Canarul ino precum canarul satin are ochii rosii si un aspect lipocrom. Deoarece nu apare nici urma de malanina, in aceasta situatie canarii vor fi considerati ca fiind lipocromici si vor fi clasificati in: canari care au culoarea de fond alba numiti albino, canari care au culoarea de fond galbena numiti lutino si canari care au culoarea de fond rosie numiti rubin.
La canarul ino gena autosomal recesiva a facut ca pe suprafata penajului sa apara pete rosii, la o pasare care initial avea un pigment maro. Aceasta mutatie apare la toate cele patru tipuri de baza: negru, maro, agata si izabel.
La acesti canari ciocul, picioarele si ghearele sunt roz deschis, atat la tipul negru, cat si la tipul maro. Numele de ,,ino” vine de la culoarea rosie a ochilor. Canarii ino prezinta un desen al penajului pe aproape intreaga suprafata a corpului incepand din zona capului, continuand cu spatele, partile laterale si coada. Crescatorii de pasari apreciaza acesti canari pentru coloritul si desenul penajului.
In general aceste pasari sunt rezistente si sanatoase, daca au un mediu prielnic, hrana si conditii de igiena adecvate. Hrana lor consta din seminte de rapita, amestec de seminte, legume (salata verde, frunze de papadie, varza, brocoli, frunze de spanac) si fructe proaspete (mere, pere, cirese, struguri, caise). Alimentatia poate fi completata cu vitamine si minerale. Colivia trebuie sa fie spatioasa, asezata la o inaltime de cca. 1-1,5 m, intr-un loc incalzit si luminos. Aceste pasari sunt vioaie, vesele, companii deosebit de placute.
Canarul ino face parte din ordinul Passeriformes, familia Fringillidae si se incadreaza in categoria canarilor de culoare.
Video – Canarul ino: