Animale de companieCâini infestați cu viermele bici, ce presupune acest parazit și cum se...

Câini infestați cu viermele bici, ce presupune acest parazit și cum se poate trata?

Viermele bici reprezinta un parazit care apartine familiei Trichuridae, are un colorit albicios cu tenta rosiatica. Acest vierme inegal calibrat este cunoscut si sub denumirea de Trichuris vulpis si apare foarte frecvent la caini, mai ales la cei salbatici.

Caini infestati cu viermele bici sunt frecvent diagnosticati de catre medicii veterinari deoarece acesti patrupezi pot foarte simplu sa consume accidental alimente sau apa contaminata cu oua de viermi bici. Numele de vierme bici vine de la forma filiforma a parazitului adult ca un bici. Partea anterioara a viermelui este subtire ca la bici, iar cea din spate este mai groasa asemanatoare unui maner de bici. Larvele si adultii se gasesc in intestinul gros al gazdei si in cecum, foarte rar apar in intestinul subtire.

Viermele bici este un parazit raspandit mai mai ales in zonele cu clima calda si umeda si mai rar in regiunile cu temperaturi foarte mari sau foarte mici, in zone aride este aproape inexistent.

Cainele este infectat in momentul cand inghite embrionii din mediu, din alimente sau apa. Ouale ajung in intestinul subtire unde clocesc si apoi dupa o perioada eclozeaza, iar in cele din urma adultii se opresc in cecum dar si in partile intestinului gros din apropierea sa. Adultii se fixeaza in peretele intestinului ca niste lipitori si se hranesc cu sange, iar la randul lor incep sa depuna oua care sunt eliberate prin fecalele cainelui. Numarul de oua este mic, ele nefiind eliberate in fiecare zi de catre viermele bici adult.

Viermele bici penetreaza atat de adanc peretele intestinal, incat deschide accesul bacteriilor in interiorul corpului – bacterii ce nu lipsesc niciodata din cavitatea intestinului, ci din contra se gasesc in numar mare. Astfel acest vierme poate cauza diferite boli de natura infectioasa.

In anumite cazuri cainele nu prezinta simptome vizibile, iar atunci cand ele apar cu siguranta gradul lor de manifestare depinde de numarul viermilor bici aflati in intestinul sau. Daca numarul viermilor este mic nu apar deloc simptome, insa daca numarul lor este mare lucrurile se schimba radical. Cainele are dureri abdominale, este balonat, intestinul sau este umflat. O infectie grava ii produce diaree cronica, uneori cu sange, ii da stari de greata, varsaturi si dureri de cap. Animalul isi pierde pofta de mancare, scade in greutate si devine anemic. De asemenea, la caine iritatia cronica a intestinului ii poate cauza obstructie intestinala.

Diagnosticul este pus de medicul veterinar pe baza oualor de vierme gasite in fecalele cainelui iar tratamentul recomandat de el consta in administrarea unor medicamente care vor combate infectia cu viermele bici, ca de exemplu: ivermetina, piperazin, fenbendazol, praziquantel si altele. Pentru combaterea acestui parazit se recomanda examinarea periodica a fecalelor cainelui si deparazitarea lui.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.