Buchetul de flori pentru mireasa este printre cele mai importante accesorii de la o nunta, pe care domnisoarele stau cu ochii toata noaptea si pe care fiecare si-l doreste sa il prinda. Alegerea lui nu este doar o chestiune de „ce imi place”, asa cum cele mai multe mirese tind sa faca, ci este una complexa, ce tine cont de mult mai multe detalii. Cu siguranta, o mireasa ocupata nici nu se mai gandeste la unele dintre ele, cum ar fi asortarea cu tema nuntii, cu sezonul, semnificatia culorilor si a florilor si mai nou cu silueta si modelul rochiei. S-ar putea spune ca ultimele doua asocieri sunt de-a dreptul nebunesti. Sunt de fapt extrem de logice si nu e nimic iesit din comun.
Cum se alege buchetul de flori pentru mireasa in functie de silueta? Raspunsul este unul simplu. Fiecare gen de silueta, catalogarea facuta este bine cunoscuta de croitorese si stilisti, are o recomandare in ceea ce priveste buchetul de flori si forma acestuia. Motivul pentru care o mireasa ar trebui sa ia acest lucru in considerare se rezuma astfel: forma buchetului, care este un acesoriu pentru ea, asa cum este cravata sau papionul pentru mire, trebuie sa evidentieze si sa puna in valoare rochia si perosana care o poarta. Nu are rolul de a face nota discordanta cu modelul rochiei si nici sa incurce.
Asadar, buchetul de flori pentru mireasa care are silueta de tip para nu trebuie sa fie unul care curge, lung, pentru ca atrage atentia intr-o zona care o dezavantajeaza pentru ca este mai mare, mai lata si anume zona sodurilor. Pentru miresele cu silueta in forma de clepsidra nu exista nici o interdictie, ele pot alege orice forma de buchet, oricat de mari sau mici le doresc. Cele ce nu au o silueta bine definita, aceasta fiind mai mult dreapta, nu trebuie sa aleaga buchete mici sau pe cele drepte.
Miresele ce au silueta de tip oval trebuie sa renunte la a se mai gandi la un buchet rotund, indiferent cat de mult isi doresc acest lucru. Forma acestuia nu va face altceva decat sa accentueze soldurile mari. Se poate alege in cazul acesta un buchet tip spray (florile sunt imprastiate, ies oarecum din forma clasica de rotund).
Daca s-a stabilit acest lucru, se poate trece la un alt amanunt ce trebuie sa fie luat in considerare si anume anotimpul si tema nuntii. Buchetul de flori pentru mireasa poate fi alcatuit din iris, lalele, gerbera, branduse, narcise sau, de ce nu, bujori daca nunta are loc primavara. Acestea pot fi combinate intre ele si au un efect mult mai mare decat daca mireasa ar avea un buchet de crizanteme. Acestea din urma se potrivesc la fel ca trandafirii, crinii sau gladiolele pentru toamna.
Vare se poate face cea mai lejera combinatie, sunt multe flori ce se potrivesc acestui anotimp. In plus, florile de camp sunt si ele disponibile si se potrivesc de minune cu caldura si soarele torid. Desi sunt extrem de putine aceste evenimente iarna, in acest caz un buchet poate fi alcatuit din trandafiri sau orhidee. Pentru nuntile mai elegante se potriveste un buchet mai cochet din trandafiri sau cale, insa pentru una in aer liber cele mai recomandate sunt crizantemele, gerbera si margaretele.
Buchetul de flori pentru mireasa poate sa mai fi alcatuit si in functie de codul florilor si ceea ce simbolizeaza acestea. Si daca se vrea a se merge si mai departe, florile se pot alege si in functie de zodie. Spre exemplu, miresele berbec ar trebui sa aiba in buchet lalele rosii sau margarete. Acestea din urma simbolizeaza simplitatea si inocenta. Pentru un taur se potrivesc freziile, lalele albe. Freziile simbolizand, la fel ca lalele de culoare alba, puritatea. Femeile gemeni trebuie sa aiba in buchet trandafiri sau orhidee sau chiar bujori. Tot trandafirii se potrivesc si miresei rac, dar in aceiasi masura si florile de camp.
Crizantemele, care simbolizeaza intelepciunea si bucuria, se potrivesc femeii leu la fel ca florarea soarelui. Acestea din urma simbolizeaza loialiatea si dragostea triumfatoare. Pentru fecioare florile zodiei sunt calele, pentru balante sunt hortensiile. Femeile scorpion se potrivesc cu gerbera, in timp ce pentru sagetatoare se vor gasi in buchet sigur liliac, margarete, crini sau orhidee. Pentru o mireasa capricorn sunt potrivite violetele, iar aceleasi flori de primavara sau freziile se potrivesc cu zodia varsatorului. Si ultima, dar nu cea din urma, zodiei pestilor se potrivesc specii rare de flori precum nuferii sau lotusul.
In ceea ce priveste istoria buchetului de flori pentru mireasa, acesta dateaza inca din Grecia si Roma antica, singura diferenta este facuta de faptul ca era compus din ierburi care aveau un miros puternic. Mai apoi au fost sub forma unor ghirlande, ca in cele din urma sa ajunga sub forma cunoscuta astazi, simbolizand fertilitatea, fertilitate dorita in cuplu, asa cum este si cea a pamantului. Si evolutia buchetului a mers pana a fi unul lipsit de flori.
Poate fi facut din scoici asezate sub forma unui buchet, poate fi din flori atificiale realizate din materiale textile sau, de ce nu, din hartie. Singurul lucru la care trebuie sa fie atenta mireasa este sa nu aleaga unul de prost gust si sa fie destul de indrazneata, pentru a putea pune in valoare prin atitudine buchetul ales.