de cuplu. De fapt, s-ar putea chiar sa te simti inferior (din anumite puncte de vedere: atractivitate, inteligenta, bani) si acest sentiment de inferioritate iti naste frustrare. Iar daca partenerul este cel care ia mereu deciziile, daca ceea ce vrea el/ea este mereu mai important decat ceea ce vrei tu, daca te simti „sub papuc”, vei aduna constant resentimente. Solutia – din nou, comunicarea; dar si a realiza ca nu are rost sa te compari cu partenerul si sa te simti peste sau sub el/ea – sunteti parteneri, nu rivali.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.