Timp liberBraconajul în România - o problemă fără sfârșit ce provoacă numeroase pagube

Braconajul în România – o problemă fără sfârșit ce provoacă numeroase pagube

Braconajul in Romania reprezinta o problema esentiala, care pare a ramane fara rezultat insa. Ca si in cazul altor tari in care braconajul provoaca pagube in randul salbaticiunilor si a bogatiei faunei nationale, si in Romania autoritatile se confrunta cu acest lucru. De ce sa mai platesc taxe la Asociatii Judetene Nationale de Vanatoare si Pescuit sau sa astept pana cand se deschide sezonul de vanatoare pentru a obtine ce doresc, de ce sa fiu constrans in a vana un numar limitat de exemplare dintr-o specie cand pot la fel de bine sa vanez si fara acestea, asumand doar un mic risc?

Cum vanatoarea este probabil cea mai veche indeletnicire omeneasca, aceasta a ramas in timp impietrita in constiinta umana, transformandu-se dintr-o necesitate intr-o pasiune. Nu putini sunt si cei care considera vanatoarea o placere sadica sau un mod de a face bani fara a plati taxe si impozite.

Diferenta dintre vanatul legal si braconajul in Romania este realizata de mentalitatea celui care vaneaza. Vanatorii se comporta plin de tact si admiratie fata de vanat, lasandu-i loc de scapare si incercand sa provoace cat mai putina suferinta animalului, respectand legile naturii intru totul. Acest lucru nu poate fi spus despre braconieri, care isi cauta doar castigul propriu, nepasandu-le de viata animalului pe care o iau ori de suferinta acestuia. Braconierii sunt cei care distrug echilibrul natural si populatia de supravietuitoare prin actiunile lor necugetate, ajungand chiar sa distruga specii intregi.

In Romania, vanatorii cu o etica sanatoasa se transforma in dusmani ai braconierilor, in inspectori de vanatoare care protejeaza speciile. Fiecare partida legala de vanatoare necesita autorizatie din partea Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit. Chiar si vanatorii straini aleg sa isi satisfaca pasiunea si se bucura de legi mult mai relaxate decat cele pe care vanatorii romani le respecta. Pentru o taxa zilnica, strainii pot vana diferite specii in sistem pausal, netrebuind decat sa arate cate exemplare au vanat in timpul unei astfel de sedinte. In plus, acestia vor plati doar o mica taxa pentru fiecare exemplar impuscat.

In prezent, braconajul in Romania nu inseamna doar oameni care vaneaza ilegal pentru a avea ce manca, pentru a se imbogati sau pentru a insela legea, chiar cei bogati au ajuns sa faca acest lucru. Braconierii romani merg acum la vanatoare cu jeepul si vaneaza sfidand bunul simt, la lumina farurilor, cu infrarosii, arme cu luneta sau in afara sezonului de vanatoare. Acest lucru se petrece si in cazul pescuitului. Braconajul devine o plaga ce nu poate fi combatuta pentru ca singura pedeapsa pe care o primesc cei care se indeletnicesc cu acesta este amenda in cel mai rau caz.

Braconajul în România

Braconierii pot face parte si din randurile vanatorilor acreditati, iar daca sunt prinsi, vor fi exclusi din asociatie, li se va retrage permisul de port arma si li se intocmeste dosar penal. Asta nu ii opreste pe multi dintre doritorii senzatiei tari sa vaneze pe timp de noapte cu ajutorul farurilor de la masini sau cu proiectoare incropite cu baterii. Ziua se vaneaza direct din masina. In plus, braconierii sunt agresivi si razbunatori si nu uita de cei care i-au prins in fapt. In zonele adiacente localitatilor sunt folosite laturi din sarma, fier, lant sau capcane. A inceput sa ia amploare si vanatoarea cu ogari.

Braconajul in Romania nu se opreste doar la vanat, si pescuitul fiind in pericol. Braconieri sunt considerati nu doar cei care pescuiesc fara permis, ci si cei care nu au permisul de pescuit vizat pe anul in curs. Pentru prinderea pestilor in numar mare, braconierii recurg la undite cu trei carlige, plase cu ochiuri mici sau curent electric ori dinamita. Chiar si cetatenii straini sunt prinsi la braconat in Romania.

Printre inamicii naturii se afla insa si cainii hoinari, caini comunitari prinsi de hingheri pe care primariile, in loc sa ii cazeze la adaposturi speciale, ii elibereaza pe campii si in paduri in afara localitatilor. Acestia produc daune mari, la fel precum cainii ciobanilor. Desi aceste animale nu sunt vinovate cu nimic, se recurge la sedinte de vanatoare speciale in cadrul carora sunt ucisi cainii hoinari din zonele in care speciile de animale vanate legal se afla in impas. Un punct pozitiv este insa vanarea rapitoarelor: vulpi, cotofene, etc. Vanatorii sunt chiar recompensati cu cartuse de vanatoare pentru ouale de cotofana sau ghearele de cotofana.

Braconajul in Romania este un sport periculos si perpetuu. Cum criza afecteaza tot mai multi romani, braconajul incepe sa fie o solutie la indemana tot mai multora. In plus, baietii de bani gata si oamenii de afaceri potenti isi arata maretia si influenta prin sesiunile de vanatoare din afara sezonului legal de vanatoare. Amenzile si dosarele penale nu mai sperie pe nimeni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.